Back to top

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Permetezni nem csak vegyszerekkel lehet
Fotó: pixabay
Ezek a növényi levek olyanok kertünk zöldségeinek, gyümölcseinek, dísznövényeinek, mint nekünk a gyógyteák. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a bio-védekezési módok egyik alapja a megelőzés, hiszen egyszerűbb megelőzni, vagy még csírájában elfojtani egy növényvédelmi problémát, mint akkor védekezni ellene, amikor már nagy a baj.

Fokozottan igaz ez a bio-kertészkedés során, hiszen ekkor jóval szelídebb megoldásokat vetünk be, mint a vegyszerhasználat, emiatt a hatékonyságuk is csak akkor számottevő, ha még idejében kezdjük el a védekezést…

A növényi kivonatokról már régen köztudott, hogy hatásos szerek, hiszen a növények egymásra is hatnak.

A csalán és zsurló kivonata kovasavtartalma miatt a kártevőkkel szemben ellenállóbbá teszi a növényeket. A vöröshagyma és fokhagyma kivonata baktériumölő, ezt a tulajdonságát az embergyógyászatban is alkalmazzuk, miért ne vennénk hasznukat a növényeket támadó bakteriális fertőzések leküzdésekor?

A növényi permetlevek készítése nagyon hasonló a gyógyteák készítéséhez, ami a főzetet és forrázatot illeti. Emellett még erjesztéssel is bio-permetlevekhez juthatunk. Főzetkészítéskor a növényeket felaprítjuk, majd egy napon át vízben, lehetőleg esővízben áztatjuk. Ezután kezdjük el főzni, 20-30 percig.

A különböző növényekből készült levek erősítik és ellenállóvá teszik a kezelt növényeket. Bizonyos növények hatóanyagai a hosszas főzéssel tönkremennek, ám a hideg vizes áztatás nem oldja ki megfelelően a hatóanyagokat.

A bodza virága szörpnek, levele növényvédőszernek jó
Fotó: wikipedia
Ezeket a növényeket felaprítjuk, leforrázzuk majd lefedve állni hagyjuk. Ezután lehűtjük, és átszűrjük. Az erjesztett levek főként növények trá­gyázására, tápanyag-utánpótlására használatosak. A friss vagy szárított növényt hideg esővízbe áztatjuk. Egy kilogrammnyi friss növényre 10 l vizet számolunk. Szárított növényből 100 g drognak kb. 600-800 g friss növény felel meg, tehát 100-200 g szárítmányra, vagy 800 g friss növényre öntünk 10 l vizet. Egy-két nap múlva megindul az erjedés, ami napon, melegben felgyorsul.

Az erjesztett lé akkor jó, ha már nem habzik.

Bodza hajtás főzet: egy maréknyi bodzalevelet kell főzni 10 liter vízben nagyjából 20 percig. Hűlés és szűrés után 10 liter vízzel hígítva kipermetezhető. Általánosan erősítő hatása van a növényekre, és a káposztalepkéket is riasztja.

Hagyma lé: 3 kg fokhagyma és vöröshagyma külső héját kell 10 liter vízbe áztatni. Tíz napos meleg érlelés után következik a szűrés, majd tízszeres hígításban permetezhető ki. Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos, de egyes kártevő rovarokat is elűz.

Kamilla lé: A kihűtött kamilla forrázat a zöld levéltetveket riasztja.

A csalán nem csak az embereknek, hanem növénytársainak is gyógynövénye
Fotó: wikipedia
Csalán lé: 10 kg friss csalánt feldarabolva 100 liter esővízben kell áztatni két hétig. Szűrés után húszszoros hígításban permetezhető ki.

Hatásos levéltetvek és más kártevők ellen, de általános erősítő hatása is van. Kisebb mennyiségben is elkészíthető az arányokat megtartva.

Káposztalé: a káposztaleveleket annyi vízbe kell tenni, hogy ellepje. Két hét erjesztés és szűrés után tízszeres hígításban permetezhető ki a zöldségágyásba. A legtöbb zöldségre növekedést serkentő hatással bír.

Tejes permetlé: 4 liter forralt és fölözött tejet keverjünk el 2 liter vízben és permetezzük ki, hígítás nélkül. A fiatal paradicsom palántákat permetezzük vele, mert egyes gomba és vírusos fertőzések megelőzésére jó lehet a megfigyelések szerint.

A paradicsom szára, levelei is jók növényi permetlének
Fotó: wikipedia
Paradicsomlevél lé: 2 kg paradicsomot – lehet a szára, hajtása, levele, sőt a termése is –, félórán át kell főzni annyi vízben, amennyi ellepi. Szűrés után adni kell hozzá 10 dkg káli szappant, és hígítandó 10 liter vízzel, majd kipermetezhető. Hatásos a káposztalepke, a levéltetvek és más kártevők ellen is.

Számos recept alakult még ki az idők során, melyek leginkább a tapasztalatokon alapulnak, de a növények hatóanyagait megvizsgálva ezek tudományosan is alátámasztottá váltak.

Van közöttük néhány veszélyes is, mint a dohányból készült permetlé, ami annak ellenére, hogy természetes szer, egyáltalán nem szelíd, nagyon mérgező.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Tápoldat készítése komposztból

A komposztot nem csak a talajhoz keverve alkalmazhatjuk, hanem kiáztatva, komposzt teát készítve folyékony tápoldatként is adhatjuk növényeinknek. Ennek az elkészítése egyszerű, házilag is könnyen megbírkózhatunk vele. Ha megnézzük a kereskedelemben kapható szobanövény tápoldatok árát, könnyen rájövünk, hogy megéri az időt és a fáradtságot a komposzt tea készítés...

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Mit tegyünk a gyümölcsmolyok ellen?

A gyümölcsmolyok jelenleg is a gyümölcsfák: az alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva legelterjedtebb kártevői. A sodrómolyok népes, több mint 1000 fajt magába foglaló családjába tartoznak, nappali vagy alkonyati állatok. Jellemző tulajdonságuk, hogy a kifejlett lepkék nyugalmi helyzetben háztető alakban összecsukva tartják a szárnyaikat.

A mini zöldség a menő

A németországi Krefeldben működő Asia LLC cég már évek óta a minizöldsé­gekre szakosodott, és a növekvő keresletre válaszul fokozatosan bővíti termékválasztékát.

FruitVeB: átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos évre számít tavalyihoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.