Hírek

Környezetvédelmi világnap a Budakeszi Vadasparkban

Játékos formában, interaktív foglalkozásokon mutatja be a Budakeszi Vadaspark gyerekeknek szóló programja a környezetvédelem fontosságát az óvodás korosztálynak. A Vadaspark a környezetvédelmi világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívánja ráirányítani a figyelmet.

A Kárpát-medencében és Magyarországon őshonos és betelepített állatokat bemutató Budakeszi Vadaspark a természet védelmét és a környezeti nevelést tekinti egyik fő céljának. Ezt szolgálják az olyan, a Vadasparkban rendszeres programok, mint az Állatijó bemutatók, a szakvezetések, vagy az idén már napi két turnusban zajló nyári Vackor és Berkenye Táborok. Ezekben a gyerekek az erdei környezet adta lehetőségeket kihasználva, élményszerűen, izgalmas, kalandos formában szereznek ismereteket az őket körülvevő környezetről, az állatokról és növényekről.

A környezeti nevelés és a környezettudatos szemlélet azonban olyan esetekben is jelen van a Vadaspark programjában, amikor nem a parkban, hanem például egy óvodában, interaktív foglalkozás keretében, játékosan ismerkednek meg a környezettel a legkisebbek.

„Amikor egy-egy óvodában tartunk foglalkozást a gyerekeknek a „Házhoz megy a Vadaspark!” programunkon belül, akkor is a szemléletformálás a célunk: megszerettetni a gyerekekkel a természetet”

– mondta Farkas Ádám, a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusa. A program során 12 témakör közül választhatnak az óvodák – ilyen például az Állatóvoda, a Házi kedvencek, a Városlakó állatok, vagy az Építsünk vadasparkot! -, de egy-egy jelentősebb eseményhez kapcsolódva olyan témák is szóba kerülnek, mint a Föld napja, vagy a madarak és fák napja.

A környezetvédelem kiemelt szerepet kap az interaktív foglalkozások során. „Ha a szelektív hulladékgyűjtésről beszélgetünk, akkor megbeszéljük, mit kell csinálni az otthon keletkezett zöldhulladékkal, vagy egy mobilkomposztáló segítségével mutatjuk meg a kicsiknek, hogyan bontják le a növényeket a giliszták” – magyarázta Farkas Ádám. De szó esik arról is, hogy alakítható környezetbaráttá egy kert odúk kihelyezésével, miért fontos, hogy legyen korhadó fa a kertben, vagy mit kell csinálni az eresz alatti fecskefészekkel, ha éppen házfelújítás folyik otthon.

A Vadaspark a hétköznapok során is figyelmet fordít a környezet védelmére. A parkban szelektíven gyűjtik a hulladékot, a büfében lebomló anyagból készült poharakat és szívószálat kapnak a látogatók.

A környezetvédelmi világnapot minden évben június 5-én tartják; 1972-ben ezen a napon kezdődött az ENSZ első alkalommal rendezett „Ember és bioszféra” című környezetvédelmi konferenciája.

A világnap célja többek között, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, megelőzésére, a megújuló természeti erőforrások hasznosítására és a fenntarthatóság fontosságára.

Forrás: Budakeszi Vadaspark sajtóközlemény