0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Az apiterápia a méhek által előállított anyagok gyógyászati célú felhasználását jelenti, melyet ősidők óta ismer az emberiség. Ilyen például a méz, a propolisz, a lépesméz, a virágpor fogyasztása, de maga a méhcsípés is.

A kezelések sorába illeszkedik egy gyógyító újdonság is, a kaptár levegőjének a belélegzése. Ez csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, és a felfedezés egy kőművesnek köszönhető.

Hans Musch kőműves lezuhant egy építkezés állványáról, amelynek következtében koponyaalapi törést és agyvérzést szenvedett. A baleset után fel kellett adnia hivatását, mert könyörtelen fejfájások kínozták. Később a méhészet felé fordult, ekkor vette észre, hogy a kaptárak közelében az erős fejfájása enyhült. A következő évek a saját magán végzett kísérletekkel teltek el, és egyre nyilvánvalóbbá vált a kaptár levegőjének pozitív hatása.

Az elsődleges hatását a fájdalomcsillapítás területén észlelte, de mint kiderült, a légzőszervi megbetegedések csökkentésére is hatásos módszer. Mindezeken túl az immunrendszeri zavarokat, vagyis az allergiát és a fertőzésekkel szembeni érzékenységet, vagy a krónikus melléküreg-gyulladásokat is eredményesen lehet a kaptár levegőjével kezelni.  

Kifejlesztett egy ApiAir nevű inhaláló készüléket, a berendezést közvetlenül egy méhkaptárhoz illesztik, amely segítségével be lehet lélegezni a kaptár levegőjét.

Az osztrák Heinrich Hüttner továbbfejlesztette a módszert és 1989-ben megépítette az első kezelőházat. Ezt úgy alakította ki, hogy a kaptár tetejére készített egy faházat úgy, hogy a kaptárak teteje alkotja a ház padlózatát. Természetesen a rovarok nem tudnak bejutni a házba, de a mézzel és a propolisszal átitatott levegő, valamint a kaptár kellemes zümmögő moraja minden gond nélkül beárad a szobába. A kényelmes ágyakon, vagy fotelokban pihenve hatásos kaptár levegő kúrát lehet venni.

A méhkaptár levegő kezelés kapcsán új felismerések is keletkeztek. Hosszú lett a listája azoknak a betegségeknek, melyeknél a kaptár belégzett levegője jelentős javulást eredményezett. A már említett fájdalom csillapításában érhetők el jó eredmények, valamint a légzőrendszer betegségeinek csökkentésében. A leghatékonyabbnak az immunrendszer zavarainak helyreállításában bizonyult, de eredményes lehet a bőrkiütéseknél, álmatlanság, valamint depressziós tünetek esetén is.  

Európában számos helyen, így Magyarországon is vannak olyan vendégházak, ahol speciális megoldással, biztonságosan tudnak lélegzetet venni a méhek generálta gyógyító aromából.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu