Back to top

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

E hatalmas összefüggő erdőség a Drávától egészen Nagykanizsa határáig terjed.  Az egykori lápvidék mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas, viszont erdő- és vadgazdálkodásra kiváló lehetőségeket kínál. Természeti kincsnek számító vadállománya Európa-hírű.

A dombokkal szabdalt terület talaját elsősorban futóhomok alkotja, a buckasorok közötti mélyedésekben pedig lápi anyagok, tőzegmaradványok fordulnak elő. Az 1-3 méter mélyen húzódó talajvíz néhol a felszínre tör, és a pangó vizekkel együtt mocsaras, vizenyős foltokat alkot.

Egyedülálló látvány fogad
Fotó: Rimóczi Irén

A több száz lápfolt legnagyobbika a Baláta-tó, körülbelül 174 hektáron terül el. A csapadékosabb, illetve szárazabb időszakoktól függően a tó vízállása nagyon változékony, 1947– 1950 között például teljesen kiszáradt, s azóta többször előfordult hasonló eset. Növényvilágából az ingólápok ritkasága, a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa a legnevezetesebb,  gazdag állatvilágának  pedig a keresztes vipera fekete változata a különlegessége. Mindezekre tájékoztató táblák is felhívják a figyelmünket. A tó 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. 

Több mint 600 méteres stégrendszer nyúlik be a tóba
Fotó: Rimóczi Irén

A tó legelhivatottabb kutatójáról, dr. Marián Miklósról elnevezett, több mint 650 méter hosszú stégrendszer mélyen behatol a lápos területre. A sétányt a Kaszó Zrt. 2014-ben alakította ki, és a tó növény- és állatvilágának felfedezésében szakmai vezető is segít.

A Baláta-tavat megközelíthetjük az erdőgazdaság által üzemeltetett kisvasúttal, de a kijelölt úton gyalogosan vagy a vadászháznál kölcsönzött kerékpárral is elérhetjük. 

A tó felé kerekezve vagy sétálva ki ne hagyjuk a 2017-ben átadott, 9,5 méter magas, 124 méter hosszú Lombkorona Tanösvényt. amely a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest mutatja be az aljnövényzettől a lombokig. 

Fotó: Rimóczi Irén

A fel- illetve lejárókon és a fenti sétányon kialakított pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, növény- és állatvilágát. A felső sétány pedig egy vadlesbe torkollik.

Fotó: Rimóczi Irén

Valamivel többet kell tekernünk, hogy elérjük a varázslatos, erdőkkel övezett, mintegy 15 hektáron elterülő Kűvölgyi-tavakat.  Az első két tavat hajdanán s halastóként használták, még egy vízimalom is üzemelt rajta, de 1924-ben elvitte a víz. Azóta két újabb tóval bővült a rendszer a LIFE+ támogatás keretében. Napjainkban leginkább a pihenés és kikapcsolódás helyszíne, horgászati lehetőséggel, és nagyon sok pár fogadott már örök hűséget egymásnak a tópart árnyas fái alatt.

Kűvölgyi-tavaknál
Fotó: Rimóczi Irén

Kaszó története több mint 100 évre nyúlik vissza. A szenvedélyes vadász, Karl Christian Kraft Hohenlohe-Oehringen herceg 1914-re 18 kataszterholdas nagybirtokot hozott létre, majd megépítette legendás kaszói vadászkastélyát vörösfenyőből. Halála után az épület leégett 1927-ben, helyére később egy padlásszobás, szerény kőépületet húztak fel.

Kaszó 1950-ben állami tulajdonba került, 1967-től pedig a honvédség vette át a területet. A változások jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hoztak, utakat építettek, elkészült ma is álló vadászház, és a körülötte jelenleg is üzemelő üdülőkomplexum. A vadászház mellett áll az 1913-ban téglából épült, 23 méter magas víztorony, a szomszédságában pedig még megtalálható a hajdani uradalmi személyzet lakhelye. Az egykori cselédszállások egy részéből alakították ki a Főherceg Fogadót.

Az étterem nemcsak a szállóvendégeit várja ínycsiklandó vadételeivel, hanem nyári időszakban az erdőt járó, természetkedvelő turistákat is.

Az áfonyamártással kínált szarvassült isteni finom! A kellemesen fárasztó túra, kerékpározás és finom falatok után jöhet a megérdemelt pihenés, és a nyári melegben a feszített víztükrű medencében is érdemes csobbanni. Este sem zavarják nyugalmunkat városi zajok, a madarak, békák adják a háttérmuzsikát.

A vadászház a hajdani víztoronnyal
Fotó: Rimóczi Irén

A KASZÓ Zrt. táboroztatásra is felkészült. A társaság 2015 márciusában létrehozott Vadász Göri Erdei Iskolája a következő évben megkapta az Országos erdészeti Egyesület minősítését, és bár a vírusjárvány miatt nyár elején átmenetileg zárva tartott, júliusban, augusztusban várhatóan visszatér az élet a normál kerékvágásba, és izgalmas programokkal várják a 3-18 éves korosztályt. 

A gyerekek természetes élőhelyeiken figyelhetik meg az élőlényeket, értékes tapasztalatokat szerezhetnek, és számukra is „kézzel foghatóvá” válhatnak az iskolapadban elhangzottak, sőt, annál több is. 

A KASZÓ Zrt. 2016-ban elsősorban az erdei iskola növendékei számára hozta létre a kemping kategóriájú, faházakból álló szálláshelyet, a Sakál-tanya Erdei Tábort. A kilenc hangulatos, emeletes ágyakkal berendezett kis faház az erdei iskolásoknak és táborozóknak kínál szállást, egy időben 42 fő részére.  Nagyobb létszámú csoportok esetén a Kaszó Vadászház és Üdülő erdei lakjai is rendelkezésre állnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Lila-hegyi kilátó

A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

Tűzifavásárlás ésszel, nyáron, erdészettől!

Kifejezetten ajánlott hivatalos forrásból, erdőgazdaságoktól vásároljunk tűzifát, ugyanis ez garancia a minőségre, a visszakövethetőségre és a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációra. Fontos kiemelni, hogy a tűzifa fenntartható gazdálkodásból származik, azaz a kivágott fák helyére csemeték kerülnek.

Népszerűek az akkumulátoros motorfűrészek

Az erdőgazdálkodók legfontosabb munkaeszköze a motorfűrész, és az eszközt a tájfenntartásban és a kommunális szolgáltatók is széles körben használják. Az utóbbi időben egyre több motorfűrészgyártó kínálatában jelennek meg környezetbarát elektromos változataik.

Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

Évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Holnapocska Tábor betekintőjén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.

Lesz Bábolnai Gazdanapok!

Az elmúlt időszakban, teljesen egyértelmű és érthető okokból, sok kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz idén a Dunántúl legnagyobb agrár-szakkiállításának sorsa.

Egyre szélesebbre tárul a „Pokol kapuja”

Az erdők kivágása a örökfagy olvadásához vezet Szibériában, az így kialakult geológiai képződményt nevezték el a helyiek Pokol kapujának, amely a klímaváltozás hatására egyre szélesebbre tárul.