Back to top

Barlangban lakni élvezet

Régen a szegények egyszerű hajlékai voltak a tufába vájt barlanglakások, amiket néhány évtizede elhagytak a komfortosabb házakért, de egyre többen fedezik fel újra, különösen a fenntartható élet elkötelezettjei. Ma már fel lehet szerelni minden kényelemmel, akár romantikus szálláshelyként is működhetnek.

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Évszázadokon keresztül használták lakóhelynek a hegyoldalba vájt barlangokat, ahol a legszegényebbek éltek.

A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg nagy vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartotta a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.

Később hátrányukká vált, hogy nem volt infrastruktúra, sem villany, sem vízvezeték, sem rendes út nem vezetett oda, ezért az 1970-es években az itt élők a domboldalról „leköltöztek” a faluba a kényelmesebb, komfortos házakba.

Nagyon sok barlanglakás volt a Heves megyei Szomolyán. Ezekről előszőr 1862-ben készült felmérés, akkor 64 ilyen lakást számoltak meg. Ezekben főként földnélküli zsellérek laktak. A lakások egyterű, bár belülről tagolt, több helyiséggel rendelkező életterek voltak. Mindegyikben volt tűzhely, vagy kemence, a füst pedig a mennyezetbe vájt lyukon távozott. A hegyről lefolyó esővíznek, amely a barlangba is befolyt, kis csatornákat vágtak, amelyek a lakás valamely részén kivájt ciszternába vezették a vizet.

 

 

Bár a barlanglakók túlnyomó többsége a szegény rétegből kerül ki, de a Bükk-alján nem egy településen módosabb emberek is használták a hegybe vájt építményeket. Szomolyán is találkozhatunk olyannal, mely tehetősebb embereknek, családjaiknak adott otthont. Megfigyelhető, hogy ezek igényesebbek, nem egyszer tágasabbak és célszerűbbek voltak, mint azok a házak, melyek velük azonos időben készültek.  

Az elhagyott barlanglakások sokáig üresen álltak, és állnak ma is. Igaz, egyre többen fedezik fel újra, főként a fenntartható életforma iránt elkötelezettek.

 

A Szomolyán élő Sós László is úgy gondolta, hogy ezek a régi, különleges hangulatot árasztó helyek többet érdemelnek annál, hogy veszendőbe menjenek, ezért közel 20 barlanglakást karolt fel, közel 1 hektáros területen, és önerőből megmentésükbe kezdett. Saját elképzelései szerint, saját kezűleg alakítja a mai igények szerint komfortossá téve. Így igen kellemes tartózkodást ígérnek ezek a hegy belsejében lévő lakások, amelyekbe szállóvendégeket is vár, hiszen nyáron hűvösek, télen padlófűtés és fatüzeléses kályha biztosítja a kellemes hőmérsékletet és a romantikus hangulatot. A különleges ötleteknek és dizájnnak köszönhetően minden zugából árad a kemény, nívós munka, a melegség, a törődés. Közösségi terek is készültek, „barlang” kávéház, sportterem és pihenő. Néhány átalakulóban van, több barlanglakás pedig még eredeti állapotában látható.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

MTÜ: majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

Évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Holnapocska Tábor betekintőjén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

A közönség is szavazhat az idén rendhagyó módon a lakosságnak meghirdetett Virágos Magyarországért verseny közönségdíjas fotóira; a nevezés lezárult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A beltéri növénydekorációval foglalkozó német cégeket is megviseli a vírushelyzet

A vírushelyzet miatt sok cég bevétele drasztikusan csökken, miközben a növényápolási munkákat sem tudták elvégezni. Hiába növekszik a beltéri zöldfelületek értéke, a koronavírus járvány miatt érdemes újragondolni az iparágat.

Varázslatos csillagos esték Magyarországon

A csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzolnak el a Magyar Nemzeti Parkok. Olyan különleges helyszínek és programok ezek, ahol zavaró fények nélkül lehet kémlelni az égboltot, emellett az élővilág is háborítatlan. A rendezvények színvonalas megvalósításához hazánk nemzetközileg is elismert három csillagoségbolt-parkja is hozzájárul.

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.