Back to top

Schmall Rafael: Az első tavaszi fény

Schmall Rafael csillagparki előadó a SEFAG Zrt. üzemeltetésében lévő Zselici Csillagparkban. A Zselic határában, egy kis faluban nőtt fel, ahol a csillagos égboltot még nem emésztette fel a fényszennyezés. A nyári hullócsillagokat már kiskorában előszeretettel figyelte, és egyre inkább érdekelte az a rengeteg szabadszemes kis folt az égbolton.

A távcsövek és a digitális fényképezőgépek elterjedésével a firmamentum fotózása lett a kedvenc időtöltése. Számára az erdő és a fölötte elterülő csillagos égboltozat nyújtja a teljes feltöltődést napjaink felgyorsult világában.

„A tavasz közeledtét sok kellemes dolog, például a nap melegsége, a visszatérő madarak, vagy a nyíló virágok is jelzik. Az éjszakában már január végén kezdődik a változás.

Egy-egy újholdas és derült éjszakán a Zselici Csillagparkban kétezernél is több csillagot láthatunk.

Ha pedig megfelelő időben egy tisztáson, a szabad délnyugati-nyugati horizont felé tekintve megvárjuk a naplementét és a teljes sötétséget, akkor megpillanthatjuk az Állatövi fényt. Ez a fénypiramis olyan, mintha a közelben valaki egy hatalmas lámpával megvilágítaná az eget, azonban egy kis idő után az egész lassan elhalványodik és lenyugszik, vagyis követi az égboltot. A fény valójában nem a Földről jön, hanem a Nap fénye a naprendszerben a bolygóközi poron szétszóródik, mindez nagyszerűen megfigyelhető a fényszennyezéstől távol. Az Állatövi fény tavaszi estéken és őszi hajnalokon is feltűnik. A jelenség a panorámafotó közepén látható.

Az Állatövi fény körül a téli Tejút ívként rajzolódik ki, mivel a kép egyfajta gömbvetületbe lett belehajtogatva.

Az előteret a csillagos égbolt fénye deríti meg, amelyet egy érzékeny fényképezőgép egy jó objektívvel képes előcsalogatni a világ legsötétebb zugában is. A fotó 60 darab 24 mm-es objektívvel készült panelből áll. Egy kép 10 másodpercig készül ISO10000-es érzékenységen, f2.2 rekeszen. A 250-300 megapixeles felvétel összefűzése és feldolgozása hatalmas erőforrást és tárhelyet igényel, még komolyabb számítógépen is.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.