0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Noszlopy Gáspár-kilátó

Közel négy évtizede nyújt gyönyörű panorámát a Balatonfüred környékén kirándulóknak az 1848–49-es honvédparancsnok nevét őrző kilátó. A Bakonyerdő Zrt. az elmúlt időszak közjóléti fejlesztéseivel a várost körbevevő erdőket is igyekezett még vonzóbbá tenni.

Jelen cikk A Mi Erdőnk 2020/1-es számában, februárban jelent meg (a szerk.).

A kilátó Balatonfüredtől északra, a 431 méter magas Recsek-hegyen, de nem pontosan a csúcsán áll. Oda annak idején katonai rádióállomást telepítettek, melynek ma már csupán romjai láthatók. A csúcstól nem messze emelkedik a környező erdőállomány lombkoronaszintje fölé a háromszintes, fából épült kilátó.

Rálátni róla a Balaton keleti medencéjére, a balatonkenesei löszfalra, de tiszta időben a tó nagy része, egészen Fonyódig jól kivehető.

Gyönyörű panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre és a lábunk alatt terül el az északi part legnagyobb összefüggő erdőtömbje, a Balatonfüredet átölelő erdők.

A zömében cser alkotta erdőtársulások, a köves, sziklás talajon növő karsztbokorerdők minden évszakban csodálatos látványt nyújtanak, és számos, köztük ritka növény- és állatfajt rejtenek.

A legutóbb 2009-ben felújított kilátó egész évben ingyenesen látogatható, mellette padok, asztalok és tűzrakó hely is szolgálja a kirándulókat.

Hidegkútról a zöld sáv jelzést követve, körülbelül 15 perces sétával elérhető a kilátó, de megközelíthető Balatonfüred felől is a piros sáv jelzésen haladva, útba ejtve a Koloska-völgyi kirándulóerdőt. Oda a Balatonfüred arácsi városrészéről indulva, a Koloska-patak völgyében tett félórás sétával juthatunk, de az út nagy része autóval is megtehető. Cholnoky Jenő földrajztudós szerint a völgy az egykor ott álló kis kolostorról kaphatta a nevét („kolostorka”, rövidítve „koloska”), és a Barátlakásnak nevezett sziklatömb is a néhai szerzetesekre utalhat.

A völgy és környezete számos természeti értéket és ritkaságot rejt; 1954-től tizennégy hektárja természetvédelmi oltalom alatt áll. A védett területhez tartozik a közel ötven méter magas sziklafal, a völgyben lévő források, a kis tó és az északi lejtős domboldal.

A hatalmas fűzfák ölelésében megbújó tó, és az azt tápláló Koloska-forrás környékén minden megtalálható, ami a szabadba tervezett programhoz szükséges. A kiépített tűzrakó helyek, padok, asztalok és a szabadtéri színpad beleilleszkednek a tájba, emellett a sportolni vágyókat focipálya és erdei tornapálya, valamint nordic walking útvonal is várja.

Aki a völgy természeti értékeit szeretné megismerni, tizenöt állomásból álló tanösvényen tájékozódhat a környék növény- és állatvilágáról, geológiai érdekességeiről, valamint az erdőkben zajló természetszerű erdőgazdálkodásról.

A forrás mellett terméskőből készült szentély fogadja az áhítatra vágyókat, melyben a Böjte Csaba ferences szerzetes által ajándékozott gyermek Jézus-szobor kapott helyet.

A helyiek által korábban Hét forrás völgyeként ismert terület sziklái alól előtörő források vizét 1953-ban összefogták és kifolyót építettek a központi forrás fölé. Akkor Petőfi-forrásnak nevezték el, mára viszont Koloska néven ismert.

A 2013 óta működő, egész évben ingyenesen látogatható Koloska-völgyi vadasparkban a hazánkban élő nagyvadfajok közül gím- és dámszarvas, valamint muflon látható, de fürj, fogoly, fácán és tőkés réce is megfigyelhető közelről. A park egyaránt jó célpont családoknak, gyermekcsoportoknak és a környékre látogató turistáknak.

Bátor „kiskatona”

Noszlopy Gáspár (1820-1853) Pápán végezte jogi tanulmányait, majd táblai jegyző, később a marcali kerület szolgabírója lett. 1848 szeptemberében a Jellasics-féle támadást követő népfelkelés fő szervezője volt, 1849 júniusában őrnagyi rangba lépett, rábízták a teljes Dél-Dunántúl védelmét. Később a Bakonyban újabb szabadcsapatokat szervezett a császáriak ellenében. A forradalom eszméjéhez mindvégig hűséges maradt. A legenda szerint Ferenc József és Erzsébet királyné 1852-es alföldi látogatása során megkísérelte elrabolni az uralkodót, hogy így állíttassa vissza Béccsel a magyar alkotmányt. A birodalom-szerte körözött katonát végül Pesten elfogták, Bécsben kötél általi halálra ítélték és kivégezték. Halálát követően a megtorlás egyik leghíresebb mártírja lett, aki a szabadságharc alatt és után szervezőképességével és kitartásával szerzett jelentős érdemeket. A szabadságharc híres tábornokaihoz képest látszólag „kiskatona” volt, de kortársai nagy becsben tartották. Kossuth Lajos a 19. század legbátrabb emberének nevezte. Noszlopy Gáspár bronzból készült mellszobra Marcaliban, a róla elnevezett iskola előtt áll.

Rosta Katalin

Bakonyerdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk