0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

A koronavírus és a járvány nyomában kialakuló krízis csak az egyik, a mezőgazdaságot súlyosan érintő tényezők között, amelyen ugyanakkor biztosan veszít rövidebb távon az ágazat – ez volt a fő konszenzus a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. Az online formában lebonyolított konferencia résztvevői között a hazai agrárszektor neves vállalatainak vezetői és a szakminiszter szerepeltek.

Az esemény elején felszólalt Nagy István tárcavezető, aki a koronavírus válság mezőgazdaságra gyakorolt hatásait elemezte. Mint elmondta, ha

egy jó dolog van a krízisben, akkor az az, hogy a mezőgazdaság felértékelődött, és ismét bebizonyosodott, hogy stabil ágazatról van szó. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a járvány elején a pánikvásárlások hatására sem alakult ki áruhiány. Bármi is történik, enni és inni biztosan kell, ezt pedig képes a magyar agrárium kielégíteni – fogalmazott.

Mindezekkel együtt is komoly fenyegetést jelent a járvány nyomán kialakult piaci helyzet. A nehézségek kezelésére a kormány bevezette a hiteltörlesztési moratóriumot, könnyítéseket vezetett be a társasági adó befizetésében és egyéb közterhek vonatkozásában, valamint lépéseket tett a munkahelyek megvédésére. A felszabaduló munkaerőt és az ezt igénylő mezőgazdaságot pedig a Munkaszüret nevű honlap segítségével kívánják összehozni. Hozzátette, a koronavírus-válság rövid távon visszaesést, de hosszú távon megerősödést hozhat a magyar agrárium számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu