Back to top

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Nagy István: minden hatodik élelmiszer eltűnne a polcokról, ha nem segédkeznének a beporzásban a méhek
Fotó: Zsoldos Alexandra

Az Agrárminisztérium tisztában van az évenként közel 25 milliárd forint bevételű méhészeti ágazat stratégiai jelentőségével. Ezért döntött úgy, hogy a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az szja-mentességen túl további támogatások is segítik a méhészeket. Február végéig igényelhető a méhcsaládonkénti 1000 forintos megporzási támogatás, amit eddig 6500 méhész vett igénybe.

Február 20-ától pedig újra benyújtható a támogatási igény a Méhészeti Nemzeti Programra.

A Magyar Államkincstárhoz elektronikusan kell beadni a kérelmeket. Az uniós és hazai támogatás keretösszege mintegy 1,8 milliárd forint.

Az erdősítéssel az ország fával borított területét 27 százalékra tervezik növelni 2030-ra. Ehhez 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni, új erdők telepítésével és természetes úton befásodott területek erdővé alakításával. A fásítás három területre összpontosul: folytatódnak az állami erdőtelepítési programok, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen dolgoznak az útfásítási program elindításán, a Honvédelmi Minisztériummal pedig a honvédelmi célra fölöslegessé vált területek erdősítésén. Emellett gondolkodnak a barnamezős területek fával borításán is.

Új erdőket elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyékben telepítenek, de szeretnék az erdősítést az erdők számára jó termőhelyet jelentő hegy-és dombvidéki megyékben is ösztönözni.

Az a cél, hogy minőségi, hosszú távon is fenntartható faállományt hozzunk létre, változatos összetételű fafajokból.

Az erdősítést számos eszközzel ösztönzi az agrártárca, a Vidékfejlesztési Program keretében továbbra is igényelhető a megemelt erdősítési támogatás. Az új közös agrárpolitikában is kiemelt figyelmet kap az erdőtelepítés, újranyitják az agrár-erdészeti rendszerek pályázati lehetőségét. Támogatási módszert dolgoztak ki arra, hogy a gazdák a spontán beerdősülő területeket erdővé alakítsák és erdőművelési ágba vonják. Támogatják az erdészeti szaporítóanyagot termelő üzemek infrastrukturális fejlesztéseit. Március 1-jétől pedig új erdőrendezési rendszert alakítanak ki a Nemzeti Földügyi Központban.

A klímavédelem érdekében az agrártárca ösztönzi az erdősítést, öntözésfejlesztést és támogatja a méhészeket
Fotó: Zsoldos Alexandra

Az öntözött mezőgazdasági területek növelésére évenként 17 milliárd forintot fordít a kormány. Csökkentik a beruházók bürokratikus terheit, és mivel a beruházás gyorsabban térül meg, ha minél többen részt vesznek benne, kiemelten támogatják az öntözési közösségek fejlesztéseit.

Tavaly július 1-jétől működik a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, amelynek feladata a termelői vízkereslet megszervezése. Emellett beruházásokat végeznek a harmadlagos művek fejlesztésére, a Vidékfejlesztési Program módosítása révén pedig támogatást nyújtanak az öntözési közösségeknek a beruházások tervezéséhez, illetve a meglévő művek üzemeltetéséhez, sorolta az agrárminiszter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Legendás Kerecsen

A kerecsensólyom mindig is kiemelt szerepet játszott mondavilágunkban, történelmünkben. Népünk vezetői szívesen választották erejük, hatalmuk jelképévé, Géza fejedelem koráig a magyarok hadi jelvényeként is szolgált. Az elbeszélések szerint Attila pajzsát is ez a ragadozó madár díszítette.

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Az önkéntes faültetés elmaradt, a munkát elvégezte a NYÍRERDŐ Zrt.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet nem tartotta meg a márciusban meghirdetett önkéntes faültetési programjait.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.