Back to top

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

A rendeletek a mezőgazdasági tárcát is érintették, ráadásul megbuktatása előtt alapos agrárreformot hirdetett a kormány.

Ezt már január végén meghirdette Dorel Secară mezőgazdasági államtitkár és miniszteri tanácsos, amikor részt vett a Kovászna megyei Ladócon a megyei szarvasmarha-tenyésztők egyesülete által szervezett év eleji gazdafórumon, ahol a megye agárintézményeinek képviselői mellett részt vettek a körzet önkormányzatai, gazdaszervezetei és több mint százötven gazda, többségében állattenyésztő.

Az államtitkár az agrártárca új terveiről beszélt, azokról a strukturális átalakításokról, amelyekkel a mezőgazdaság fejlesztéséhez kívánnak hozzájárulni.

Elmondta, hogy az európai uniós támogatásokat keze­lő intézményeket – a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséget (APIA) és a Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökséget (AFIR) – nem szerveznék át, ellenben a megyei agrárigazgatóságoknál újabb változást terveztek. Ugyanis Románia az egyetlen uniós ország, ahol még állami fennhatóság alatt működnek az igazgatóságok, és a szerepüket agrárkamaráknak kellene átvenniük. Konkrétan az igazgatóságokat agrárkamarákká alakítanák át, amelyek működését kezdetben az állam támogatná, majd fokozatosan önfenntartóvá válnának, a mezőgazdászok hozzájárulásaiból. A kamarák tagjai a különböző agrárágazatok képviselői lennének, hogy elsősorban a szakmaiságot erősítsék.

Az agrárkamarák képviselnék a gazdák érdekeit, segítenék a támogatásigénylések összeállítását, jogi szakosztályaik tisztáznák a nézeteltéréseket, és támogatnák, szaktanácsokkal látnák el a pályázó gazdákat.

Az ő hatáskörükbe tartozna továbbá a mezőgazdasági területek idegeneknek való eladásának jóváhagyása, a földhasználati besorolás megváltoztatása, vagy a kivonásuk a mezőgazdasági művelés alól.

A szakminisztérium hatáskörébe tartozó intézményekben több mint 14 ezren dolgoznak jelenleg, miközben a mezőgazdaság magánalapon szerveződik. A mezőgazdaságot egész Európában agrárkamarák irányítják, Franciaországban már 40–50 éve, bár ott az állam még most is támogatja működésüket, mondta a miniszteri tanácsos.

Elhangzott az is, hogy lezárul az Országos Vidékfejlesztési Terv (PNDR), és hogy a 2020–2027 közötti uniós költségvetési időszakban az Országos Stratégiai Program (Plan Strategic Național – PSN) lép a helyébe. Románia nagyjából 20 milliárd euróra számíthat ezalatt. Az infrastruktúra-fejlesztésre szánt összeg az előző ciklus 8 milliárd eurójáról 6,67 milliárdra csökken. A kormánynak az volt a szándéka, hogy a következő finanszírozási időszakban ne kapjon kevesebb támogatást a klíma- és környezetbarát gazdálkodás, mert ez nagy segítséget jelentene főleg a hegyvidéki erdélyi településeknek. Romániában 2018-ban jelent meg a hegyvidéki törvény, amely bizonyos területeket különleges gazdasági státusba sorolt.

Az uniós rendszer szerint a hegyvidéki gazdaságok mobil vágóhidak létrehozására, tejbegyűjtő központok és hegyi esztenák létesítésére, valamint erdei gyümölcsök begyűjtésére pályázhatnak.

Sajnálatos módon ezek a programok eddig nem indulhattak el, mivel nem különítettek el rájuk forrást. Idén 12 millió eurót szánt a kormány mobil vágóhidakra és erdei termékek előállítására. Az előbbire, úgy tűnik, mégsincs érdeklődés, ugyanis olyan bonyolult lett a pályázási rendszer, hogy az érdeklődők óvakodnak benyújtani a támogatási kérelmet.

Még az EU 2014–2020-as vidékfejlesztési alapjából, a 4.2-es intézkedéscsomag alapján lehet mobil vágóhidak vásárlására pályázni, az unió a beruházás 70 százalékát fedezné. A speciális kamionokon kialakított vágóhidakon naponta három szarvasmarhát, 20 juhot, kecskét vagy sertést lehet feldolgozni. Egy ilyen beruházás – a közművesítés függvényében – hozzávetőleg 55–100 ezer euró közötti összegbe kerülne.

A Maros megyei mezőgazdasági igazgatóság a pályázathoz szükséges dokumentációt hét potenciális cégnek küldte el, de egyelőre egyik vállalkozó sem jelzett vissza - és nemsokára kifutnak a határidőből.

Jó jel viszont, hogy újraindítják a fiatal gazdálkodók támogatását (1.6-os intézkedéscsomag), amiben összesen 20 millió euróra lehet pályázni, és másik 20 millió euró áll a külföldön élő, de hazatelepedni és itt gazdálkodni kívánó fiatalok rendelkezésére. Ez talán reményt ad arra, hogy akár az Angliában vendégmunkát vállalt, de a brexit miatt elbizonytalanodott fiatalok hazatérjenek, és új erővel járuljanak hozzá a mezőgazdaság fellendítéséhez.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” - 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Méhészek figyelmébe: május végéig adható be a gyógyszer-cukor támogatás

A méhészek számára elérhető gyógyszer-cukor támogatás beadási határideje megváltozott, így a korábbi április eleji határidő május végére módosult.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

ITM: magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét

Élénk érdeklődés fogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi pályázati felhívását - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Egy jámbor baromfiritkaság: a houdan

Nálunk kevésbé elterjedt, ritka vagy akár egyáltalán nem előforduló baromfifajtákat mutattunk be az utóbbi hónapokban. Ide tartoznak többek között a ritka viador típusú baromfifajták. Sorozatunkat a houdan tyúk bemutatásával folytatjuk.

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.

Az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások is biztosítottak a 2021-től kezdődő átmeneti időszakban

Az Európai Unió Tanácsának Mezőgazdasági Különbizottsága 2020. április 6-án elfogadta a Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika 2021-től kezdődő átmeneti időszakban alkalmazandó szabályairól, amely megteremti a jogi lehetőségét az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének.

Önből jó idénymunkás lenne? Tesztelje magát!

Foglalkozott már a gondolattal, hogy kieső bevételeit mezőgazdasági idénymunkával pótolja ezekben a nehéz időkben? Töltse ki az agrarheute.com tesztjét, és ha nyolcból több mint hat kérdésre igen a válasza, akkor jelentkezzen bátran, mert lelkileg felkészült az ezzel járó sajátos viszonyokra.