0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Wágner József, a szegedi intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy rövid időn belül ez a második alkalom, amikor vetőmagtermesztéshez kapcsolódó beruházás megkezdése alkalmából tarthatnak sajtótájékoztatót, és a mostani mérföldkőnek is tekinthető a Gabonakutató életében, mert ez az új beruházás elsősorban exportpiaci fejlesztéseket szolgál. Már most is számottevő a Gabonakutató részesedése hazánk vetőmagexportjából, és megítélésük szerint a hozzá tartozó infrastruktúra fejlesztésével tovább tudják javítani piaci pozíciójukat. Az új beruházás egyszerre gyorsítja a vetőmag-feldolgozást és javítja annak minőségét, emellett azt a célt is szolgálja, hogy a külföldön már elismert szegedi fajták mellett újabb fajtákat és hibrideket tudjanak bevezetni a nemzetközi piacra. Már rövid távon az exportárbevétel megkétszereződését várják tőle, hosszabb távon pedig a megtöbbszörözéséről is szó lehet.

Nagy István úgy fogalmazott, hogy

egy „olyan jelentőségű beruházás megindításán veszek részt, amire a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplője méltán lehet büszke.”

Látnunk kell, hogy a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, olyan, mint az autók között a Forma 1-es versenyzés. A vetőmag az a produktum, amelyben benne van a tudás és a mi termőhelyi adottságaink, ami a vetőmagtermesztésben a jelenleginél nagyobb forgalomra predesztinál bennünket. A hazai vetőmag-előállítás az elmúlt évtizedekben kialakult hagyományokon alapszik, mert ebben benne van minden tapasztalatunk és minden szakmai tudásunk.

Magyarországon a vetőmag-előállítás azért is húzóágazat, mert az exportunk ebből világviszonylatban is jelentős, az 1-5. helyen állunk a vetőmagvak világkereskedelmében.

A szegedi Gabonakutatónak a nemesítésben, a vetőmagtermesztésben és a vetőmagmarketingben is nagy szerepe van, mert az intézet abban a különleges helyzetben van, hogy mindhárom részterületet egy kézből irányíthatja.

Ezen a területen egyre nagyobb a verseny a világban, ezért a magyar agrárkormányzatban fölvetődött a kérdés, hogy miként tudná segíteni a Tisza-partiakat. A tárca úgy döntött, hogy különböző infrastrukturális beruházásokra 460 millió forintos támogatást juttatnak az intézetnek. A támogatástól többek közt azt várják, hogy javul a Gabonakutató versenyképessége, ugyanakkor azzal is tisztában van az Agrárminisztérium vezetése, hogyha nem fejlesztünk, akkor lemaradunk, márpedig a kormány célja, hogy Magyarország továbbra is a vetőmagipar élvonalába tartozzon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu