0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Önből jó idénymunkás lenne? Tesztelje magát!

Foglalkozott már a gondolattal, hogy kieső bevételeit mezőgazdasági idénymunkával pótolja ezekben a nehéz időkben? Töltse ki az agrarheute.com tesztjét, és ha nyolcból több mint hat kérdésre igen a válasza, akkor jelentkezzen bátran, mert lelkileg felkészült az ezzel járó sajátos viszonyokra.

Ezrek hiányoznak a földekről Németországban, a legnagyobb bajban a spárga- és szamócatermesztők vannak. Némiképpen enyhít a helyzeten, hogy áprilisban és májusban mégis beutazhat 40-40 ezer idénymunkás szigorú feltételekkel, ám agrárlapok információi szerint mintegy 300 ezer emberre lenne szükségük a gazdaságoknak.

Ugyanakkor elsöprő a sikerük a lelkes munkaerő-közvetítő kezdeményezéseknek,

tízezresével osztják meg a Facebook-posztokat,

számos internetes felületet hoztak már létre erre a célra, helyi újságokban jelennek meg felhívások, sőt a szövetségi kormány is beszállt a közvetítésbe. Az elején talán senki nem számított ekkora sikerre,

ömlenek a jelentkezések diákoktól, pincérektől, fodrászoktól, nyugdíjasoktól, családoktól –

mindenkitől, aki szeretné a kieső bevételeit pótolni, és/vagy a felszabadult idejét hasznosan tölteni. Az agrarheute.com agrárhír-portál információi szerint március 30-ig csak azon az egyetlen platformon, amelynek az üzemeltetésében ők is benne vannak, több mint 36 ezren jelentkeztek.

Ugyanakkor a gazdaságoknak

olyan dolgozókra van szükségük, akik valóban ki tudnak tartani, lehetőleg a teljes betakarítási szezonban, de legalább néhány hétig.

Hogy ne a helyszínen érje a meglepetés a lelkes jelentkezőket, az agrarheute.com stábja egy nyolc kérdésből álló villámtesztet állított össze, hogy segítsenek a döntésben, fel vannak-e készülve egyebek között a fárasztó és monoton munkára, valamint arra, hogy a földeken kánikulában és szakadó esőben sincs megállás.

Közben Magyarországon is alakulnak hasonló munkaközvetítő kezdeményezések (például nálunk is beszáll az Agrárminisztérium),

a körülmények pedig itt sem jobbak, ezért a tesztet nálunk is van értelme kitölteni.

  1. Szívesen dolgozik a szabadban?
  2. El tudja fogadni, hogy a keze (és persze a ruhája, cipője stb.) úgy istenigazából be fog koszolódni?
  3. El tudja fogadni, hogy kánikulában és esőben is dolgozni kell?
  4. Fizikailag bírni fogja, hogy órákig kell hajlott tartásban dolgozni?
  5. Megvan rá a lehetősége, hogy minimum két hétig napi 8-10 órát dolgozzon?
  6. El tudja fogadni, hogy mindezért lehet, hogy csak minimálbért kap?
  7. A gyermekfelügyeletet meg tudja oldani erre az időre?
  8. Együtt tud élni a gondolattal, hogy munkaidőben csak toi-toi vécét használ?

Aki nyolcból legalább hat kérdésre igennel válaszolt, az megpróbálkozhat a mezőgazdasági idénymunkával – ajánlják a teszt összeállítói.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu