0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.

A jelenlegi helyzet rendkívüli. A koronavírus miatt megnőtt a munkanélküliek száma, a szabadidő és a félelem is. Nem csak a betegségtől félnek az emberek a világban, de a nincstelenségtől is. Ez az instabilitás és bizonytalanság szokatlan jelenségeket idéz elő a gazdaságban is – írja az rts.rs a New York Times cikke alapján.

Például, Amerikában idén tavasszal nem tudnak az emberek élő baromfit vásárolni, akkor sem, ha rengeteg pénzük van. Azok akik eddig életükben nem láttak csirkét, most baromfitenyésztéssel szeretnének foglalkozni.

Úgy tűnik, amikor nehéz idők járnak, az emberek csirkére vágynak. Az eladás az elmúlt időszakban akkor nőtt, amikor romlott a tőzsdei helyzet vagy elnökválasztás éve volt.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint az ország egyes részein több mint ötven százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi tojásárak a kereslet miatt.

Nagyon sok bolt polcairól elfogytak vagy kevés kapható belőlük. A tojásellátás normális, csak az igény nőtt nagy mértékben.

Egy Iowa államban lévő keltető cég egynapos csibéket árusít. Nem lehet náluk vásárolni, csak előrendelni. Az elkövetkező négy hétre már elfogytak a csibék.

„Az emberek olyan pánikszerűen vásárolják a csibéket, mint a vécépapírt.” – mondta a cég alelnöke.

A mezőgazdasági boltok ajtajai előtt kígyózó sorokban állnak az emberek. Mindenki kiscsibét szeretne vásárolni. Néhányan közülük már hetekkel, hónapokkal ezelőtt rendeltek belőlük, mert a meglévő csirke gazdaságukat szeretnék feltölteni. Sokan viszont először fognak állattartásba.

Egy texasi zenész, Amy Annelle (48) egyrészt azért vágott bele ebbe az új hobbiba, mert a koncertjeit lemondták, sok szabadideje lett. Másrészt, látta a helyi boltokban, hogy hiánycikké vált a tojás és a csirke. Szóval, biztosítani szeretne maguknak egy állandó élelmiszerforrást. A csibéknek még egy nagy előnye van, fogalmazta meg a zenész:

„Reményt is adnak, ahogy fejlődnek és nőnek.”

Sokan úgy vágnak bele a baromfitartásba, hogy nem is tudják, mennyi munkával jár, és egyáltalán, mit is kell csinálni. Aki kicsit lelkiismeretesebb, és nem hirtelen lát neki az új házi kedvenc beszerzésének, legalább az interneten igyekszik információt gyűjteni.

Amy Annelle is rájött egy idő után, hogy a kiscsibék nem fognak azonnal tojást tojni, legalább öt hónapot nőniük kell.

Vannak olyan vásárlók is, akik nagyon alaposak. Folyton hívogatják a mezőgazdasági boltokat és keltető cégeket tanácsokért.

„Olyanok, mint a lelkes szülők, akik a csecsemő érkezésére készülődnek.” – nyilatkozta az egyik bolt vezetője.

A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek, hogy csak felelősségteljesen kezdjenek baromfitenyésztéssel foglalkozni. Gondolják át az adott feltételeket, készüljenek fel alaposan, és azt is vegyék figyelembe, hogy ennek a rendkívüli helyzetnek egyszer vége lesz. Visszatérünk majd a régi kerékvágásba, és a csirkékről akkor is gondoskodni kell.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: rts.rs