0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

„A Magyar Pékszövetség azért hirdeti meg évről évre a versenyt, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart” – hangsúlyozta a 2020. évi „versenymunkák” végső értékelése előtt Septe József, a szövetség elnöke.

A korábbi évekhez hasonlóan – tekintettel a közel 500 nevezett kenyérre – a zsűrizés két fordulóból ált. Június 24-én egy háromtagú testület döntött arról, hogy a végső megméretésre a hagyományos, kovászos technológiával készülő Szent István napi kenyér kategóriába 8, az innovatív, fűszeres, gyógynövényes, illetve gyógyhatású kategóriába pedig 9 kenyér kerüljön.

Az öttagúra bővített zsűri nyilvánosan, a pékek és a sajtó jelenlétében zsűrizett: dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlatioktatás-vezetője, Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára, és Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke.

Utóbbi azt hangsúlyozta, hogy a versenybe kizárólag magyar alapanyagokból, az élelmiszerkönyvi előírások betartásával készült kenyereket lehetett nevezni és az is feltétel volt, hogy kis-, közepes- és nagy pékségekben, sütödékben is gyártani lehessen. A zsűri elnöke azt is hangsúlyozta, már az első forduló is bizonyította, hogy a magyar pékek nagyszerű munkát végeznek nemzetközi viszonylatban is.

A verseny kapcsán a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte:

„A koronavírus-járvány a sütőipar számára is kihívást jelentett, a magyar pékek ez alatt az időszak alatt is helyt álltak, mindent megtettek, hogy a nehézségek ellenére folyamatosan friss pékárut találjanak az emberek a boltok polcain. Külön öröm számunkra, hogy ilyen sok nevezés érkezett ebben a helyzetben is. A verseny minden évben megmutatja a magyar pékek minőség iránti elkötelezettségét, és azt, hogy a hagyományok tisztelete mellett nyitottak az újdonságokra is. Az Innovatív kenyér kategóriában változatos, a fogyasztói trendeket kiszolgáló ízvilág, a gyógynövények és fűszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásait megőrző technológia jellemzi a termékeket.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu