Back to top

A bűnös fehérje, az NPGL - felelős lehet az elhízásért?

Japán tudósok felfedeztek egy olyan fehérjét, mely az agy jelátviteli folyamataiban vesz részt és hozzájárul a test zsírtárolásának növeléséhez - akár alacsony kalóriatartalmú étrend mellett is.

Emellett a kutatók kimutatták azt is, hogy ez a bizonyos NPGL nevezetű fehérje növeli az étvágyat magas kalóriatartalmú élelmiszerek bevitele esetén, mely arra enged következtetni, hogy nem csak a túlzott kalória fogyasztás állhat az elhízások mögött.

A kutatás japán tudósok és a UC Berkeley munkatársainak közreműködésével, a Hiroshima egyetem professzorának, Kazuyoshi Ukena vezetésével valósult meg. A felfedezés rávilágított arra, hogy az agy hogyan szabályozza az energiafelhasználást és az étkezési szokásokat - amelynek kontroll mechanizmusai még nem teljesen ismertek.

Az evolúciós történelem nagy részében az agy látszólag jó munkát végzett a testzsír összetételének szabályozásában, az éhínségek idején a túléléshez nélkülözhetetlen zsír felhalmozásában.

Sajnos az extrém ételbőség modern korszakában a túlzott fogyasztás gyakori jelenség és gyakran elhízáshoz vezet.

Mivel az agy továbbra is evolúciós túlélési módban üzemel, az emlősök éhségét és zsír tárolását szabályozó agyi kémia regulátor (NPGL) működését feltáró tanulmány széles körű klinikai és társadalmi következményekkel szolgál az elhízást és az ahhoz kapcsolódó betegségek tanulmányozását és kezelését illetően.

Az NPGL-t először Ukena professzor fedezte fel csirkékben. Megfigyelései azt bizonyították, hogy az állatok táplálkozástól függetlenül nagyobbra nőnek. Később a fehérjét egerekben és emberekben is dokumentálta. Legutóbbi tanulmányában megfigyelte, hogyan reagálnak a patkányok ugyanazon agyi vegyi anyag fokozott expozíciójára.

A kezdeti megfigyelések azt mutatták, hogy az NPGL magas koncentrációban van jelen a patkányok hipotalamuszának egy meghatározott részében, abban az agyi központban, amely az étvágy és anyagcsere szabályozásáért felelős. Ez arra utal, hogy a vegyület részt vesz a testi energia szabályozásában.

Illusztráció
Ezt szem előtt tartva, a kutatók ezután kísérleteket végeztek patkányokon, amelyeket két különféle étrenddel tápláltak hat héten keresztül. Az egyik étrend magas kalóriatartalmú volt - magas zsírtartalommal és cukorral, míg a másik étrend csak az egészséges túléléshez szükséges kalóriát tartalmazta. Ezután olyan vírust készítettek, amely mindkét patkány csoportban a hipotalamusz NPGL-t kiválasztó sejtjeinek fokozott kiválasztását idézte elő, majd a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányokba olyan antitesteket juttattak, melyek gátolták az NPGL szintézist.

A magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányokban a testtömeg és a test zsírszövetből álló része jelentősen emelkedett. Érdekes módon az állatok élelmiszer-bevitele jelentősen megnőtt annak ellenére, hogy túlzottan sok kalóriát fogyasztottak.

A rendszeres kalóriatartalmú étellel táplált patkányok- amelyekben NPGL-termelést szintén megemelték- nem növelték a teljes testtömegüket, és csak mérsékelten növekedett az élelmiszer-fogyasztásuk. Azonban a testzsír összetételük, úgy, mint a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányoknál jelentősen megnőtt.

Ezzel szemben, amikor a magas kalóriatartalmú étrenddel táplált patkányok olyan antitesteket kaptak, amelyek gátolták az NPGL szintézist, a testben lévő zsírszövetek aránya csökkent. Ezekben a patkányokban az étkezés és az általános testtömeg változatlan maradt, mely további bizonyíték arra, hogy az NPGL kritikus szerepet játszik a testzsír összetételének szabályozásában.

Az NPGL a vér inzulin szintjével arányosan változott, mely arra enged következtetni, hogy a vércukorszint, illetve energia tárolást szabályozó hormonok összhangban mozognak az NPGL rendszerrel, hogy a szervezet a bőséges időkben zsírt tudjon tárolni, illetve az ínséges időkben a zsír termelést limitálja.

Összefoglalva, ezek az eredmények egy bonyolult neurokémiai rendszert tárnak fel, amelyben az agy és más szövetek jelei egyesülnek, hogy figyelemmel kísérjék a test energetikai állapotát, és ennek megfelelően állítsák be a táplálkozást és az anyagcserét. Mivel a rendellenes energiamérleg elhízást okozhat, és olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség, elengedhetetlen, hogy megismerjük azokat a mechanizmusokat, amelyek a testzsír összetételt és az étvágyat szabályozzák.

A tanulmány ösztönzőleg hathat olyan más kutatásokra, melynek célja az evolúciós-túlélő üzemmódban működő emberi test alkalmazkodásának segítése a kalóriadús 21. századi környezethez.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Aggasztó mennyiségű mérgező fémet találtak a cápákban

Egy új kutatás során nagy mennyiségű mérgező fémet találtak a Bahama-szigetek környékén élő cápák húsában. A kutatócsoport egyik tagja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „ez még egy bizonyíték arra, hogy az embereket távol kell tartani a cápahús fogyasztásától.”

Vissza a 90-es évekbe, avagy a Burger King logót vált

A Burger King nagy változtatásra szánta el magát, miszerint 20 éve először megváltoztatja eddigi logójának design-ját. A gyorsétteremlánc a twitteren tette közzé először a képet új logójáról, mely szinte teljesen megegyezik azzal, amit az 1990-es években használtak.

Elhunyt Koncz Rózsa, főszerkesztő, producer

Életének 72. évében méltósággal viselt betegség után 2021. január 18-án elhunyt mezőgazdasági újságíró kollégánk, Koncz Rózsa, egykori televíziós főszerkesztő, producer.

Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem már régóta elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, mely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint egyre inkább átszövi a mindennapi működést is.

Szakmaközi szervezetként működhet a Cukor Terméktanács

A cukorágazatban évek óta kiemelkedő teljesítménnyel dolgozó Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette az agrárminiszteri elismerés elnyerésére. A minisztériumi eljáráson megfelelt, a támasztott követelményeket teljesítő érdekképviselet ezentúl hatékonyabban képviselheti tagjai érdekeit.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.