0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Az országban csaknem 50 év a mezőgazdasági termelők átlagéletkora. Erre a figyelmeztető mutatóra nemcsak sokszor és számos fórumon figyelmeztetett az agrártárca, hanem keresi azokat a módszereket, amelyekkel a mezőgazdaságban való boldogulásra tudja motiválni a fiatalokat.

– Ahhoz, hogy Szlovákia fenn tudja tartani a nemzetgazdaságnak ezt a kiemelkedően fontos ágazatát, az állam egyik prioritásának a mezőgazdasági dolgozók ügye kell hogy legyen. Hatékony támogatásokkal is egyértelművé kell tennünk, hogy a mezőgazdasági termelés iránt érdeklődő fiatalok jelentik a tárca számára az egyik fő prioritást” – fogalmazott a leköszönt agrárminiszter.

A mezőgazdasági minisztérium összesen 13 millió eurót különített el a fiatal gazdák támogatására. Ez a szubvenció 40 éves korig igényelhető, és azoknak jár, akik állattenyésztésre vagy speciális növények termesztésére alapozzák a tevékenységüket.

„A támogatás kiírását természetesen pozitívan értékeljük, hiszen éppen itt volt az ideje. A legutóbbi ilyen támogatást ugyanis 2015-ben írták ki, azóta semmilyen hasonló pályázatot nem írtak ki a fiatal gazdák támogatására. A mostani pályázati felhívásban a legutóbbihoz képest az a legfontosabb változás, hogy a pályázó fiatal gazdák kétéves agrármúlttal rendelkezhetnek. Az előző kiírás ezt nem tette lehetővé, csak a teljesen pályakezdők voltak jogosultak a támogatásra, a felhívás meghirdetése után kezdhették el a mezőgazdasági tevékenységet.

– Viszont van egy újabb korlátozás a pályázatban: a támogatásra szánt 13 millió euróból csak nagyjából 260 pályázatot terveznek támogatni, pedig várhatóan ennél jóval többet nyújtanak be. A 2021–2027 közötti Közös Agrárpolitika tárgyalásán azt szorgalmazzuk, hogy ilyen pályázatokat ne csak választások előtt írjanak ki, hanem minden évben, és legalább 300 igénylővel számoljanak – nyilatkozta Milan Jurky, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének (ASYF) elnöke.

A támogatás megítélésének egyik feltétele, hogy a kérelem benyújtásakor a pályázó fiatal gazda még nem töltötte be 41. életévét. Emellett igazolnia kell, hogy rendelkezik a megfelelő szakmai képzettséggel, és a pályázó cégnek kell az első mezőgazdasági vállalkozásának lennie, aminek ő az első számú vezetője.

„Néhány feltételt ugyanakkor bosszantónak tartunk. A mezőgazdasági minisztérium minden bizonnyal szerette volna kizárni a támogatásból az esetleges spekulánsokat, és ezért támasztották feltételül annak igazolását, hogy már a mostani pályázatot megelőző évben is igényeltek támogatást. Csakhogy ez a feltétel kizárólag a növénytermesztésre vonatkozik – tehát az ebben az ágazatban tevékenykedőket hátrányosan megkülönbözteti. Azokat a fiatal gazdákat, akik elsősorban az állattenyésztésben érdekeltek, nem terheli hasonló kötelezettség. Ezt a kettős mércét mindenképpen ki kell iktatni a felhívásból, azok a gazdák, akik a növénytermesztésben szeretnének gazdálkodni, nem lehetnek diszkriminálva” – hangsúlyozta Milan Jurky.

Az 5 évvel ezelőtti fiatal gazdáknak címzett támogatást nagy érdeklődés övezte, az Agrárkifizetési Ügynökséghez (PPA) több mint 2 ezer pályázatot terjesztettek be.

„Azok számára, akik az első felhívásban nem voltak eredményesek, 10 millió euróval sikerült növelnünk az allokált anyagi támogatást, így az végső soron 700 kezdő gazdára terjedt ki. Hosszas tárgyalássorozaton győztük meg az Agrárkifizetési Ügynökséget, hogy nyissa meg a nem elfogadott tervezetek tárát, hogy mind több gazdát legyünk képesek támogatni az első felhívás keretében. Elsősorban azokra a fiatal gazdákra gondoltunk, akik minden nehézség ellenére sem fordítottak hátat a mezőgazdaságnak. Jelenleg is tartanak a szerződéskötések a kiválasztott kérvényezőkkel. Ennek a lépésnek köszönhetően a támogatás elnyeréséhez szükséges minimális pontszámot 84-ről lefaragtuk 79-re. Ennek ellenére mi azt szorgalmazzuk, hogy tovább csökkentsük a küszöböt úgy, hogy a teljes keretet ki tudjuk meríteni” – folytatta a szövetség elnöke.

A mezőgazdasági minisztériumtól származó információk szerint eddig 486 támogatási kérelmet fogadtak el, 24,3 millió euró értékben, és már mintegy 12,5 millió eurót ki is fizettek belőle.

Mind az első, mind a mostani támogatási felhívás további bírálandó pontokat is tartalmaz. A Poľnoinfo.sk információi szerint az első felhívás néhány sikeres pályázója, akik utólag jogosulttá váltak a támogatásra, végül mégis lemondtak róla, mert túl körülményesnek tartották a felhívás lehívásához szükséges előírásokat.

