0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fogat hírek – Szilvásváradi együttműködési megállapodás

Ünnepélyes keretek között megállapodást kötött Szilvásváradon Cseri Dávid, a ménesgazdaság vezetője, illetve Blidár János, a CRM Kft. ügyvezetője arról, hogy a ménes ezután biztosítaná a kft.-nek a lovakat, a kft. pedig a hajtót és a felkészülés lehetőségét az elkövetkező években.

Jövőre Magyarország első kelet-európai országként rendezheti meg a lovassportok Európa-bajnokságát. Ez óriási megtiszteltetés, de egyben nagy felelősséget is tesz a magyar lovastársadalom vállára. Tóth Tamás, a Magyar Lovassport Szövetség fogathajtás ügyeivel megbízott elnökségi tagja úgy gondolta, hogy jó lenne, ha jövőre egy szilvásváradi lipicai lovakból összeállított négyes fogat is indulhatna a Budapesten megrendezésre kerülő, öt szakág Európa-bajnokságát magában foglaló sporteseményen.

Tamás elképzelését a ménesgazdaság vezetése is örömmel támogatta, hiszen több mint másfél évtizede nem készült tisztán szilvásváradi lipicai lovakból összeállított fogat ekkora megmérettetésre.

A terv megvalósításához kellett egy nagy tapasztalattal rendelkező hajtó, valamint a fogatot fenntartó és menedzselő lelkes sportbarát.

Váczi Istvánt nem kell bemutatni a fogatsport világában. 1986-ban kezdte pályafutását, akkor póni négyessel versenyzett. Hat évvel később már nagy kettes fogattal indult, egy év múlva pedig négyes fogatra váltott. Hosszú pályafutása alatt zömében lipicai lovakkal versenyzett. Szilvásváradi színekben háromszoros csapatbajnok (1998, 1999, 2000), négyszer szerepelt világbajnokságon (2000 Wolfsburg, 2002 Jerez, 2012 Riesenbeck és 2016 Breda), illetve az izsáki Európa-bajnokságon 2013-ban szintén a résztvevők között volt.

A világ legnagyobb lovas játékán Aachenben, amit minden évben megrendeznek, ötször állt starthoz. István lovasmúltja, felkészültsége és a lipicai lovak iránti szeretete reményt adhat a jó együttműködésre.

A fogatot fenntartó lelkes lóbarát szintén ismerős a sportágban: az erdélyi vállalkozóról, Blidár Jánosról van szó. A hetényegyházi Aranyló Pihenőpark tulajdonosa több évtizede már a magyar fogathajtás elkötelezett támogatója.

Reméljük, az együttműködés sikeres lesz és a Szilvásváradi LSKE színeiben lipicai négyes fogat is indulni fog a lovassportok Európa-bajnokságán.

Ismét a bakon Váczi István

Az eseményt követően váltottunk néhány szót Váczi István korábbi válogatott négyesfogat-hajtóval, aki elmondta, hogy a tervek szerint amint a véreredményeket megkapják, Hetényegyházára kerül a kiválasztott kilenc szilvásváradi tenyésztésű lipicai ló, melyek 5-8 évesek.

„A lovaknak valójában kevés, vagy szinte semmi versenyrutinjuk nincs, én magam is három év után térek vissza, ülök ismét bakra, úgyhogy ez az év biztos, hogy a fogatépítés éve lesz. Júliust követően, ha a felkészülés úgy alakul, ahogy szeretnénk, néhány hazai versenyt tervezünk és egy, esetleg két külföldi fellépést rutinszerzésnek. A team kialakult, valamennyien várjuk a közös munka kezdetét” – mondta lapunknak Váczi István.

Mondok József, a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának elnöke örömmel üdvözölte a megállapodás hírét, és bízik abban, hogy a szilvásváradi
lipicai négyes fogat sikerrel fog szerepelni a hazai és a nemzetközi mezőny-
ben 2021-ben. Ezek szerint a 2020-as idényre két szilvásváradi fogat készül,
ifj. Galbács Ferenc kettes, és Váczi István négyes fogat kategóriában.

baraa-press sport

 

Forrás: Pegazus