0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az utolsó postakocsi

A Magyar Posta 1962. augusztus 1-jétől vezette be a lovas kocsival való kézbesítést a tanyavilágban és kisebb településeken. Mára ez a szolgáltatás teljesen kikopott a mindennapokból, a legtöbb helyen felváltotta az utak szélére kihelyezett postaláda. Csupán egyetlen település maradt az országban, ahol a mai napig ló húzta kocsival zajlik a postai szolgálat.

Kulik István 1987 óta a Magyar Posta alkalmazottja Gátér községben. Az elmúlt 33 évben lovas kocsival töltötte be eme tisztséget, s mára ő maradt egyedüli hírmondónak.

A Gátérhoz tartozó tanyavilágban több mint 100 főnek szolgáltatja lovas postakocsin a küldeményeket, de emellett talán még ennél is fontosabb feladatot lát el: a magányos, egyáltalán nem mobilis tanyasi lakosok szót válthatnak Kulik Istvánnal, ezáltal egy kicsit bekapcsolódhatnak a falu életébe.

Nem egyszer az is előfordult már, hogy az idős emberek gyógyszereit kiváltotta vagy bevásárolt nekik a gátéri boltban.

2015-ben a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság megyei értékké nyilvánította a gátéri lovas postást, ennek köszönhetően pedig akár a Magyar Értéktárba is bekerülhet, ahonnan egyenes út vezet a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Az utolsó magyar postakocsis nemcsak hogy szó szerint egyedülálló az országban, emellett hagyománytisztelő, tradicionális értékeket is képvisel, nem utolsósorban pedig támogatja az országban amúgy is kihaló félben lévő tanyavilág lakosait.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu