Back to top

Nem is olyan a ritka a szarvasgomba?

Egyre többen számolnak be arról, hogy a hazai erdőkben vargánya, őzláb vagy rókagomba után kutatva, különleges kincsre bukkannak. Mivel sokan életükben először látnak szarvasgombát, nem is mindig ismerik fel rögtön a fekete vagy fehér gumószerű gombákat.

Utóbbi időben egyre többen számolnak be arról, hogy a hazai erdőket járva igazi kincsre bukkannak: szarvasgombát találnak. A föld alatti termőtesteket általában nehéz meglelni, sokan amiatt lelnek rá a gombára, mert a vadak kitúrták. 

Hazánkban megtalálható szarvasgomba fajok

Tuber aestivum
Fotó: Wikipedia/Rippitippi
A ritkaságnak tartott szarvasgomba valójában Magyarországon is igen elterjedt. Több szarvasgomba faj is található erdeinkben, ezek közül a legnagyobb gazdasági jelentőséggel a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) bír. A fehér szarvasgomba  (Choriomyces meandriformis) ritkábban fordul elő, mivel a termőtest nem kifejezetten aromás, fűszeres, ezért gasztronómiai értéke is elmarad. A világon csak hazánkban fordul elő az aromás édeskés ízű szarvasgomba a homoki szarvasgomba (Mattirolimyces terfeziodes), amelyet leginkább desszertek, édességek fűszerezésére használnak édes íze miatt. A szarvasgombák gyűjtésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló tradíciói vannak. 

A nyári szarvasgomba, mivel a föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöggel, csalással hozták kapcsolatba. Állítólag, a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre, ezért a hím gímszarvasok feltúrják az erdő talaját, ha pedig rátalálnak az értékes csemegére, elfogyasztása után valósággal megőrülnek a nőstény utáni vágytól.

Vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított, de tény, hogy sokaknak afrodiziákumként jut eszébe.

Napjainkban gasztronómiai jelentősége folyamatosan nő. Már nem csak az éttermek dolgoznak szívesen ezzel a drága, elegáns alapanyaggal. Feldolgozva, pástétomokhoz, olajokhoz keverve is forgalmazzák,  vagy akár a friss gomba is könnyen beszerezhető az év nagy részében.

Igaz hogy drága csemegének számít, de figyelembe kell venni, hogy az ételek elkészítéséhez csupán néhány grammra van szükség.

Néhány éve Magyarországon is elkezdődött a mesterségesen termesztett szarvasgomba ültetvények telepítése. A tölgy-makkot előbb a szarvasgomba spórákat tartalmazó oldattal kezelik, majd az így kikelt facsemetéket kiültetik a gondosan kiválasztott talajviszonyok közé. Az első szarvasgomba-termésre a telepítéstől számítva nyolc év után lehet számítani, s onnantól éves szinten egyre nagyobb terméshozam várható. A termőre fordulástól számított ötödik évben már akár 30-40 kg-ot is elérheti a begyűjthető termés.

Fehér szarvasgomba
Fotó: Deutsche Gesellschaft für Mykologie, dgfm-ev.de
A fehér szarvasgomba  Magyarországon viszonylag ritka a Börzsönyben, Mátrában, Bükkben, Zemplénben, Mecsekben, az Őrségben és a Zalai-dombságon ismertek állományai.

Savanyú kémhatású agyagos vagy homokos talajú lomb- és fenyőerdőben található meg, elsősorban luc és bükk alatt, kb. 10 cm mélyen a földben; általában világos helyen. Egy fészekben több termőtest is kifejlődik. Az erdei állatok gyakran kikaparják. Júniustól novemberig terem.

Ehető gomba, de az idősebb példányok nyersen gyomorpanaszokat okozhatnak, ezért javasolt sütése vagy főzése.

Fiatal példányai összetéveszthetők a drága isztriai szarvasgombával, a hasonlóságot néha csalók is felhasználják.

Szarvasgomba gyűjtése

Aki szarvasgombát szeretne gyűjteni, jó ha tudja, hogy az erdőhatóság szigorúan felügyeli a szarvasgombagyűjtést.

Az erdészeti központoknál kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők, hol van szabad terület a gyűjtéshez. A jelentkezőknek egy regisztrációs lapot kell kitölteni, amellyel a gyűjtő jogosultságát ellenőrzik. A gombászoknak és a kutyáknak is sikeres vizsgát kell tenniük.

Nyári szarvasgomba
Fotó: www.pixabay.com
Segítség és tapasztalat nélkül nagyon nehéz a szarvasgomba gyűjtése. Árulkodó jel lehet, hogy néha a  szarvasgomba-telep felett nagy területen kiéghet a fű. Nyomra vezethet az is, hogy a gomba, növekedése során megrepeszti a talajt, és ezek a repedések láthatóvá válnak, ha az avart elkotorják. Máskor apró legyek vagy vadtúrások jelzik a gomba jelenlétét. 

Érdemes a gyűjtésre segítőtárssal indulni. A hagyományos nyomravezetőnek a sertés számít, azonban imádja a szarvasgombát, így ha rálel ő maga szeretné elfogyasztani, ami okozhat gondot a gyűjtőnek. Manapság betanított kutyák segítenek kiszimatolni a föld alatti gombákat, de elektronikus szagelemző és szarvasgomba-jelző készülék kidolgozásán is fáradoznak.

 

Forrás: 
www.agroforum.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.