Back to top

Király Attila: A természet búcsúja

Király Attila matematika szakos középiskolai tanár Baján. A fotózás számára örök szenvedély, amely talán élete végéig elkíséri. Szüleitől már általános iskolás korában kapott fényképezőgépet, azonban a fotózás akkoriban a sok-sok rontott kép mellett még viszonylag költséges hobbinak számított, ezért letett róla.

Kilenc éve azonban egy kiránduláson kölcsönkapott komolyabb géppel való fotózás újra felébresztette benne a régi érzéseket, és megvette második fényképezőgépét. Fotósiskolába nem járt, autodidakta módon fotóskönyvekből tanult, és azóta is állandóan bújja az internetes szakmai oldalakat. Pályázatokon ritkán indult, ha mégis, akkor elég szép eredményeket ért el. Kedvenc témái a Sugovica, a Duna, a Gemenc, és különösen szereti megmutatni a természet és a város egybefonódását. A fényképezőgép mindig nála van, bárhova is utazik. Fotói már számos újságban és könyvben megjelentek.

Egyik legnagyobb elismerésnek azt tartja, hogy az egyik közösségi portálon már közel 34 ezer követője van, és ezzel bekerült az ország legnépszerűbb fotós oldalai közé.

Ehhez csak az az érzés fogható, amikor tevékenysége elismeréséül karácsonykor ő gyújthatta meg az egyik adventi gyertyát városában.

„A kiválasztott fotóm előre nem tervezetten, 2017. december 31-én készült. Párommal éppen készültünk az esti rendezvényünkre, amikor kipillantottam az ablakon, és csodálatos felhőket láttam meg az égen. Fotózás szempontjából nagyon jó helyen lakunk a városban, mivel 5-10 percen belül szinte bármelyik érdekes helyszínre el tudunk jutni, így most is gyorsan kiértünk a Sugovica partjára. Az utcákon már hangolódtak az emberek az estére, jókedvűen sétálgattak, trombitát fújtak, és picit furán is néztek minket, hogy hova siethetünk ennyire állvánnyal a kézben, táskával a vállunkon. Minket ez semmiben sem befolyásolt, nem volt időnk gondolkodni, hiszen ilyenkor minden másodperc számíthat. Szerencsére pont időben érkeztünk, és megörökíthettem 2017 utolsó, egyben szimbolikus naplementéjét. Szinte minden naplemente csodálatos, de véleményem szerint ez ezért volt különlegesebb a többinél”.

Fotó: Király Attila

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Lila-hegyi kilátó

A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

A cigánycsuk nyerte a 2021 év madara szavazást

A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. Legtöbb, 3884 szavazatot a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Népszerűek az akkumulátoros motorfűrészek

Az erdőgazdálkodók legfontosabb munkaeszköze a motorfűrész, és az eszközt a tájfenntartásban és a kommunális szolgáltatók is széles körben használják. Az utóbbi időben egyre több motorfűrészgyártó kínálatában jelennek meg környezetbarát elektromos változataik.

Egyre szélesebbre tárul a „Pokol kapuja”

Az erdők kivágása a örökfagy olvadásához vezet Szibériában, az így kialakult geológiai képződményt nevezték el a helyiek Pokol kapujának, amely a klímaváltozás hatására egyre szélesebbre tárul.

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.