Back to top

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Franciaország legnagyobb kiállítóközpontjának, a Paris Expo Porte de Versailles-nak a tetején tervezik kialakítani az Európában eddig páratlan méretű, 14 ezer négyzetméteres városi kertet. A koronavírus-járvány miatt a munkálatok ugyan 2 hónapra leálltak, de június végén átadták a tetőkert első szakaszát – jelenleg 4 ezer négyzetméteren kezdődött meg a zöldség- és gyümölcstermesztés - adta hírül a france24.com.

A projektet egy, a városi farmokra specializálódott cég vezeti. Az Agropolis alapítója és elnöke, Pascal Hardy az AFP hírügynökségnek elmondta:

– Terveink szerint a főszezonban napi mintegy 1000 kg gyümölcsöt és zöldséget tudunk majd előállítani, köszönhetően a körülbelül 20 mezőgazdasági termelőből álló csapatnak,

miközben szeretnénk egy jól működő modellt is bemutatni, melyet a Föld bármely pontján alkalmazhatnak. Ami a technológiát illeti, az aeropóniás termesztés mellett döntöttünk. A gyökerek a levegőben lógnak, és 10 percenkét permetezzük azokat, tehát nem merülnek vízbe és a termőföldre sincs szükség.

A fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hogy amit lehet helyben, az évszakoknak megfelelően termesszünk. A cél, hogy egészséges, növényvédőszer-mentes termékekkel lássuk el a helyi vállalkozásokat, éttermeket, boltokat.

Farm on a Paris rooftop: Urban farm aims to be Europe’s largest

A nagyüzemi gazdálkodás mellett a környék lakói magaságyásokat bérelhetnek, a közösségi kertek működéséhez hasonlóan saját kis hobbikerteket hozhatnak létre, melyben kedvenc növényeiket termeszthetik. A látogatók pedig a helyi étteremben kóstolhatják meg a különleges városi kert kínálatát.

Az utóbbi években – ha nem is ekkora méretben – de számos hasonló városi gazdálkodás nőtt ki a földből, pontosabban a tetőszerkezetekből, vagy épp pincék mélyén a napfénytől teljesen elzárva Párizs-szerte. A város vezetése idén 30 hektár területen szeretne lehetőséget teremteni a városi mezőgazdasági termelésre. Hardy hozzátette:

- Még mindig nagyon népszerűek a helyben termesztett, organikus termények, de tovább kell folytatnunk a vásárlók oktatását. Meg kell mutatnunk, hogy helyben is lehet finomat, gazdaságosan előállítani és sok zöldséget, gyümölcsöt teljesen felesleges a világ másik végéről ideszállítani.

Forrás: 
France24.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.