Back to top

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Olaszy István tisztán látja a szakma helyzetét, bízik a jövő nemzedékében, melynek tagjai éppúgy szívügyüknek tekintik és óvják, gondozzák majd a hazai erdőállományt, ahogyan azt eleik is tették.

A szakember 1928-ban született Kőszegen. A természetbe a 33. számú cserkészcsapat tagjaként szeretett bele, és ez az elköteleződés azóta is tart. A Szent Benedek-rendi katolikus gimnázium befejeztével 1947-ben egy barátja invitálására jelentkezett Sopronba. Felsőfokú tanulmányainak éveit a híres selmeci hagyományokat tisztelő társaság tagjaként élte, és minden szemeszter végén 3 hónapos szakmai gyakorlaton vett részt; egyebek mellett az első számú Erdőrendezőségnél.

Felkarolta a fiatalokat

Erdőmérnöki oklevelét 1951-ben szerezte meg. A végzés utáni napon már a győri erdészetnél dolgozott, majd Ravazdon lett üzemegységvezető-helyettes.

„Elmondhatatlanul szegény voltam ebben az időben, és mégis ez volt életem legszebb időszaka, fiatal voltam, tele frissen szerzett tudással és ambícióval!”

– mondja csillogó szemmel, és minden kis részletre kiterjedő, irigylésre méltó memóriával. Később Mosonmagyaróváron lett üzemegységvezető-helyettes. 1953 márciusában a Kisalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdasághoz került ugyanebbe a beosztásba, majd a központi tervcsoport vezetését bízták rá, végül pedig – egészen 1990-es nyugdíjazásáig – erdőművelési vezetőként dolgozott. Sokrétű feladatai közé tartozott a nagyüzemi öntözéses csemetenevelés kialakítása, a csemete-önellátás biztosítása, az élőfakészlet növelése a Duna-ártéren, a Kisalföldi Homokvidéken és a Hanságban felajánlott területek betelepítése, a szükséges gépek, eszközök beszerzése, valamint a korszerű erdőművelési eljárások és technológiák kialakítása is.

Munkája során mindig jó kapcsolatot tartott fenn az egyetemi tanszékkel, ahonnan jelentős segítséget kapott feladatai elvégzéséhez. Ez a kiváló kapcsolat kölcsönös volt. Ő is megtett az egyetemi ifjúságért minden tőle telhetőt, hisz 35 évig szervezte és vezette a diákok szakmai gyakorlatát az erdőgazdaságnál. Ezeken az egyhetes gyakorlati „kurzusokon” a hallgatók betekintést nyerhettek az egyes erdőművelési eljárásokba, miközben Olaszy István mellett a szakma gyakorlati feladataival is ismerkedhettek. Ezt a három és fél évtizedes munkát az egyetemi tanári kar is nagyra értékelte. Ennek szép kifejezéseként az egyetem rektorának javaslatára kapta meg a Nagyváti János-emlékérmet.

68 éve az Egyesületben

Munkássága során jelentős eredményeket ért el az akác, hazai- és nemesnyárak nemesítésében, szaporításában és egyes új fajták betelepítésében. Az utóbbi sikerességéhez hozzájárult a gondjaira bízott mintegy 150 hektáros kísérleti terület is. Megbízatásai egészen az Erdészeti Tudományos Intézetig kiterjedtek:

több éven keresztül erdészeti monitoring keretében végzett kerületnövekedést és talajvízszint-mérést több nemesnyár kísérleti parcellában.

Mindennek is köszönhető, hogy precíz szakmai munkájáért és haladó szellemiségéért 1987-ben az Országos Erdészeti Egyesület neki adományozta a Kaán Károly-emlékérmet. Az egyesületnek immár 68 éve a tagja, nagy szerepet vállalt az Erdőművelési Szakosztályban, 35 évig pedig szakmaszervezeti bizottsági titkári feladatokat látott el.

