0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A nak.hu tájékoztatása szerint a MÁK ismertette, hogy a helyszíni ellenőrzések mérési feladatait megkezdi az alábbi jogcímeknél:

  • VP4-10.1.1-15 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • VP4-10.1.1-16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • VP-4-11.1.-11.2.-15.,Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása, valamint az
  • VP4-11.1.-11.2.-18. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása.

A koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonban a helyszíni mérések a gazdálkodó jelenléte nélkül fognak megvalósulni.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a fent nevezett intézkedések esetében egybeművelt tábla nem jogosult támogatásra.

Az esetleges jogkövetkezmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a termelő a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeit, illetve a tábla területét egyaránt fizikailag is jól láthatóan és egyértelműen különítse el egymástól.

Ezen hibalehetőségre már felhívta a figyelmet a NAK az „Ismételjük át! Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” cikksorozatuk első részében. A Ket. és a táblák elkülönítése mellett figyelni kell a természetes alapanyagból létrehozott sarokpont-jelölő tárgyak meglétére is. Mindezeken túl, amennyiben vállalták a növényvédőszer-mentes méhlegelő/zöldugar-szegély kialakítását, úgy az a valóságban is minimum 3, de legfeljebb 10 m széles legyen.

Gyepeknél és zöldugarnál a kaszálatlan sávok, és kaszálási időpontokat is tekintsék át. Erre vonatkozóan tájékoztatást adott a NAK az „Ismételjük át! Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” cikksorozat negyedik és hatodik részében. S nézzék meg, megvannak-e a madárodúk, az előrejelzéshez használt eszközök is!

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: nak.hu