Back to top

A természet van a középpontban

A Kárpát-medence vadászainak és horgászainak, valamint a fegyverek és a természet szerelmeseinek, kedvelőinek legnagyobb rendezvénye, a FeHoVa február 13-tól 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén. A közel 300 kiállító mellett programok, konferenciák és kutyakiállítás megtekintésére február 16-ig van lehetőségük a kilátogatóknak.

A nyitónapon 10 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra a vadászkamara kürt-együttese által eljátszott vadászhimnusszal egybekötve. A megjelentek között beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke, aki az újabb színvonalas körülmények között létrehozott kiállítás hangoztatása mellett kitért arra a sikeres magyar fegyvertörvény-módosításra, amit sikerült megvédeni az Európai Unió általi, a tagállamok fegyvertartási törvényét egységesítését célzó szabályozástól.

Továbbá kihangsúlyozta, hogy a 10 év időintervallumot felölelő vadgazdálkodási üzemtervet, haszonbérletet 20 évre sikerült kibővíteni, ami a hosszú távú vadgazdálkodás sarkalatos pontja volt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az ASP elleni heroikus küzdelmet is kiemelte, azonban véleménye szerint számos védekezés is sok esetben hiábavaló, ha Romániából és Ukrajnából továbbra sem tesznek megfelelő óvintézkedéseket, megelőzést.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a vadaskertekben továbbiakban nem volna célszerű vaddisznókat tartani, ennek gazdasági hiányát a muflon és dámvad tartás mellet szikaszarvas betelepítése kompenzálná – fejti ki.

Emellett a kormány által az Országos Magyar Vadászkamara számára biztosított anyagi forrásra is rávilágított, aminek jelentős részét az élőhelyfejlesztésre kell fordítania a kamarának – ugyanis a nagyüzemi mezőgazdasági termelés miatt a hazai apróvadállomány, azon belül is a szürke fogoly helyzete több, mint tragikus. Említette, hogy a vadászható apróvadfajok színesítése érdekében a vöröslábú fogoly zárt kertekben történő tartása van betervezve (kizárólag nem invazív fajokról van szó, tisztán gazdasági megfontolásból), ezzel is némileg levéve a terhet a szürke fogoly vadászatáról.

Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott a megnyitón a vadászoknak, hogy az afrikai sertéspestis megfékezésében jelentős szerepet vállaltak, ezzel is hozzájárulva a házi sertésállomány védelméhez. Kiemelte a vadászok és horgászok erényeit, szemléletüket, természet iránti tiszteletüket, melyet jó volna, ha minden ember elsajátítana.

„Ezért kiemelt figyelmet fordít az állam a környezeti nevelésre, a megfelelő tájékoztatásra, és ennek szellemében az állami erdőgazdaságoknál is elérhető A Mi Erdőnk Magazin idei első száma, amit elérhetővé tettek a kiállítás ideje alatt a látogatóknak”

– fogalmazott a tárcavezető, kihangsúlyozva kiadónk lapcsoportjába tartozó erdészeti magazinunk környezeti szemléletformálásban betöltött szerepét.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Ezen felül a hazai vadállomány védelmét hangsúlyozta, mely hazánk számára több, mint érték, és mindez nem valósulhatna meg a szakszerű vadgazdálkodás és a vadászat, illetve a hivatásos vadászok áldozatos, mindennapos munkája nélkül. A horgászatról is szót ejtett, arról a közel 560 ezer hazai horgászról, akik éves szinten mintegy 100 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar éves GDP-hez.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a Nimród Vadászújság főszerkesztője az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás helyzetét ismertette az érdeklődőkkel, és mint fogalmazott: „Nem egy FeHoVa-t akarunk szervezni”.

A nem pejoratív értelemben vett kijelentésével egybekötve megfogalmazta, hogy egy olyan speciális világkiállítás megszervezése és létrehozása a cél, amelynek az a feladata, hogy 2021. szeptember 25. és október 14. között megmutassa a világnak, hogy

Magyarország mit képes megmutatni a vadászat kultúrájáról, az ember és természet harmóniájáról, együttélési viszonyáról, illetve ezen túlmenően ennek az emberi felelősségre vonatkozó jelentőségéről.

A megnyitó lezajlott, a kapuk kitárva, melyek mögött minden természetszerető ember megtalálja a maga számára fontosat, a lényegit, amit a természet sokszínűségében keres, szeret és meg is talál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimagasló eredménnyel zárt a Zala megyei vadászágazat, az idei kilátások azonban romlottak

A Zala megyei vadgazdálkodók az elmúlt évtized legmagasabb eredményét érték el, mintegy 429 millió forint nyereséggel zárták a 2019/2020-as vadászati évet február végén, az idei kilátásokat azonban rontja, hogy a koronavírus-járvány nyomán elmaradnak a külföldi vadászok.

Méhészek figyelmébe: május végéig adható be a gyógyszer-cukor támogatás

A méhészek számára elérhető gyógyszer-cukor támogatás beadási határideje megváltozott, így a korábbi április eleji határidő május végére módosult.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Nagy István: nem kell aggódnunk az ország kenyere miatt

Nagy István agrárminiszter meglátogatta a Gyermelyi Zrt. üzemét, amely szavai szerint példaértékű, fegyelmezett munkáról tett tanúbizonyságot. A száraztészta iránti megnövekedett igényt ugyanis a legnagyobb mértékben ki tudja szolgálni a vállalat.

Az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások is biztosítottak a 2021-től kezdődő átmeneti időszakban

Az Európai Unió Tanácsának Mezőgazdasági Különbizottsága 2020. április 6-án elfogadta a Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika 2021-től kezdődő átmeneti időszakban alkalmazandó szabályairól, amely megteremti a jogi lehetőségét az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének.

Önből jó idénymunkás lenne? Tesztelje magát!

Foglalkozott már a gondolattal, hogy kieső bevételeit mezőgazdasági idénymunkával pótolja ezekben a nehéz időkben? Töltse ki az agrarheute.com tesztjét, és ha nyolcból több mint hat kérdésre igen a válasza, akkor jelentkezzen bátran, mert lelkileg felkészült az ezzel járó sajátos viszonyokra.

Beruházásokat érintő kedvezmények a veszélyhelyzetre való tekintettel

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megvalósuló beruházási típusú projektek esetében - a veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítése érdekében - számos fejlesztéspolitikai intézkedés történt. Íme a részletek.

A karantén hatása: az állatok kezdik "meghódítani" a világ városait 

A világ számos országában arra kérik az embereket, ne hagyják el otthonukat, ezzel is próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését. Sokkal kevesebb ember van az utcákon, és közben egyre több állat merészkedik elő.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.