A munka öröme

„Nyugdíjazásom után sem engedtem el a munkát, vitt a szívem, mert a hivatás kötelez” – jelentette ki Olaszy István. „A kerti munkák elvégzésében is nagy örömömet leltem, és ugyanolyan lelkesedéssel végeztem ezt is, mint amikor a dunai vízierőmű hatását kellett éveken keresztül vizsgálnom a talajvíz szintjének változására és a különböző nemesnyár fajtákra” – tette hozzá. Valóban, saját kertjében egy kis arborétumot alakított ki, és tevékeny nyugdíjasként tagja lett a Győri Kertbarátok Szövetségének. Sok éven át járta az országot, tartott előadásokat az örökzöldekről, és szervezett szakmai kirándulásokat a szövetség tagjainak. A kiváló erdész szakember önzetlenül, tudása legjavát adva segített akár út menti autóspihenő tervezésére, akár a Pannonhalmi Főapátság környékének fásítására kérték fel. „Karácsonykor igencsak felgyülemlett a munka, ugyanis a karácsonyfa-ellátásáról is sokáig én gondoskodtam a megyében. De győri óvodák és iskolák parkosításához is hívtak”.

Bár nem vadászott, a vadgazdálkodás területén is több minden fűződik a nevéhez: vadkárelhárítások megtervezésében serénykedett és a vadlétszám meghatározásából is kivette a részét. Elmondása szerint a hosszú távú, gördülékeny munka alapfeltétele a munkahelyen létrehozott családias környezet, ha ugyanis a dolgozók jól érzik magukat a munkahelyükön, akkor az a magánéletükre is kihat.

Ma is tartó, közel 70 éves házasságából két leánya született, akik négy unokával és négy dédunokával ajándékozták meg őket. A lányok nem vitték tovább az édesapa 68 éven át tartó erdészpályáját. Mint mondja, annyira nem sajnálja, mivel ez egy szépséges, de nagyon kemény szakma.

Kitüntetett életút

Olaszy István szerény ember, a beszélgetés során nem is említi elismeréseit. A szintén 91 éves Pista bácsihoz hasonlóan kitűnő szellemi frissességben lévő felesége azonban büszkén mutatja meg a páratlan „gyűjteményt”. Az idős, egész életében kitűnő munkát végző szakember sok más elismerés, díj mellett, 2018-ban az Életfa Emlékplakett Arany fokozat kitüntetést is átvehette. A legnagyobb érdemnek mégis a keze alatt nevelkedett fiatal erdészgeneráció munkásságát és szakmai eredményeit tartja. Nemcsak a hivatás fortélyait adta át nekik, hanem azokat az értékeket is, amelyek megalapozzák a magyar erdész szakma jó hírnevét és színvonalas működését. „Számomra ez mindennél fontosabb, ezért már érdemes volt belevágni” – mondja a több mint 90 évet megélt szakember.

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Lila-hegyi kilátó

A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

Tűzifavásárlás ésszel, nyáron, erdészettől!

Kifejezetten ajánlott hivatalos forrásból, erdőgazdaságoktól vásároljunk tűzifát, ugyanis ez garancia a minőségre, a visszakövethetőségre és a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációra. Fontos kiemelni, hogy a tűzifa fenntartható gazdálkodásból származik, azaz a kivágott fák helyére csemeték kerülnek.

Népszerűek az akkumulátoros motorfűrészek

Az erdőgazdálkodók legfontosabb munkaeszköze a motorfűrész, és az eszközt a tájfenntartásban és a kommunális szolgáltatók is széles körben használják. Az utóbbi időben egyre több motorfűrészgyártó kínálatában jelennek meg környezetbarát elektromos változataik.

Egyre szélesebbre tárul a „Pokol kapuja”

Az erdők kivágása a örökfagy olvadásához vezet Szibériában, az így kialakult geológiai képződményt nevezték el a helyiek Pokol kapujának, amely a klímaváltozás hatására egyre szélesebbre tárul.

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.

Örökerdőkkel a klímaváltozás negatív hatása ellen

A klímaváltozással az ökoszisztéma is komoly kihívások elé került. Bár vannak ökológiailag érzékenyebb területeik, de Csontos Dömötör véleménye szerint éppen az örökerdők azok, amelyek bizonyos stabilitással rendelkeznek.

Túl a féltávon a Zempléni Erdei Vándortábor

Idén eddig már 14 csapat járta be az Erdei Vándortábor Program ÉSZAKERDŐ Zrt. által szervezett Zempléni útvonalát. A csoportok többsége Budapestről, Pest megyéből, valamint az Alföld keleti részéről érkezett.