Back to top

Jobban vonzzuk a kullancsokat, ha mobiltelefon van nálunk

Futni szeretne az erdőben? Egy jó kis piknikre gondolt a parkban? Ha nem akar kullancs csípéseket, jobb, ha nem viszi magával a mobiltelefonját. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kullancsokat vonzza a 900 MHz-es elektromágneses sugárzás, különösen azokat, amelyek csípésükkel veszélyes betegségeket terjesztenek.

Sok kullancsfaj egyre gyakoribb előfordulása évtizedek óta megfigyelhető Európában. Még a nagyvárosok centrumában is megtalálhatók ott, ahol az emberek és házi kedvenceik a zöldövezetben tartózkodnak. Elsősorban az éghajlatváltozás a felelős a kullancsok számának növekedéséért, de

a legfrissebb kutatások azt is mutatják, hogy az elektromágneses sugárzás (EMF-Electro Magnetic Field), amely egyre gyakoribb a környezetünkben, és amely rádió- és televíziós állomások, mobiltelefonok és sok más eszköz forrása, felelős lehet a kullancsok előfordulásának növekedéséért.

A kullancsok viselkedésének kutatásában lengyel és szlovák állatorvosok, biológusok és villamosmérnökök vettek részt, és ennek eredményeit a Science Direct folyóiratban tették közzé. A kutatók először is leszögezték, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott EMF nem közömbös a szervezetünkre. A tudósok eddig is ismerték az elektromágneses sugárzás negatív hatásait tucatnyi baktériumfajra, állatra és növényre. Az EMF a sejteket, valamint az egész állati és emberi szervezetet érinti, többek között az okozza az oxidatív stressz aktiválását, a sejtek metabolizmusának megváltozását, az immunválaszok megváltozását, valamint az ideg-, kardiovaszkuláris és reproduktív funkciók zavarát.

A legújabb tudományos publikációk bebizonyították, hogy az elektromágneses mező a kullancsokat is érinti, pontosabban mágnesként vonzza őket.

Érdekes módon a veszélyes baktériumokkal fertőzött kullancsok még jobban vonzódnak az EMF irányába. Megvizsgálták, hogy az EMF hogyan befolyásolja a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) viselkedését, amely elsősorban a Lyme-kór terjesztéséről ismert. Az elemzés kimutatta, hogy a kullancsokat a 900 MHz-es sugárzás különösen vonzza, és ez az a sugárzási hossz, amelyet általában a legtöbb mobil eszköznél használnak, beleértve az okostelefonokat is.

De miért reagálnak a kullancsok az elektromágneses sugárzásra?

Valószínűleg a kullancsok mágneses érzékelésével kapcsolatos, az állatvilágban létezik az úgynevezett a hatodik érzék, amely a Föld geomágneses mezőjére reagál. A mesterséges elektromágneses sugárzás megzavarhatja ezt az érzékelést, és növeli a kullancsok mobilitását.

Ezenkívül feltételezhető, hogy a természetes elektromágneses sugárzás - amely kis mértékben minden élő szervezet tulajdonsága -, segít a kullancsoknak a megfelelő gazdaszervezetek felismerésében. Az viszont egyelőre nem ismert, hogy ez hogyan lehet hasznos funkció a kullancsok számára, mivel azok elsősorban a szaglásra támaszkodnak a gazdatest kiválasztásakor, miközben felismerik a bejövő potenciális gazdatest nedvességét, hőjét és szén-dioxid kibocsátását. Ennek megválaszolása, további kutatásokat igényel.

Ez a felismerés minden bizonnyal rossz hír azok számára, akik a természetben sem válnak meg a telefonjuktól. De jó azoknak, akik azt mondják, hogy a teljes pihenés érdekében érdemes otthon hagyni a készüléket, és az erdőben élvezni a fák susogását és a madarak énekét.

Forrás: 
forumakademickie.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.