0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

A North Carolina State University és a University of Massachusetts Amherst kutatóinak vizsgálatai szerint a poszméheknek (Bombus impatiens) létrehozott virágos növénysávok általában elősegítik a méhcsaládok szaporodását, azonban bizonyos növények fokozták a poszméhek ostoros élősködővel (Crithidia bombi) való fertőzöttségét, ami rontja a méhek tájékozódó képességét, ezáltal növelve az éhhalál kockázatát.

A kutatás szerint egyes növények megkétszerezik a C. bombi-fertőzés intenzitását, más, kevésbé fertőzött növényfajokhoz képest.

Mindazonáltal a virágos növénysávokon táplálkozó méhkolóniák reprodukciós rátáját illetően növekedést tapasztaltak a csak repcén élő méhekhez képest, akár enyhén, akár erősen fertőzött volt a növénysáv.

Az enyhén fertőzött növények között volt a napraforgó és a kakukkfű, míg a hússzínű selyemkóró (Asclepias incarnata) és a réti füzény (Lythrum salicaria) erősen fertőzöttnek bizonyult.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.eurekalert.org