Back to top

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A vírushelyzet ellenére a tervezett kiállítói terület 95%-át már lefoglalták. Oliver Frese, a Koelnmesse ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kiállító cégek nagy érdeklődése miatt arra számítanak, hogy a szegmens hamarosan visszatér a normál működéséhez. Céljuk, hogy a vásárt a tervezett időben megnyithassák, és ennek érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek.

Az idei kiállítás összes szegmensen átívelő, irányadó témája a fenntartható kertek mottót kapta, így az előadásokat és a termékbemutatókat is e köré csoportosítják.

A kertészeti ágazat minden területe képviselteti magát a kiállításon, amely a kertépítés, kertgondozás és karbantartás mellett magában foglalja a kerti bútorokat és berendezéseket, kerti dekorációt, sport- és játéktechnikákat, valamint a kemping- és szabadidő-tevékenységekhez köthető szolgáltató cégeket is.

A kiállításra látogatók a témához kapcsolódó fenntartható termékek és hozzáadott értéket képviselő ötletek mellett megismerhetik a legújabb növénytrendeket is. A kertészeti árudák és barkácsáruházak számára tematikusan felépített „értékesítési szigetekkel” segítenek vásárlást ösztönző tanácsokat adni, elsősorban a fenntartható, természetközeli kert és otthon témákban.

A Koelnmesse folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális járványhelyzetet, hogy sikeresen készüljön fel az őszi Spoga+Gafa kiállításra. Amennyiben a rendezvényt a vírus miatt elhalasztják vagy törlik, a Koelnmesse azon kiállítók és látogatók számára, akik nem akarnak vagy nem tudnak részt venni az új időpontban, visszatéríti a befizetett összegeket. További információ a www.spogagafa.de oldalon olvasható.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/spogagafa.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/22 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

A tudósok szerint rövid távon így lehetne megakadályozni a legjobban a szén-dioxid légkörbe kerülését, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Egyetemisták innovációi is lendíthetnek a magyar mezőgazdaságon

Egyetemi ötletverseny keretében keres megoldásokat a NAK TechLab az agráriumban fellelhető problémákra. A versenyre olyan hallgatói csapatok jelentkezését várják, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós piaci problémákra válaszolnak.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.