Back to top

Nevelés és szórakoztatás

A Budakeszi Vadasparkba látogatók négy, tematikájukban eltérő tanösvényen haladhatnak végig, ám valamennyiükben közös, hogy a játszva tanítás módszerével ismerkedhetnek meg a gyermekek a hazai erdők állat- és növényvilágával, valamint az emberrel egyidős tevékenységgel, a vadászattal.

Jelen cikk A Mi Erdőnk 2020/1-es számában, februárban jelent meg (a szerk.).

Amit ismerünk, azt meg is védjük – ezen az alapelven működik a Pilisi Parkerdő Zrt. környezeti nevelésprogramja. A Parkerdőhöz tartozó intézmények – köztük az erdei iskolák és a Budakeszi Vadaspark – legfőbb célja a környezettudatos szemléletformálás, illetve az erdők értékeinek bemutatása a nagyközönségnek, ezen belül kiemelten a gyerekeknek.

A Budakeszi Vadaspark tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, és igazi családi élményközponttá vált az elmúlt évtizedekben.

Elsődleges feladatának azonban nem a szórakoztatást tekinti, hanem a játszva tanulás módszerét alkalmazva megismerteti és megszeretteti a Magyarországon élő állatfajokat a látogatókkal, akik így nagyobb eséllyel válnak elkötelezett természetbarátokká és környezettudatos polgárokká.

Ebben a szellemben építették ki a Vadasparkban található négy tanösvényt is. A fő szempont a közérthetőség, az alapvető információk minél könnyebb átadása volt, ezt segíti Pele Pali alakja, aki az összes tanösvényen végigkalauzolja az érdeklődőket a különböző interaktív foglalkoztató és információs táblák között. Az állomások egy része kifejezetten a kisgyermekeket célozza, hiszen ebben a korban a legfogékonyabbak a természetben rejlő kincsek megismerésére, nekik lehet a legjobban átadni a természet szeretetét. A szakemberek azonban gondoltak a gyerekeket kísérő felnőttekre is: számukra szintén tartogatnak érdekességeket a Vadasparkot és környékét behálózó útvonalak.

Az első tanösvény a Vadasparkon kívül, a Budakeszi Kalandpark területén található. Itt a gyerekek a felnőttekkel együtt játékos formában szerezhetnek új ismereteket a hazai erdők olykor ritkán látott lakóiról, kisrágcsálóiról és madarairól, a fatörzsek és a lombkoronák élővilágáról. A Magyar Madártani Egyesület közreműködésével létrehozott tanösvényen a kisebbek a Kalandpark B pályáján haladva meghallgathatják Pele Pali történetét, a nagyobbak pedig a D pályán nemcsak az ügyességüket tehetik próbára, de sok érdekességet megtudhatnak a lombkoronában élő madarakról, emlősökről, odúikról és életmódjukról is.

A két tanösvény összesen huszonhárom madárfajról és három hazánkban élő pelefajról nyújt információkat.

A további három tanösvény is bővelkedik interaktív elemekben, ami még élvezetesebbé teszi a tanulást. A kisragadozók körletén található „madárbarát kertet” végigjárva a szemfüles látogatók nemcsak ritka erdei madarakkal, de különböző odú és madáretető típusokkal, a téli madáretetés szabályaival, valamint madárgyűrűzéssel is megismerkedhetnek, azonkívül otthon is alkalmazható hasznos trükköket és módszereket leshetnek el. Ezen a tanösvényen a madarak mellett más állatoknak is jutott hely: a hüllőbarát sziklakertben a talajba fektetett különféle méretű csövek megfelelő búvóhelyet, egyben létfontosságú telelő járatokat biztosítanak a hüllők számára; a napfényben fürdő sziklák pedig ideális napozóhelyek a gyíkok, siklók, egyéb erdei hüllő és kétéltű fajoknak.

A tanösvény emellett bemutatja az állatok megtelepedését elősegítő, házilag is elkészíthető eszközöket, mint például a lepkekertet vagy a sün- és darázsgarázst.

A tematikus tanösvényeken az információs táblákat úgy alakították ki, hogy minden korosztály számára tartalmazzanak új ismereteket. A legkisebbeknek kézzel fogható, hangokat adó, mozgatható foglalkoztató táblákat helyeztek ki, de a felnőttek sem maradnak hasznos és érdekes információk nélkül az állomásokon, például a Vadászati tanösvényen megismerkedhetnek a vadászat eszközeivel, módszereivel, az emberiség fejlődésében betöltött szerepével. Pele Pali pedig a hazai vadgazdálkodás nagy múltra visszatekintő hagyományát és az örökerdő-gazdálkodásban betöltött szerepét mutatja be a látogatóknak.

Ehhez szorosan kapcsolódik az a tanösvény, amely a Vadasparkban élő állatokat és növényeket mutatja be. Az állatok kifutói mellett található interaktív állomások megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak. Négy hangos táblán a közelben lévő, ám az erdőben ritkábban hallható állatok hangjait lehet lejátszani, így az év bármely szakában hallható szarvasbőgés, dámbarcogás, de alkalom nyílik a sakálüvöltés és a rókavonyítás közti különbség felfedezésére is. A látogatókat Pele Pali vezeti állomásról állomásra, ahol megleshetik az itatóra járó madarakat, valódi szarvakat és agancsokat tapinthatnak, az ugrópályán pedig összemérhetik ügyességüket az állatvilág bajnokaival.

A Budakeszi Vadaspark családbarát kialakítása, a gyermekközpontú fejlesztések, a gazdag programkínálat, a csodálatos adottságok, és természetesen a tanösvények is mind egy célt szolgálnak: a mozgáson, a feltöltődésen és az élményszerzésen túl olyan ismeretek elsajátítását, amelynek birtokában mind a gyerekek, mind pedig az őket kísérő felnőttek nyitottabbak lesznek a természet szépségére és jobban vigyáznak majd a környezetükre.

Történet

A hazai természetjárás a leírások szerint a 17. század első felében kezdődött el, az akkor még Magyar Királysághoz tartozó Magas-Tátra környékén. A tanösvények létrejötte szorosan összefügg a természetjárás fejlődésével, ugyanakkor nehéz feladatra vállalkozik, aki szeretné kideríteni, hogy hol és mikor hozták létre az első tanösvényt hazánkban.

A tansövények alapfeltétele a kiépített útvonal, melyen végighaladva tematikus információkkal gazdagodhatunk. Nem csak az információs táblákkal teletűzdelt erdei ösvényt tekinthetjük tanösvénynek: napjaink korszerű tanösvényei rengeteg érdekességet, feladatot tartalmaznak, melyek vizsgálódásra, utánajárásra sarkallnak, sok esetben interaktív módon, akár informatikai eszközöket is bevonva. Készülhet hozzájuk vezetőfüzet, feladatlap, megoldásfüzet, sőt erdei iskolai tananyag is. A tanösvény tehát komplex nevelési és egyben szórakoztatási eszköz.

Zachán Viktor, Budakeszi Vadaspark

Mészáros Péter, Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.