Back to top

A vadgazdálkodás aktuális kérdései

Az idei FeHoVa-n is teret biztosítottak a szakmai konferenciáknak, így ezúttal is lezajlott a kiállítás nyitónapján a Vadgazdálkodás aktuális kérdései című értekezés, ahol több perspektívából világítottak rá a szakma legfontosabb témaköreire. Az előadók igyekeztek megoldásokat vázolni ezen problémák kezelésére, azonban tisztázatlan kérdések továbbra is fennállnak.

Zambó.jpg

Fotó: Lévai Zsolt/NAK
A három órás programon Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, valamint Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is felhívta a figyelmet a legégetőbb problémákra. Ezek közül kiemelendő a NAK alelnöke által hangsúlyozott vadkár korrekt rendezésének kérdése, ami továbbra is rendszerint ellentétet szül a vadgazdálkodók és a mezőgazdálkodók között. A tavaly, ugyanezen a konferencián bemutatott vadkárfelmérési útmutatóra hívta fel a figyelmet, ami megoldás lehet a nézeteltérés tisztázására.

Zambó Péter a szakterületek fontosságát emelte ki, ezért az Agrárminisztériumon belül február elejétől új helyettes államtitkári pozíció jött létre; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkárként fogja össze az erdő-, a vad- és a halgazdálkodási osztályok munkáját.

Jámbor László a nagyvadlétszám aktuális és fontos kérdéseit sorolta fel, különösen annak fényében, hogy a baljós afrikai sertéspestis jelenlegi helyzete miképpen módosítja a vaddisznóállományt hazánkban.

Az előszó után első előadóként Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese számolt be a jövőre megrendezésre kerülő Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás aktualitásairól. Egyebek között szót ejtett a kiállítás céljáról, mely szerint a természetvédelem, a fenntartható természethasznosítás elveinek ismertetése, továbbá a vadászat, erdő- és halgazdálkodás megismertetése a kiemelt cél, úgy, hogy a fiatal korosztályt is megszólítsa a mai modern technológiák segítségével.

Mindezt 660 esemény, 19 nemzetközi rendezvény, 4 globális szakmai konferencia segítségével, amelyeknek helyszínei azok a felújított kiállítóhelyek, ahol „ezer éves sétát tehetünk a Kárpát-medencében”.

Dr. Vajda Lajos az ASP hazai alakulásairól és aktuális helyzetéről számolt be – nem túl biztató fejleményekkel. A vírussal fertőzött élelmiszert szállító tengerjáró hajóval Európába behozott kór egyre inkább terjedőben van, és Magyarország keleti részének jelentős része már elesett. A vírus ellen jelenleg vakcina nincs, azonban egy európai kutatócsoport dolgozik egy vakcinán, ami megoldás lehet, azonban legkorábban is minimum 5 év, mire piacra tehető az ellenszer. Bajdik Péter, az OMVK főtitkára az új vadász kártya bevezetését ismertette, ugyanis 2021-től a papíralapú vadászjegy helyett plasztik kártya lesz a hivatalos vadászjegy. Ez jelentős adminisztrációs terhet vesz le a kamara válláról, ugyanakkor jelentős, naprakész adatbázisban gyűjthetők össze a 65 000 vadász adatai, amelyek a kamara központi nyilvántartásában jól átláthatók lesznek.

Bajdik Péter.jpg

Fotó: Lévai Zsolt/NAK
Mint elmondta,

„a vadászkamara ügyviteli szoftverének lecserélése megtörtént, az adategyeztetések az idei vadászjegy kiváltásakor valósulnak meg”,

így 2021-ben már plasztik vadászjeggyel, központi nyilvántartásban, egységesítve szerepelnek majd a hazai vadászok adatai.

A konferencia további előadásairól és előadóiról részletesen a Magyar Mezőgazdaság kilencedik számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Kimagasló eredménnyel zárt a Zala megyei vadászágazat, az idei kilátások azonban romlottak

A Zala megyei vadgazdálkodók az elmúlt évtized legmagasabb eredményét érték el, mintegy 429 millió forint nyereséggel zárták a 2019/2020-as vadászati évet február végén, az idei kilátásokat azonban rontja, hogy a koronavírus-járvány nyomán elmaradnak a külföldi vadászok.

Méhészek figyelmébe: május végéig adható be a gyógyszer-cukor támogatás

A méhészek számára elérhető gyógyszer-cukor támogatás beadási határideje megváltozott, így a korábbi április eleji határidő május végére módosult.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Több mint 200 ezer francia jelentkezett idénymunkásnak a mezőgazdasági tárca felhívására

Sikeresnek bizonyult a francia mezőgazdasági miniszter felhívása, amely a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságon lévő és tétlenné vált embereket arra kérte, hogy „menjenek ki a földekre dolgozni”, ezzel segítve az idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságot.

Az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások is biztosítottak a 2021-től kezdődő átmeneti időszakban

Az Európai Unió Tanácsának Mezőgazdasági Különbizottsága 2020. április 6-án elfogadta a Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika 2021-től kezdődő átmeneti időszakban alkalmazandó szabályairól, amely megteremti a jogi lehetőségét az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének.

Önből jó idénymunkás lenne? Tesztelje magát!

Foglalkozott már a gondolattal, hogy kieső bevételeit mezőgazdasági idénymunkával pótolja ezekben a nehéz időkben? Töltse ki az agrarheute.com tesztjét, és ha nyolcból több mint hat kérdésre igen a válasza, akkor jelentkezzen bátran, mert lelkileg felkészült az ezzel járó sajátos viszonyokra.

Beruházásokat érintő kedvezmények a veszélyhelyzetre való tekintettel

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megvalósuló beruházási típusú projektek esetében - a veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítése érdekében - számos fejlesztéspolitikai intézkedés történt. Íme a részletek.

A karantén hatása: az állatok kezdik "meghódítani" a világ városait 

A világ számos országában arra kérik az embereket, ne hagyják el otthonukat, ezzel is próbálják megakadályozni a koronavírus terjedését. Sokkal kevesebb ember van az utcákon, és közben egyre több állat merészkedik elő.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.