Back to top

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

A NASA arra keresett választ, hogy miképpen tudják az űrhajósokat táplálékkal ellátni az egy évig tartó küldetések alatt, amikor nem áll rendelkezésre függőleges kert vagy 3D-s nyomtató. Így jutottak el az űrhajóban keletkező káros melléktermékhez, a szén-dioxidhoz.

Az amerikai  Air Protein start up vállalkozás a NASA által felfedezett technikát alkalmazva szén-dioxidot használ fehérjévé történő átalakításra.

A szén-dioxid felhasználásával történő fehérjetermelési folyamathoz 1000-szer kevesebb talajra és vízre van szükség, mint például a szójatermesztéshez.

Ennek oka az, hogy a termelés folyamata alapvetően laboratóriumban történik, nem pedig a gazdaságban. Lisa Dyson, az Air Protein vezérigazgatója úgy véli, hogy ez a folyamat kevésbé lesz káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

A különleges probiotikus élelmiszer-előállítási eljárásban mikroorganizmusokat használnak, amelyek a levegőben lévő szén-dioxidot olyan protein anyaggá alakítják át, amelynek aminosav-profilja megegyezik az állati fehérjével. A hidrogén-trofoknak nevezett mikrobákat fermentációs tartályokban termesztik, ahol szén-dioxid, víz és más tápanyagok keverékével táplálják őket.

Ennek eredményeképpen barna "liszt" képződik, amely 80% fehérjét tartalmaz, és az íze semleges. Több összetevővel kombinálva teljes értékű húspótlók készítésére alkalmas.

Valamint felhasználható például tészták előállítására is. Az előállító cég szerint ez a termék jövőre már az üzletek polcain lesz.

A versenytársak is sorban jelentkeznek. A finn Solar Foods vállalat egy hasonló porral kísérletezik, amely felhasználható fehérje-kiegészítők vagy növényi hamburgerek előállítására. A cég kifejlesztett egy technológiát, amely hidrogént és a szén-dioxidot adagol egy mikroorganizmus számára, amely ezután fehérje, szénhidrát és zsír keverékét állítja elő. Egy másik „versenyző",  a kaliforniai Calaysta cég pedig földgázból illetve szénből állít elő fehérjéket, amelyeket halak élelmezésére vagy takarmányként lehet felhasználni háziállatok számára.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tindalláció a konyhában

Mit tegyünk, ha már nincs hely a fagyasztóban? Arra az esetre van egy régóta ismert, de ritkán alkalmazott módszer, amellyel megmenthetjük a felesleges húsételeket, hosszú távra tartósíthatjuk, és tehetünk az élelmiszer pazarlás ellen.

Nielsen: megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja

Megkezdődött a kiskereskedelem konszolidációja, ezt támasztja alá, hogy március 23. és 29. között a hiper-, szupermarketekben és drogériákban az élelmiszerek és vegyi áruk forgalma 39 milliárd forintot tett ki, ami csupán 4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nielsen piackutató kedden az MTI-vel.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” - 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Roberto Salmito, a BASF Hungária Kft. agrodivízió vezetőjének nyílt levele

"Rendkívül fontos most, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a szántóföldek állapotát és kihasználjuk a közelgő kezelésekhez optimális időablakot is. Mi a magunk részéről úgy szeretnénk Önt ebben segíteni, hogy a 2020-as idényben ingyenesen biztosítjuk a xarvioTM Field Manager-t." Roberto Salmito, a BASF Hungária Kft. agrodivízió vezetőjének nyílt levelét közöljük.

Fejlesztési versenyben a Kubota

A megalapítása 130 éves jubileumát ünneplő japán Kubota új fejlesztésű, elektromos meghajtású kommunáltraktorokat, kisméretű forgógémes árokásó rakodókat (baggereket) és kis méretű, elektromos meghajtású, rizsparcellák betakarítására használható rizskombájnokat mutatott be nemrég.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

KSH: márciusban 3,9 százalékkal nőttek az árak

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.