0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szalonkavarázs

A szürkület rejtekéből előtörő korrogó-pisszegő hangot hallató madár bukdácsoló, cikk-cakkban (cvikkben) repülő árnya összetéveszthetetlen minden más madárétól.

Igen, ez a szalonkavarázs! A tavaszt hozó madarunk, aki a kikelet ébredésével látogat el hazánkba, és – évente kétszer – márciusban és október-novemberben vonul át az országon. A tavaszi húzáskor a mediterrán, észak-afrikai, közel-keleti telelőhelyekről a balti, észak-ukrajnai és orosz mocsárvidéki költőhelyére repül. A vonulás kezdete időjárásfüggő, a hóolvadás megindulása és a fagyott talaj felengedése után indul.

A szalonkahúzás egyben a vadászati év kezdetét is jelzi.

Hazánkban az erdei szalonka vadászata régmúltra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. Ahogy a vadásznyelv mondja: az „erdő királynője” vagy „tündérmadár” talán a leginkább megbecsült apróvadfajunk, a vadászok már-már a nagyvadnak kijáró tisztelettel adóznak előtte.

A madár titokzatos életmódjának egy-egy szegmense a kutatók előtt a mai napig tisztázatlan, de az elmúlt 10 évben sok mindenre fény derült mintavételezéseknek köszönhetően. Hagyományokkal átszőtt vadászata igen izgalmas:

a szürkület rejtekéből előtörő korrogó-pisszegő hangot hallató madár bukdácsoló, cikk-cakkban (cvikkben) repülő árnya összetéveszthetetlen minden más madárétól. A húzás ideje sötétedésig, általában 20-30 percig tart.

A szalonkázást Európa-szerte több mint 100 éves misztikum övezi.

Hazánkban az 1900-as években alapultak az első szalonkavadász klubok; tagjai az ország déli határán várták a húzás kezdetét, és a vonulással együtt haladva, egészen az északi határig a legkiemelkedőbb szalonkázó térségekre utazva várták a madarakat.

A két világháború megtörte ezt a kultuszt, majd a ’80-as évektől ismét megalapultak a szalonka klubok, amelyek egészen az erdei szalonka vadászatának betiltásáig működtek. A vadásztársadalomban mindez mély ellenérzést váltott ki, ugyanis a szalonkavadászatot nem lehet gazdasági oldalról megközelítő, hiszen gazdálkodási jelentősége gyakorlatilag nincs, ellenben tradíciókon át visszavezethető érzelmi alapokon nyugszik.

Napjainkban a magyar vadásztársadalom szalonka monitoring programon keresztül mintavételezéssel vadászhat erdei szalonkára.

Mintavételezési lehetőség kizárólag azokon a vadászterületeken lehetséges, ahol a vadászatra jogosult részt vesz az Országos Vadászati Védegylet koordinálása alatt működő monitoring programon.

Jelenleg az erdei szalonka vadászati idény nélküli vadfaj, és bár, ha megkötésekkel is ugyan, de továbbra is van lehetőség a hagyományos, húzáskori vadászatának folytatására. A márciusi szalonkavadászat fennmaradása a vadászati kultúra egyik sikertörténete, és az igaz szalonkavadász tudja, hogy a szalonkavarázs párját ritkító vadászünnepek közé tartozik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu