Back to top

Sikeres a székelyföldi gazdaságélénkítő program

A magyar állam támogatásának köszönhetően a Pro Economica Alapítványon keresztül 130 millió eurót sikerült tavaly a székelyföldi gazdaságélénkítő programra fordítani. Összesen 66 nyertes pályázat volt, a támogatások értéke pedig mintegy 23 milliárd forint, azaz 70 millió euró.

A nyertesek több mint felével már megkötötték a támogatási szerződést. Olyan beruházások vannak a támogatott pályázatok között, mint a gyergyóremetei tejporgyár vagy a Gordon tejgyár, továbbá néhány háromszéki burgonya- és sárgarépa-ter­mesztő, a nyárádmenti Tóth Pékség, illetve az udvarhelyi Gálffi csokoládégyár kap finanszírozást.

A kiíráson való részvételhez szükség volt rá, hogy a pályázó igazolja a beruházás 50 százalékát fedező önrészt, továbbá ahol szükség volt rá, az építkezési engedélyt is. Akik teljesítették ezeket a feltételeket, azokkal már megkötötték a szerződést.

A kisgazdaságok és családi gazdálkodók maximum 15 ezer eurós támogatásban részesülhettek. Az ő esetükben 25 százalék volt az önrész, illetve kevesebb is lehetett, mert ha valaki drága gépet vásárolt, például 50 ezer euróért, akkor is csak 15 ezer euró támogatást kapott, de ez esetben változnak az arányok. A nagy többség azonban inkább a 20 ezer eurós plafont célozta meg pályázatában. Összesen 5293 pályázatot nyújtottak be, 80 százalékban olyan magánszemélyek, akik mezőgazdasági tevékenységet is folytatnak, vagy teljesen abból élnek.

Az 5293 pályázatból 4986-ot hagytak jóvá, leginkább Hargita, Kovászna és Maros megyében. A jóváhagyott mintegy 5 ezer szerződés értéke 20 milliárd forint, ez 61 millió eurót jelent.

A nagyberuházásokra nyújtott 70 millió euróval és a kis pályázatokra folyósítandó 61 millióval együtt összesen több mint 130 millió euró támogatás érkezett Székelyföldre 2019-ben.

A pályázat a román állam számára is jövedelmet hoz, ugyanis az alapítvány 61 millió eurós támogatásához hozzájön a gazdák önrésze, amiből 8 millió euró körüli hozzáadottérték-adó folyik be a költségvetésbe. Ezen kívül a pályázatoknak köszönhetően munkahelyek jönnek létre, hozzájárulnak több család létfenntartásához, azonkívül segítik a hazai mezőgépipart, hiszen a fejlesztések növelik a cégek bevételeit.

A pályázatokból turisztikai beruházásokat is lehet finanszírozni. Elsősorban szállodaépítésre fordítják őket a népszerűbb üdülőtelepeken, mint amilyen Szováta, Borszék, Parajd vagy a Gyilkos-tó. Ebben a kategóriában 15 pályázatot nyújtottak be, az igényelt támogatások összege körülbelül 23 milliárd forintot tesz ki. Folyamatban van az elbírálásuk.

Az idei év első felében a tavalyi székelyföldi program keretében támogatást nyert mezőgazdasági nagyberuházásokkal írják alá a szerződéseket, illetve fizetik a támogatásokat.

Folyamatban van az említett kisösszegű támogatás mintegy 5000 nyertese pályázatának ellenőrzése és kifizetése.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Az idén a Partium, azaz Bihar, Szatmár és Szilágy megyére is kiterjesztik a mezőgazdasági támogatásokat, de már most is vannak kézzelfogható eredmények: a Maros-mezőségen vannak kísérleti programként elindított, már lezárt és elszámolt programok: hatásukra jelentősen nőtt a művelt termőföldek területe, nyilatkozta lapunknak Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelmébe: május végéig adható be a gyógyszer-cukor támogatás

A méhészek számára elérhető gyógyszer-cukor támogatás beadási határideje megváltozott, így a korábbi április eleji határidő május végére módosult.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

ITM: magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét

Élénk érdeklődés fogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi pályázati felhívását - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások is biztosítottak a 2021-től kezdődő átmeneti időszakban

Az Európai Unió Tanácsának Mezőgazdasági Különbizottsága 2020. április 6-án elfogadta a Tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika 2021-től kezdődő átmeneti időszakban alkalmazandó szabályairól, amely megteremti a jogi lehetőségét az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének.

Önből jó idénymunkás lenne? Tesztelje magát!

Foglalkozott már a gondolattal, hogy kieső bevételeit mezőgazdasági idénymunkával pótolja ezekben a nehéz időkben? Töltse ki az agrarheute.com tesztjét, és ha nyolcból több mint hat kérdésre igen a válasza, akkor jelentkezzen bátran, mert lelkileg felkészült az ezzel járó sajátos viszonyokra.

Beruházásokat érintő kedvezmények a veszélyhelyzetre való tekintettel

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megvalósuló beruházási típusú projektek esetében - a veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítése érdekében - számos fejlesztéspolitikai intézkedés történt. Íme a részletek.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.