0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kapjon több pénzt a KAP!

Látva az Unió felülvizsgált 2021-2027-es hétéves pénzügyi keretét (MFF) és a közzétett „Új generáció” EU-helyreállítási programot (Next Generation EU), a Copa & Cogeca hangsúlyozzák, hogy szükség van az uniós szintű együttes fellépésre, és a közös agrárpolitika keretében szorgalmazzák a mezőgazdaság további támogatását.

A EU Új generáció program kiindulópont kell, hogy legyen a világjárvány utáni valóságban, és valóban a szolidaritás, a megértés és a rugalmasság elveire épülő, közös és összehangolt megközelítés kell, hogy legyen.

A mezőgazdaság és az erdészet vonatkozásában a támogatásoktól a hiteleken át az egyéb pénzügyi eszközökig minden szükséges eszközt fel kell használni arra, hogy ösztönözzék az ágazat újjáépítésének érdekében nagyon is szükséges beruházásokat.

Az európai mezőgazdasági termelők és agrár-szövetkezetek üdvözlik, hogy a Bizottság egy fényesebb jövőre törekszik és megfelelő feltételeket teremt arra, hogy az EU polgárainak következő generációja is képes legyen dolgozni és eredményeket elérni. Pozitív dolog a kohézióra, a beruházásokra, a kutatásra, a digitalizációra, a készségekre és a diverzifikációra való további figyelem és minden bizonnyal hasznos less a mezőgazdasági ágazat számára is.

Ebből az okból Joachim Rukwied, a Copa elnöke kijelentette:

„A vidékfejlesztésre szánt 15 milliárd eurós növekedés az első pozitív lépés; ugyanakkor az európai gazdálkodók továbbra is csalódottak a felülvizsgált többéves pénzügyi keretben a közös agrárpolitikára szánt összegek miatt. Egyszerűen elfogadhatatlan a közvetlen támogatások mintegy 8,8 százalékos csökkentése akkor, amikor a gazdálkodókkal szemben támasztott nyomás és elvárások is hatalmasak. Itt az ideje, hogy megmutassuk a gazdáinknak, hogy készek vagyunk támogatni őket az átmenetben!”

A Copa & Cogeca már az elmúlt két évben kérte, hogy valóban tartsák meg a KAP-támogatást, és ez még inkább releváns a közelmúltban közzétett a biológiai sokféleségről szóló és a „Termőföldtől az asztalig” stratégiákkal összefüggésben.

A Cogeca elnöke, Ramon Armengol a javaslatokat kommentálva hangsúlyozta:

„Jó látni, hogy az Európai Bizottság felismerte, hogy a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás az egyik kritikus ágazat, és hajlandó megfelelő feltételeket biztosítani a helyreállításuk tervezéséhez, különösen a jelenlegi járványban.

Erős unióra van szükségünk, jobban, mint valaha és legalább ugyanakkora pénzügyi támogatásra, mint a jelenlegi hétéves pénzügyi keretben volt. Alapvető fontosságú, hogy ez a támogatás, beleértve a Next Generation EU-t, valóban a földből élőket szolgálja.

Ezért sürgetjük a Tanácsot, hogy alkalmazzon proaktív megközelítést ezekre a javaslatokra, és hozzon gyors döntést, mivel nagyon kevés idő, mindössze 7 hónap van hátra 2021-ig.”

A Copa & Cogeca, azok gazdálkodói, erdőtulajdonosai és szövetkezeti tagjai arra törekszenek, hogy úgy termeljék meg az élelmiszereket és a biomasszát, hogy közben védik a környezetet, fokozzák a biodiverzitást, küzdenek éghajlatváltozás ellen és biztosítják az állatok jólétét. Alapvető fontosságú szerepet töltenek be az EU Zöld Megállapodás (EU Green Deal) céljainak megvalósításában.

Az európai döntéshozóknak most meg kell mutatniuk, hogy a céljuk az, hogy mindenki számára biztosítsák a szükséges finanszírozást és eszközöket a valóban tisztességes átmenet biztosítása érdekében.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

 

Forrás: Copa&Cogeca Press Service