Milan Jurky szerint sem egyszerűek a támogatás feltételei, elvárás például a kérelmező által még 2016-ban összeállított üzleti terv. Csakhogy az azóta eltelt 4 év alatt módosulhatott a terv, például előfordulhat, hogy nem képes az akkor vállalt számú alkalmazottat foglalkoztatni, vagy már nem tud részt venni az ökológiai termelésben, amire annak idején kötelezte magát. A PPA nem fogad el ilyen változásokat. Ráadásul a pályázó fiatal gazdáknak tudomásul kell vennie, hogy nem lépheti túl a standard 50 ezer eurós belépési határt. A fiatal gazdák számára ez azt jelenti, hogy vállalkozása nem növekszik, nem fejlődik.

– A támogatás odaítélése után az első részletben a teljes dotáció 70 százalékát utalják át, vagyis 35 000 eurót. A pályázó az üzleti terv sikeres megvalósításának igazolásakor juthat hozzá a maradék 30 százalékhoz, a többi 15 ezer euróhoz. A szerződési feltételeket elfogadó, a szerződést aláíró fiatal gazdáknak bizonyosnak kell lennie benne, hogy képesek teljesíteni az üzleti tervben vállaltakat, különben előfordulhat, hogy a támogatást teljes egészében vissza kell fizetnie – figyelmeztet a szövetség elnöke.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium állásfoglalása szerint a kiírás az Európai Unió szándékait tükrözi. Az EU szorgalmazta, hogy a fiatal gazdáknak legalább két részletben folyósítsák a dotációt, és hogy az utolsó részlet csak akkor kifizethető, ha megvalósult az üzleti tervben vállalt kötelezettség.

– Tisztában kell lenni vele, hogy az intézkedés a fiatal gazdák vállalkozásainak elindítását kívánja megkönnyíteni, konkrétan ténykedésük első 24 hónapját – ismertette a földművelésügyi minisztérium álláspontját Daniel Hrežík.

Sok kritika érte a támogatás felső határát is. Az Érsekújvári járásban gazdálkodó Ján Gúgh egyebek mellett kifejtette, hogy a sikeres pályázóknak járó támogatás egyáltalán nem elegendő: „Ha az érdeklődők komolyan gondolják a mezőgazdasági vállalkozást, akkor a kezdetekhez további anyagi eszközökre lesz szükségük. Emiatt nagy a valószínűsége, hogy már mezőgazdasági tevékenységük kezdetén különböző adósságokba verik magukat” – nyilatkozta.

Milan Jurky kiemelte továbbá, hogy jelentősen egyszerűsíteni kellene a fiatal gazdák művelhető földterülethez jutását. „Ehhez erős ütőkártya van az állam kezében, hiszen a szlovák Földalapon keresztül minden további nélkül megkönnyíthetné a földhöz jutásukat, vagy segíthetné a kezdő gazdákat kedvezményes hitelkonstrukciók létrehozásával is” – vélekedik az ASYF elnöke.

Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke rámutatott, hogy minél hamarabb növelni kellene a fiatal gazdák számára hozzáférhető állami támogatásokat, és a lehető leghamarabb le kellene egyszerűsíteni a velük kapcsolatos ügyintézést.

– Ezen kívül a fiatal mezőgazdasági vállalkozók nagy része nincsen tisztában a rájuk vonatkozó jogszabályokkal, ezen a területen szintén komoly segítségre volna szükség – nyilatkozta a kamara elnöke.

A fiatal gazdák támogatási felhívásra 2020. június 30-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Ősszel is lesz elegendő élelmiszer

A szlovákiai mezőgazdasági termelők az ország lakosságát arra figyelmeztetik, hogy viselkedjenek felelősségteljesen a mostani nehéz napokban, hetekben, és tartsák be az intézkedéseket.

Az új koronavírus terjedése ugyanis mindenkit elérhet, így a termelőkön kívül a fogyasztókat is. A gazdák számára most kezdődik az év egyik kulcsszakasza. Igaz ugyan, hogy Szlovákia jelenleg elegendő élelmiszer-tartalékkal rendelkezik, de ez a helyzet az év végére megváltozhat, és csak az idei termény begyűjtése után lehet megnyugodni. A gazdák arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy komoly problémák merülhetnek fel, ha a mezőgazdászok lebetegednének, vagy ha akár csak sokan karanténba kerülnének.

Ebben az esetben a gazdák nem tudnak majd vetni, vagy csak egy részét lesznek képesek elvégezni, de az is előfordulhat, hogy az állatok gondozói is karanténba kerülnek. Ha erre sor kerülne, nemcsak az agrárium lenne nehéz helyzetben, figyelmeztetett közleményében a Sanagro szövetkezet, amely tíz gazdaságot tömörít Szlovákia nyugati és középső részében.

Az agrártársaság egyebek között arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-fertőzés gyors terjedése a tavaszi vetést is veszélybe sodorhatja.

„Márpedig ha a tavaszi vetés hiányos lesz, akkor ősszel kevesebb termésre lehet számítani. Vagy ha lebetegszenek például a fejőnők, vagy nem lesz elegendő állatgondozó, akkor nem tudjuk rendszeresen fejni a teheneket, emiatt kevesebb tejre és tejtermékre lehet számítani. A rendszertelen fejés következtében ráadásul nemcsak kevesebb lesz a termék, hanem a tehenek legyengülnek, sőt, el is pusztulhatnak” – hangsúlyozta Marta Kováčová, a SANAGRO tagja.

További kockázat a határok lezárása, mert ha ez megtörténne és elhúzódna, akkor vetőmag- és műtrágyahiányra kell számítania a szlovákiai gazdáknak.

„Nem lesz őszi élelmiszerhiány, felesleges a korai pánikkeltés. Lesz elegendő áru a polcokon” – vallja ugyanakkor több agrárpiaci szakember.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság