Back to top

Soprontól Bánfalváig

Közel száz méterrel a belváros felett a Várisi-erdő lombsátra rejti a hegyoldalt, ahol a Soproni-hegység klimatikus gyógyhatását felismerve, az 1960-70-es években megépültek az első szállodák és a nagyhírű szívszanatórium. A környéket máig sok helyi és városba látogató felkeresi, hogy maga mögött hagyva a nyüzsgést, valamelyik ösvényen besétáljon az erdő mélyébe.

A soproni 1-es busz hegyi végállomásánál az erdő bekúszik a városba. Közel száz méterrel a belváros felett a Várisi-erdő lombsátra rejti a hegyoldalt, ahol a Soproni-hegység klimatikus gyógyhatását felismerve, az 1960-70-es években megépültek az első szállodák és a nagyhírű szívszanatórium. A környéket máig sok helyi és városba látogató felkeresi, hogy maga mögött hagyva a nyüzsgést, valamelyik ösvényen besétáljon az erdő mélyébe. A Ciklámen tanösvény a Várisi út buszfordulótól indul (GPS É 47.667298, K 16.578047), és 8600 méter hosszan, egészen Bánfalváig vezeti a kirándulni, túrázni vágyókat.

A Szalamandra-tó túloldalán fakad a Természetbarát-forrás
A Szalamandra-tó túloldalán fakad a Természetbarát-forrás

A Sopronhoz közeli erdőkben már a 19. század második felétől kijelöltek sétautakat, építettek kilátókat és alakítottak ki pihenőhelyeket. Az erdei turizmus virágzásának a második világháború vetett véget.

A Tanulmányi Erdőgazdaság megalapításától (1951) kezdve szerepet vállalt a közjóléti fejlesztések gondozásában, a Soproni Parkerdő „berendezése” 1971-ben vette kezdetét, amelynek fejlesztésén dr. Csapody István, dr. Juhász Miklós és dr. Mollay Jánosné Madas Gabriella dolgozott.

Nyáron nyílnak a névadó ciklámenek
Nyáron nyílnak a névadó ciklámenek
A számos forrásfoglalás, túraútvonal és erdei tornapálya mellett akkor készült el hazánk első tanösvénye, a Ciklámen. A Várisi út buszfordulójától induljunk északnyugatnak és kövessük a stilizált ciklámen jelzést. A Ciklámen tanösvény számos szakaszon együtt halad más jelzett útvonalakkal, amelyek segíthetnek a kirándulás tervezésében, például ha a városból gyalogszerrel a kék sáv jelzést követke értünk el a tanösvény kiindulópontjához. A tanösvény első szakasza a zöld kereszt mentén a Thirring útig tart, azt a Deák-kút völgyéhez érve keresztezi a zöld háromszöggel jelzett út, amely a Sörház-dombon (300 m) álló kilátót és a Károly-magaslatot (398 m) köti össze.

Emlékhely az Ágfalvi csata tiszteletére
Emlékhely az Ágfalvi csata tiszteletére
A Deák-kút völgyében alpesi látvány tárul a szemünk elé: az utat duglászfenyők szegélyezik, és az avarban már feltűnnek az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) szívalakú, márványozott levelei, júliustól szeptemberig pedig rózsaszínes-lilás bókoló virágai is. A Récényi úttal párhuzamosan, hegynek felfelé a jelzést követve elhaladunk egy régi gneisz bánya mellett, ahol bepillanthatunk a hegy gyomrába és megfigyelhetjük az alapkőzeten kialakult sekély, de a fák gyökerei által sűrűn átszőtt talajréteget, amelynek megóvása itt az egyik legfőbb feladat.

A kis csermely mentén elérjük a Deák-kutat, ahol tűzrakóhely és pihenő várja a kirándulókat. Az onnan felfelé vezető ösvényt jegenyefenyő-óriások vigyázzák, mintegy felügyelve a közeli erdőfoltot, ahol magról kelt utódaik sűrűje fogad.

Kelta ünnep Várhelyen

A Várhely a Soproni-hegység legmisztikusabb része. Az erdő lombsátra alatt 240 halomsír rejtőzik, amelyeknek feltárása 1887-ben kezdődött. A feltárt halomsír-rekonstrukció, a kelta ház, a földvár és környezete a Várhely-kilátóval, egész évben kiemelt kirándulóhely, nyár elején – idén június 27-én – pedig egész napos Kelta-ünnep színes forgataga emlékezik meg a letűnt korról. A Soproni-hegyvidéken több helyszín őrzi annak az emlékét, hogy az idegenek támadása elől a városlakók a hegyvidéki erdőkben kerestek tábor- és menedékhelyet, de a Várhely Hallstatt-kori sáncvára azt meséli, hogy évszázadokon keresztül jelentős számú lakosság élt a mai város felett.

