Back to top

Látványos természetfotó-kiállítás nyílt a Vajdahunyadvárban

Tizedik alkalommal szervezték meg a Varázslatos Magyarország (VM) természetfotó-pályázatot, melynek képeiből a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban nyílt tárlat, mely augusztus 18-ig lesz megtekinthető.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A kiállítást Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyitotta meg. Úgy fogalmazott: ha a hazánkra gondolunk, akkor rendszerint tájképi elemek sejlenek fel bennünk. Ezeket ragadják meg képeiken keresztül a természetfotósok, s ennek a táji és természeti örökségnek a védelmén dolgozik a szaktárca, így az államtitkárság és az általa felügyelt tíz nemzetipark-igazgatóság is.

„A természetvédelemben rendkívül fontos az állami erőfeszítés, de ez önmagában kevés, hiszen azt csak a széles társadalmi bázissal együtt lehet eredményesen végezni. Szükség van a helyben élőkre, illetve gazdálkodókra, az önkormányzatokra, valamint a tudományos és kutatóműhelyekre, így a múzeumokra is – mint például a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár. Ugyanakkor fontos szerepük van azoknak a művészeknek, köztük a fotósoknak is, akik ezt a gondolatot a társadalom széles rétege számára közvetítik” – magyarázta, kiemelve ennek kapcsán a tizedik évfordulóját ünneplő Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítást.

És ha már tíz év: az államtitkár elmondta, ez idő alatt négyszeresére emelték a nemzetipark-igazgatóságok költségvetését, megduplázták a dolgozói létszámot, illetve huszonöt százalékkal több látogatót fogadnak évente.

„Az Európai Uniós pályázatok révén az igazgatóságok száz projektben, összesen mintegy 100 ezer hektáron javították a természeti környezetünk állapotát” – tette hozzá. Köszöntőt mondott ez alkalomból Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója is. Szavai szerint a kultúrtáj és a természeti táj között nem szakadék van, épp ellenkezőleg: az együvé tartozás jellemzi őket. „A következő nemzedékek egyik legfőbb kihívása az lesz, hogy megvédjék a Kárpát-medence talaját, vizeit, ökoszisztémáját, flóráját és faunáját” – mondta.

Éppen ezért van jó helye e fotókiállításnak a múzeumban, s nem mellékes az sem, hogy e tényt figyelembe véve nyitottak meg ugyanitt nem egészen egy éve egy környezetvédelemről szóló kiállítást – még mindig látogatható –, illetve év elején egy, a klímaváltozást középpontba helyező tárlatot is. Utóbbit a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel, az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen szervezték meg.

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója elmondta, a természetvédelem fontosságát most már nemcsak a fotópályázat, illetve -kiállítás, hanem környezetvédelmi akciók, valamint magazinjuk révén is hangsúlyozzák. Szavaiból kiderült,

a VM 2019-es pályázatának legszebb fotóiból készült kiállítás később a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, majd pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban is megtekinthető lesz.

A szakmai zsűri ezúttal is több száz fotós több ezer képét rangsorolta. Döntésük alapján a pályázaton első helyezett lett Potyó Imre, a második helyet Daróczi Csaba, a harmadikat pedig Litauszki Tibor szerezte meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.