Back to top

Barlangban lakni élvezet

Régen a szegények egyszerű hajlékai voltak a tufába vájt barlanglakások, amiket néhány évtizede elhagytak a komfortosabb házakért, de egyre többen fedezik fel újra, különösen a fenntartható élet elkötelezettjei. Ma már fel lehet szerelni minden kényelemmel, akár romantikus szálláshelyként is működhetnek.

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Évszázadokon keresztül használták lakóhelynek a hegyoldalba vájt barlangokat, ahol a legszegényebbek éltek.

A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg nagy vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartotta a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.

Később hátrányukká vált, hogy nem volt infrastruktúra, sem villany, sem vízvezeték, sem rendes út nem vezetett oda, ezért az 1970-es években az itt élők a domboldalról „leköltöztek” a faluba a kényelmesebb, komfortos házakba.

Nagyon sok barlanglakás volt a Heves megyei Szomolyán. Ezekről előszőr 1862-ben készült felmérés, akkor 64 ilyen lakást számoltak meg. Ezekben főként földnélküli zsellérek laktak. A lakások egyterű, bár belülről tagolt, több helyiséggel rendelkező életterek voltak. Mindegyikben volt tűzhely, vagy kemence, a füst pedig a mennyezetbe vájt lyukon távozott. A hegyről lefolyó esővíznek, amely a barlangba is befolyt, kis csatornákat vágtak, amelyek a lakás valamely részén kivájt ciszternába vezették a vizet.

 

 

Bár a barlanglakók túlnyomó többsége a szegény rétegből kerül ki, de a Bükk-alján nem egy településen módosabb emberek is használták a hegybe vájt építményeket. Szomolyán is találkozhatunk olyannal, mely tehetősebb embereknek, családjaiknak adott otthont. Megfigyelhető, hogy ezek igényesebbek, nem egyszer tágasabbak és célszerűbbek voltak, mint azok a házak, melyek velük azonos időben készültek.  

Az elhagyott barlanglakások sokáig üresen álltak, és állnak ma is. Igaz, egyre többen fedezik fel újra, főként a fenntartható életforma iránt elkötelezettek.

 

A Szomolyán élő Sós László is úgy gondolta, hogy ezek a régi, különleges hangulatot árasztó helyek többet érdemelnek annál, hogy veszendőbe menjenek, ezért közel 20 barlanglakást karolt fel, közel 1 hektáros területen, és önerőből megmentésükbe kezdett. Saját elképzelései szerint, saját kezűleg alakítja a mai igények szerint komfortossá téve. Így igen kellemes tartózkodást ígérnek ezek a hegy belsejében lévő lakások, amelyekbe szállóvendégeket is vár, hiszen nyáron hűvösek, télen padlófűtés és fatüzeléses kályha biztosítja a kellemes hőmérsékletet és a romantikus hangulatot. A különleges ötleteknek és dizájnnak köszönhetően minden zugából árad a kemény, nívós munka, a melegség, a törődés. Közösségi terek is készültek, „barlang” kávéház, sportterem és pihenő. Néhány átalakulóban van, több barlanglakás pedig még eredeti állapotában látható.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Illegális a műanyagot és bambuszt együttesen tartalmazó termékek forgalmazása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és bambusz alapanyagok együttes használatával állítanak elő.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

Kimaxolt támogatások: 7537 milliárd forint a magyar vidék erősítésére

A Közös Agrárpolitika (KAP) első és második pilléres támogatásai, illetve a nemzeti társfinanszírozása révén 2027-ig 7537 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a mezőgazdaság és vidék fejlesztésére. Erről sajtótájékoztatón beszélt Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a Magosz elnöke.

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

Grow21: Együtt ültethetjük el a fenntartható jövő magjait

A vadonatúj virág- és zöldségkertészeti és tájkertészeti virtuális esemény a Kekkilä-BVB, Európa egyik vezető kertészeti cége támogatásával valósulhat meg. A fesztiválra a rendezők meghívnak mindenkit, hogy megvitassák, hogyan állhat fenntarthatóbb növekedési pályára a zöld ágazat.

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.

A csiga sem fogy

A francia csigatenyésztők számára is nehéz év volt a tavalyi. A koronavírus okozta krízis miatt minden idényjellegű rendezvényt lemondtak, elmaradtak a turisták, becsuktak az éttermek, visszaesett az üzlet – a csigák nagy örömére.