Back to top

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
A koronavírus mellett a növénytermesztőknek az aszályos és a kora tavaszi fagykáros időszak miatt terméskieséssel kellett kalkulálniuk, míg az állattenyésztőket az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza elleni védekezés kényszerítette többletkiadásra.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban számos kormányzati döntés született, amely hatékonyan hozzájárul a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ilyen a nyár folyamán igényelhető, vissza nem térítendő 25 milliárd forintos támogatási csomag, mely a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szereplők számára nyújthat segítséget.

Továbbá annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forintban, a kertészeti ágazat 30 milliárd forintban részesül.

Az államtitkár kiemelte a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártyát is, melynek keretében már közel 3000 gazdálkodó igényelt több mint 54 milliárd forint kedvezményes hitelt.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az OTP Csoport gyorsan reagált a pandémia miatt kialakult új kihívásokra, mind Magyarországon, mind a környező régióban.

Az OTP Bank hazánkban elsők között tette lehetővé a különböző gazdaságélénkítő programokra épülő hitelkonstrukciókat.

Az OTP Agrár a vállalkozók igényeihez igazítva közvetíti partnereinek a különböző támogatott forrásokat, ezt már Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója mondja.

Egyebek mellett megemlítette, hogy az NHP Hajrá, illetve a Széchényi Kártya Program forrásait is elérhetővé tették ügyfeleik számára, míg legújabb termékükkel, az OTP-AVHGA Krízis Hitellel kedvező forgóeszköz-finanszírozási és hitel-kiváltási lehetőséget biztosítanak a vállalkozásoknak.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kezességvállalás mindig fontos a vállalkozások számára, de a legnagyobb igény akkor mutatkozik rá, amikor a gazdaság szereplői nehéz helyzetbe kerültek.

Az alapítvány az OTP Bankkal közösen kidolgozott Krízis Forgóeszközhitel konstrukciója egy olyan termék, amely biztosítja a gazdasági környezet romlása miatt bajba került vállalkozások kedvező finanszírozását.

Az OTP-AVHGA Krízis Hitel olyan államilag támogatott, fedezet nélkül, akár 6 évre igényelhető forgóeszközhitel, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos készfizető kezességvállalása mellett vehetnek igénybe az agráriumban és az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók. Az Agrárminisztérium által, 100 milliárdos keretösszeggel, 2020. január 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek.