Back to top

A bűnös fehérje, az NPGL - felelős lehet az elhízásért?

Japán tudósok felfedeztek egy olyan fehérjét, mely az agy jelátviteli folyamataiban vesz részt és hozzájárul a test zsírtárolásának növeléséhez - akár alacsony kalóriatartalmú étrend mellett is.

Emellett a kutatók kimutatták azt is, hogy ez a bizonyos NPGL nevezetű fehérje növeli az étvágyat magas kalóriatartalmú élelmiszerek bevitele esetén, mely arra enged következtetni, hogy nem csak a túlzott kalória fogyasztás állhat az elhízások mögött.

A kutatás japán tudósok és a UC Berkeley munkatársainak közreműködésével, a Hiroshima egyetem professzorának, Kazuyoshi Ukena vezetésével valósult meg. A felfedezés rávilágított arra, hogy az agy hogyan szabályozza az energiafelhasználást és az étkezési szokásokat - amelynek kontroll mechanizmusai még nem teljesen ismertek.

Az evolúciós történelem nagy részében az agy látszólag jó munkát végzett a testzsír összetételének szabályozásában, az éhínségek idején a túléléshez nélkülözhetetlen zsír felhalmozásában.

Sajnos az extrém ételbőség modern korszakában a túlzott fogyasztás gyakori jelenség és gyakran elhízáshoz vezet.

Mivel az agy továbbra is evolúciós túlélési módban üzemel, az emlősök éhségét és zsír tárolását szabályozó agyi kémia regulátor (NPGL) működését feltáró tanulmány széles körű klinikai és társadalmi következményekkel szolgál az elhízást és az ahhoz kapcsolódó betegségek tanulmányozását és kezelését illetően.

Az NPGL-t először Ukena professzor fedezte fel csirkékben. Megfigyelései azt bizonyították, hogy az állatok táplálkozástól függetlenül nagyobbra nőnek. Később a fehérjét egerekben és emberekben is dokumentálta. Legutóbbi tanulmányában megfigyelte, hogyan reagálnak a patkányok ugyanazon agyi vegyi anyag fokozott expozíciójára.

A kezdeti megfigyelések azt mutatták, hogy az NPGL magas koncentrációban van jelen a patkányok hipotalamuszának egy meghatározott részében, abban az agyi központban, amely az étvágy és anyagcsere szabályozásáért felelős. Ez arra utal, hogy a vegyület részt vesz a testi energia szabályozásában.

Illusztráció
Ezt szem előtt tartva, a kutatók ezután kísérleteket végeztek patkányokon, amelyeket két különféle étrenddel tápláltak hat héten keresztül. Az egyik étrend magas kalóriatartalmú volt - magas zsírtartalommal és cukorral, míg a másik étrend csak az egészséges túléléshez szükséges kalóriát tartalmazta. Ezután olyan vírust készítettek, amely mindkét patkány csoportban a hipotalamusz NPGL-t kiválasztó sejtjeinek fokozott kiválasztását idézte elő, majd a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányokba olyan antitesteket juttattak, melyek gátolták az NPGL szintézist.

A magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányokban a testtömeg és a test zsírszövetből álló része jelentősen emelkedett. Érdekes módon az állatok élelmiszer-bevitele jelentősen megnőtt annak ellenére, hogy túlzottan sok kalóriát fogyasztottak.

A rendszeres kalóriatartalmú étellel táplált patkányok- amelyekben NPGL-termelést szintén megemelték- nem növelték a teljes testtömegüket, és csak mérsékelten növekedett az élelmiszer-fogyasztásuk. Azonban a testzsír összetételük, úgy, mint a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányoknál jelentősen megnőtt.

Ezzel szemben, amikor a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányok olyan antitesteket kaptak, amelyek gátolták az NPGL szintézist, a testben lévő zsírszövetek aránya csökkent. Ezekben a patkányokban az étkezés és az általános testtömeg változatlan maradt, mely további bizonyíték arra, hogy az NPGL kritikus szerepet játszik a testzsír összetételének szabályozásában.

Az NPGL a vér inzulin szintjével arányosan változott, mely arra enged következtetni, hogy a vércukorszint, illetve energia tárolást szabályozó hormonok összhangban mozognak az NPGL rendszerrel, hogy a szervezet a bőséges időkben zsírt tudjon tárolni, illetve az ínséges időkben a zsír termelést limitálja.

Összefoglalva, ezek az eredmények egy bonyolult neurokémiai rendszert tárnak fel, amelyben az agy és más szövetek jelei egyesülnek, hogy figyelemmel kísérjék a test energetikai állapotát, és ennek megfelelően állítsák be a táplálkozást és az anyagcserét. Mivel a rendellenes energiamérleg elhízást okozhat, és olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség, elengedhetetlen, hogy megismerjük azokat a mechanizmusokat, amelyek a testzsír összetételt és az étvágyat szabályozzák.

A tanulmány ösztönzőleg hathat olyan más kutatásokra, melynek célja az evolúciós-túlélő üzemmódban működő emberi test alkalmazkodásának segítése a kalóriadús 21. századi környezethez.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

KSH: nem változott a kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban

A kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.