0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Aktív magyar segítség a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozásához

Nem kérdés, hogy a Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az Unió egészéhez. A magyar agrártárca ezért mindent megtesz, hogy elősegítse a Nyugat-Balkán országainak integrációját – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek a járvány kapcsán tartott videokonferenciáján, melynek keretében a résztvevők megismerték a járvány alatt, a magyar agrárium védelmében hozott intézkedéseket is, a helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Európai Bizottság új lendületet szeretne adni a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozási folyamatának.

Mint mondta, a balkáni nemzetek dinamizmust, frissességet és szélesebb gazdasági, kulturális lehetőségeket hozhatnak az egész kontinens számára.

Magyarország elkötelezett abban, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a térség államainak integrációs erőfeszítéseikhez, EU-tagságuk egyértelműen magyar érdek is.

Belánszky-Demkó Zsolt a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos hazai gyakorlati mezőgazdasági tapasztalatokat is részletesen megosztotta a résztvevőkkel, valamint tájékoztatást adott arról, hogy az élelmiszerek és a termények határokon át történő szállítása még ebben a különleges helyzetben sem szenvedett számottevő késedelmet.

Leszögezte, hogy nőhet a regionális együttműködések, valamint a lokalitás szerepe a krízis miatt, továbbá fokozni kell a nemzetközi élelmiszerbiztonsági kooperáció hatékonyságát. Boban Ilic, a SWG (Nyugat-Balkáni Regionális Vidékfejlesztési Szervezet) főtitkára köszönetet mondott a gyakorlati segítségért, és üdvözölte, hogy a magyar kormány határozottan támogatja a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát.

 

Forrás: AM Sajtóiroda