A jelzést követve hamarosan erdei ciklámenben bővelkedő szárazabb erdőrészletekbe jutunk, majd egy közlekedési csomóponthoz érünk. A Károly-kilátó parkolójából több irányba indulhatunk: kitérővel felkereshetjük a Károly-magaslatot, ahol a Károly-kilátó, a Soproni-hegyvidék élő- és vadvilágát bemutató Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé vár. A játszótér mellett pedig táblákon ismertetik a túránk során látható természeti értéket. Egy másik kitérővel a Kecske-patak völgyének forrásait kereshetjük fel, ahol még a nyári hőségben is kellemes a klíma. Előtte, ha úgy kívánjuk, a parkoló környékén elhelyezett padokon és esőbeállóban kényelmesen megtízóraizhatunk.

A tanösvényen maradva az Ágfalvi csata emlékmű mellett haladunk a Fáber-réti erdészház irányába. A sárga jelzésről több leágazó út is vezet a Fáber-rét felé is, amelyet a Ciklámen tanösvény déli oldalról elkerül.

Egy ilyen fontos elágazás a Hét-bükkfa, ahol északnak a Tacsi-árokba a Szalamandra-tó felé is vehetjük az irányt. A Hét-bükkfa eredeti évszázados facsokor „normafáinak” helyét és szellemét ma az 1970-ben ültetett fák őrzik a kirándulók számára. A Ciklámen tanösvény a Hét-bükkfától a kék jelzésen, a Tacsi-árok déli falának szintvonalai mentén kanyarog, egészen a Várhelyig. Ezen a szakaszon padok és esőbeállók nyújtanak pihenőhelyeket, valamint a Hármas-forrás, amelyhez megéri 20 méter mélybe ereszkedni a kiépített lépcsőkön. A Várhely-kilátótól a sárga háromszög, majd a sárga kör jelzés útvonalain vezet le a Ciklámen Sopron-Bánfalvára, a tanösvény végpontjához. Az utolsó szakasz meredélyén a Szent György-forrásnál pihenhetünk meg, de a Tacsi-árok égerlápos völgyében érdemes felkeresni a Szalamandra-tó környékét is. A Ciklámen tanösvényen 12 nagyméretű tájékoztató és számos ismeretterjesztő tábla mutatja be a Soproni-hegyvidék erdőállományait, növény- és állatvilágát, különlegességeit.

Erdei játszótér a Károly-magaslaton
Erdei játszótér a Károly-magaslaton
A tanösvény teljes hosszában védett területen, a Soproni Tájvédelmi Körzeten halad keresztül, és minden évszakban jól járható. Egy egész napos túra keretében, az időjárásnak megfelelően öltözve, kezünkben fényképezőgéppel, maradandó emlékeket gyűjthetünk.

A Ciklámen tanösvényről és a Soproni Parkerdő látnivalóiról a Tanulmányi Erdőgazdaság kiadványaiban olvashatunk, amelyek a helyi idegenforgalmi irodákban, hotelekben, a Károly-magaslati Látogatóközpontban és az interneten elektronikus formában is elérhetőek itt. Kellemes időtöltést és felüdülést kívánunk minden erdőjárónak!

A Ciklámen tanösvény kezdete a Várisi út fordulójában
A Ciklámen tanösvény kezdete a Várisi út fordulójában

Dr. Takács Viktor

TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
Fotók: TAEG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Szarvasbőgés-hallgató járat

Szarvasbőgéshallgató járatot indít a Csömödéri Állami Erdei Vasút. A Csömödéri Állami Erdei Vasút dízelmozdonyos járata 18 órakor indul Lentiből, 18:45-kor érkezik Zajdára, ahonnan 19:45-kor indul vissza Lentibe. Az utazásra a +36 92 579 033 vagy a +36 30 474 2079-es telefonszámokon lehet jelentkezni munkanapokon 7:30 és 15:30 között. Csak nyitott kocsikkal közlekednek a program során!

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.

Interaktív ismeretterjesztő játszóházzal várta a kicsiket és nagyokat a Vérteserdő Zrt

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a gyerekek is számtalan érdekes program közül választhattak. A füves területen létrehozott Játékudvar bejáratánál a Bábolnai Lovasiskola diákjai által megálmodott és elkészített szalmabála figurák köszöntötték a gyerekeket.