Back to top

Könyvajánló: közös élmény gyerekeknek, felnőtteknek

Nem találtam olyan kiadványt, amely a gyerekeknek és felnőtteknek is segít abban, hogy még tartalmasabban, szórakoztatóbban töltsék idejüket az erdőben, a természetben. Erdőmérnökként, több éves erdei iskola vezetői tapasztalattal, és három gyermek édesanyjaként ezért úgy döntöttem, hogy írok én egyet.

Gyermekkézhez méretezett könyv született, mely a nagy óvodásoknak, kisiskolásoknak, valamint a velük kiránduló pedagógusoknak és szülőknek egyaránt szól.

A könyv elsősorban a kirándulás előtti közös tervezgetéshez való. Tanácsot ad, hogyan viselkedjünk az erdőben, mit vigyünk magunkkal, mire figyeljünk, segít megfejteni az erdőben látható „titkos” jeleket, és játékötletekkel is szolgál. A kirándulásról hazatérve pedig ismerős dolgokat fedezhetünk fel a lapjain az aznap látottakról.

Az érzékszerveinkre épülő részek, feladatok és ötletek után, az évszakok körforgását, sokszínűségét igyekeztem megmutatni. Nem túl hosszan, hogy még a gyerekek számára is befogadható legyen, de azért elég részletesen ahhoz, hogy fölkeltsem az érdeklődésüket.

A könyvből kiderül, hogy nemcsak tavasszal és nyáron érdemes az erdőben sétálnunk, hanem akár a borongósabb őszi vagy hidegebb téli időszakban is, hiszen mindegyik évszak tartogat meglepetéseket.

Ősszel az erdőben vadgyümölcsökkel teli terített asztal vár mindenkit. Megcsodálhatjuk a különféle gombákat, megfigyelhetjük különös felépítésüket. Télen pedig a nyomokból olvashatunk, megnézhetjük, mi járja a vadetetők környékét, vagy elgondolkodhatunk a fák életútján is, emellett megpróbálhatjuk felsorolni, mennyi használati tárgyunk készült fából.

A gyerekeknek az egyik legfontosabb dolog a szülőkkel, felnőttekkel töltött idő, ám az akkor értékes és izgalmas igazán, ha közben a felnőttek is jól érzik magukat. Saját gyermekeimmel kisebb korukban gyakran lapozgattunk az érdeklődésüknek éppen megfelelő ismeretterjesztő kiadványokat, és akkor szórakoztunk a legjobban, ha én is találtam benne újdonságokat, érdekességeket. Remélem, ezt érzik majd a kötetet gyerekekkel, gyerekeknek olvasó felnőttek is.

A mellékelt munkafüzet pedig a kicsik kreativitására épít: Színezz! Rajzolj! Számolj! Találd ki! – kérik a feladatok. A munkafüzet a csoport létszámának megfelelően sokszorosítható, így senki sem marad ki a játékból.

A könyv és munkafüzet magánkiadásban készült el. Megrendelhető a povics.noemi@gmail.com címen.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

MTÜ: majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.