Back to top

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

A cirok fejlődésének korai szakaszában érzékeny a gyomnövények tápanyag- és vízkonkurenciájára, így a gyomirtás sikere az eredményes ciroktermesztés egyik kulcsa. A legnagyobb kihívást a nyári pázsitfűfélék jelentik. Fontos, hogy a vetés gyommentes talajba történjen, és kerülni kell a nyári fűfélékkel – mint amilyen a hamis köles és fenyércirok – erősen szennyezett területeket, amelyekkel szemben nincsen hatékony kémiai ellenszer.

A vetésen sok múlik

A cirok érzékenyen reagál a vetés körülményeire. Fontos, hogy minél előbb és minél homogénebben keljen, mert a gyomnövények elleni küzdelem hatékonyságának ez az egyik záloga, és mert ezzel elejét vehetjük a cirok és a pázsitfűfélék versengésének. Tehát alaposan elő kell készíteni a talajt és a magágyat a megfelelő minőségű keléshez, kielégítő vetőmag-talaj kapcsolatot kell elérni. A vetés idején a talaj hőmérsékletének meg kell haladnia a 12 Celsius-fokot, a vetési mélysége pedig 3–4 centiméter legyen. Ezeknek a szabályoknak a betartásával csökkenthető a laza talajon és esős időszak előtt alkalmazott kétszikű elleni herbicidekre való érzékenység.

Nemcsak azért éri meg cirkot termelni, mert szegényesebb földeken vagy szárazabb években is érdemi eredményt hoz, hanem azért is, mert a termesztési költsége nem túl magas. Elsősorban azért alacsony, mert a növény egy sor olyan betegséggel szemben ellenálló, amelyek a klasszikus szántóföldi növényeket – különösen a kukoricát – erősen támadják. Sem a kukoricabogár, sem aflatoxin-termelő gombák nem okoznak gondot a cirokban, és a legtöbb gyomot a szokásos eszközökkel távol lehet tartani tőle. Azzal együtt, hogy mind a szemes cirok, mind a szilázs jól használható takarmányként, mégis a szívóssága a legfőbb erénye a termelők számára.

Olaszországban egyre népszerűbb ez a növény, manapság mintegy 40 ezer hektáron termesztik.

Ez összességében talán nem tűnik nagy területnek, de ezek javarészt gyengébb adottságú vagy mostohább körülmények között lévő földek. Ezeket gyorsan meghódította a termény. A cirok ugyanis olyan területeken megél és üzletileg értékelhető eredményt hoz, ahol más növény termesztése nem gazdaságos.

Jó körülmények és kedvező időjárás esetén hektáronként 10 tonnát takarítanak be az olasz gazdák, de még kirívó szárazság vagy másként peches évjárat esetén is megterem 5–5,5 tonna. Ez, figyelembe véve, hogy a kukoricáéval vetekszik az ára, kimondottan jó bevételt jelent.

Kelésmegelőző stratégiák

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a fenyércirok (Sorghum halepense) borsot törhet a termelők orra alá. Ahogy az olasz gazdák hívják, a „sorghetta” (nagyjából cirkocskának fordítható) egyszikű, mint maga a cirok, ezért a kétszikű gyomirtókra nem reagál. A fenyércirok alkalmankénti feltűnése nem okoz gondot, viszont ha nagyon elterjed egy parcellán, akkor azt az évet már csak a másodvetés mentheti meg.

A diverzifikálódó pázsitfűfélék és kétszikűek folyamatos nyomásával szemben a kelésmegelőző stratégiák a leghatékonyabbak a gyomok és a cirok közötti verseny megakadályozásában.

Ennek megfelelően már a vetést követően elkezdhető a gyomirtás, ami egészen 8–10 leveles állapotig folytatható, amikor a cirok már elveszi a fényt az alatta lévő gyomok elől.

Fontos, hogy a pázsitfűfélékkel korán, még a 2–3 leveles fázis előtt felvegyük a harcot. A többi kétszikűvel szemben is ekkor érdemes védekezni. A kezelés idején és az azt követő napokban a gyomirtás hatékonyságának – főként gyökérzetre ható herbicidek esetében – alapvető feltétele a talajfelszín megfelelő nedvességtartalma.

Gépi gyomirtásra alkalmas kultúra

A gépi gyomirtás kiegészíti a vegyszeres gyomirtást. Fogas boronával vagy rotációs kapával a vetést követő néhány napban kezelhető a talaj („vakboronálás”) abban az esetben, ha sikerült a megfelelő mélységbe vetni. Egy vagy több kapálás is végrehajtható (feltöltéssel) a cirok 5–6 leveles stádiumában.

A mára kissé elfeledett, az emlékekben jobbára ipari növényként, seprűként élő szántóföldi növény igazi diadalmenetre indult a világban. Terjedésének fő oka kedvező takarmányozási tulajdonságaiban keresendő, valamint abban, hogy rendkívüli módon tűri a forróságot és az aszályt, márpedig a klímaváltozás súlyosbodásával ezek egyre fontosabb tényezők.

Nem csoda, hogy különböző formáira felfigyelt a takarmányipar, az állattenyésztés, és egyre inkább az élelmiszergyártók is. A cirok élelmezési célú használata Európában egyelőre kismértékű, de egy tudatos, innovatív kör – főleg a gluténérzékenyek – már kimondottan keresi a belőle készülő termékeket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Mit tegyünk a gyümölcsmolyok ellen?

A gyümölcsmolyok jelenleg is a gyümölcsfák: az alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva legelterjedtebb kártevői. A sodrómolyok népes, több mint 1000 fajt magába foglaló családjába tartoznak, nappali vagy alkonyati állatok. Jellemző tulajdonságuk, hogy a kifejlett lepkék nyugalmi helyzetben háztető alakban összecsukva tartják a szárnyaikat.

Rendkívüli évük volt a dohánytermesztőknek

Próbára tette az idei év szélsőséges időjárása a hazai dohányültetvényeket, emiatt a tavalyinál várhatóan gyengébb minőségű és kevesebb lesz a termés - hangzott el egy szakmai rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Szigorodtak a Ralstonia solanacearum baktérium felszámolására tett intézkedések a vető- és áruburgonyában

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium 2019-ben – az előző évekhez képest – jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30%-kal több hatósági ellenőrzés - termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat - elvégzését rendelte el a Nébih.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.

II. Extrém Talajtani Tábor Nádudvaron

A KITE Zrt. közreműködésével Extrém Talajtani Tábort szervezett Nádudvaron július 21. és 25. között a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Magyar Földrajzi Társaság. A program célja a talajtan társadalmi megbecsültségének emelése és a meglévő csúcstechnológia bölcs alkalmazása.

Oxálsav-dihidrát tartós hordozón a varroa ellen - Randy Oliver receptje

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor szükséges a varroa elleni sorozatkezelés valamilyen formája. Randy Oliver – neves amerikai méhész az American Bee Journal rendszeres szerzője – oxálsavas tartós hordozóval védekezik az atka ellen, mely több mint egy hónapig a kaptárban marad, tehát elméletileg nem kell sorozatkezelést adni.

A sok csapadék miatt Zala megye egyes területein leállt az aratás

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.