0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Károly herceg a földekre hívja a briteket

„Nem varázsütésre terem meg az ennivalónk” – fogalmazott a brit trónörökös, Károly herceg, és arra szólította fel honfitársait, hogy vegyenek részt a betakarítási munkákban, a külföldi idénymunkások elmaradása miatt ugyanis komoly veszélyben látja a termést.

Nagy-Britanniában is nagymértékben támaszkodnak a vendégmunkásokra azok a mezőgazdasági üzemek, ahol csak kézzel lehet megoldani a betakarítást. Most pedig duplán is bajban vannak, mert

nemcsak a koronavírus-járvány miatt lezárt határok nehezítik, hogy megérkezzenek

a szokásos – többnyire kelet-európai – emberek a földekre,

de az unióból való kilépésük miatt is  sokan hátat fordítottak az országnak.

Károly walesi herceg, a brit trónörökös – aki egyébként maga is biogazdálkodik – videóüzenetben szólt honfitársaihoz, és azt kérte, hogy segítsenek a gazdáknak a betakarítási munkákban – számolt be róla a Spiegel online kiadása.

Károly herceg ezzel a lépésével a kormány és az agrárium közös kezdeményezését támogatja, melynek célja, hogy a járvány miatt elmaradó vendégmunkásokat gyorsan pótolják, még mielőtt a földeken megy tönkre a termés. Többek között diákok segítségére számítanak.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel járnak a brit gazdák. Németországban mindenesetre a hasonló felhívásokra lelkesen jelentkező belföldiek

egy részét azonnal el kellett utasítani, mert nyilvánvaló volt, hogy nem gondolták át, mire vállalkoznak,

aki pedig végül beállt spárgát, illetve szamócát szedni, annak is csak a negyede tartott ki a szerződött időszak végéig, míg másik negyedük csak egy napig, maximum egy hétig – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetségének friss felméréséből.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu