Back to top

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

A szakmaiság erősítésével lehet megnyerni ezt a versenyt, hangsúlyozta Malatinszky György
Fotó: KNK PR&Média
A rendezvényt kísérő sajtótájékoztatón Malatinszky György ügyvezető elmondta, hogy sok termesztő partnert hallanak panaszkodni a hazai támogatási, szabályozási környezetre. Miután tavaly a cég megkapta az olasz Valagro termékeinek szlovákiai és romániai forgalmazási jogát is,

mélyebben beleláttak a szomszédaink kertészeti termesztésébe, és ezt akarják megosztani a hazai gazdálkodókkal.

A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell, hangsúlyozta az ügyvezető. Nem csak a szomszédos nagy termelőkkel kell versenyezni, inkább össze kéne fogni velük. A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás fedezésére 70-80 milliárd forint értékben importálunk árut, míg az exportunk friss zöldségből körülbelül 90, gyümölcsből 40 milliárd forint értékű. Gyorsan változtak a vásárlási szokások, a kertészeti termékek zöme is az áruházláncokon keresztül kerül a fogyasztókhoz, ezért meg kell felelni a láncok igen szigorú követelményeinek.

Ráadásul a láncok igyekeznek minél olcsóbban vásárolni, úgyhogy nem elég megfelelő minőségben és mennyiségben, rendszeresen szállítani, hanem hatékonynak is kell lenni.

Helyi piacokon a kis termesztők tudnak megjelenni, de a lakosság ellátására nem alkalmasak ezek a piacok.

Magyarországon is nagy változások előtt állunk, meg kell oldani a generációváltást, az üzemek koncentrációját. Erre látunk példát Szlovákiában, ahol egy vetőmagos cégnek 10 éve még ezer partnere volt, most csak 30-40, de ugyanannyi vetőmagot vásárolnak. A zöldségtermesztő üzemek egy évtized alatt „szintet ugrottak”, ma holland szaktanácsadókat alkalmaznak, a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák.

Húsz évre kell tervezni egy korszerű üvegház beruházásakor
Fotó: Rimóczi Irén
Nálunk nem lesz ennyire drasztikus a változás, de nagyon sok az idős gazdálkodó, aki nem tudja átadni a stafétabotot. A helyükre várhatóan pénzügyi befektetők is belépnek, akik tisztán gazdasági kérdésként kezelik a termelést.

A Malagrow Kft. a fejleszteni akaró termesztők partnere kíván lenni abban, hogy versenyképes, hatékony, korszerű termesztést folytassanak. Ebben az évben tanulmányi farmot hoznak létre, ahol a legjobb magyar gyakorlatot tanulmányozhatják az érdeklődők. Sok a fejleszteni való a betakarítás utáni műveletek esetében, erre most alakul egy új portfólió a cégnél. Az összefogás fontosságára is figyelmeztetett Malatinszky György, valamint arra, hogy szabadföldön és hajtatásban egyaránt intenzív termesztéssel, a szakmaiság erősítésével lehet megnyerni a versenyt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.