Back to top

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Az esemény résztvevői: Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere
A sajtótájékoztatón Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, megtiszteltetés a település számára, hogy Tessedik Sámuel városában, a történelmi Magyarország mértani közepén tartják egy nagyszabású rendezvény keretében a július 31-ei búzaösszeöntő ünnepséget.

– Ezen a vidéken az agrárium jelentős szerepet tölt be – hangsúlyozta Babák Mihály. – A gazdák a koronavírus-járvány idején is keményen dolgoztak, hiszen a földet művelni, a jószágokat etetni kellett. Nemcsak kapni, de adni is öröm, és a magyar gazdák ismét arra szövetkeztek, hogy segítsenek a rászorulóknak.

A parasztemberek régen azt mondták: ha kenyér van, minden van. A gazdák ma is mindannyiunk mindennapi kenyeréért vetnek és aratnak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke elmondta, számára az a legemelkedettebb pillanat, amikor a Kárpát-medence magyar gazdái összeöntik a búzájukat. Ezzel szinte fizikailag is eggyé válnak, ami jelképezi az összetartozást, az összefogást.

– Idén már tizedik alkalommal indult el a program – tájékoztatott Győrffy Balázs. – Trianon 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: egy kenyéren vagyunk. Különösen aktualitás ez a mondat a 2020-as esztendőben, amit az országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.

A NAK elnöke felidézte, hogy a programban 2011-ben részt vevő száz gazda még 10 tonna búzát adott össze, 2019-ben pedig már 5668 adományozó járult hozzá 790 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez. Július 1. és augusztus 20. között az ország 89 gyűjtőpontján fogadják a búzát, amit húsz malomban őrölnek meg. Augusztus 20-án ebből a lisztből sütik a Magyarok Kenyerét.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta, hogy idén is több tízezer határon inneni és túli gyermek asztalára jut a Magyarok Kenyeréből. A program a magyar gazdatársadalom önzetlen összefogása.

Bejelentette, hogy a július 31-ei búzaösszeöntésen jelen lesz Kövér László, az országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

– Száz esztendeje Trianonban Magyarországot darabjaira szaggatták. Ennek ellenére e száz esztendő alatt a nemzetet nem tudták megtörni, és az egyharmadnyi anyaország képes összetartani az egész magyarságot – fogalmazott Jakab István. – A Magyarok Kenyere Programnak az az egyik üzenete, hogy a magyar nemzetben van erő, hit és kitartás.

Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy 2011-ben az első adományozók között volt. Mint mondta, öröm, hogy a MAGOSZ és a NAK mellett ma már az alapítvány is részt vesz a szervezésben és a lebonyolításban. A közhasznúság új eleme a programnak, ami azért fontos, mert ezáltal pénzadományokat és 1 százalékos szja-felajánlást is fogadni tudnak, amivel szintén a rászorulókat segítik.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Befejezték az aratást Békés megyében

A vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termés a nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére, ám az őszi káposztarepce az utóbbi évek leggyengébb termését produkálta - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek hétfőn.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Több mint harmadával nőtt az online vásárlások összértéke egy felmérés szerint

A tavalyi azonos időszakhoz képest a második negyedévben 34 százalékkal nőtt, és elérte a 188 milliárd forintot az online vásárlások összege Magyarországon - derül ki a Jófogás internetes kereskedelmi portál, és a GKI Digital tanácsadó cég csütörtökön közölt összesítéséből.

Rendkívüli évük volt a dohánytermesztőknek

Próbára tette az idei év szélsőséges időjárása a hazai dohányültetvényeket, emiatt a tavalyinál várhatóan gyengébb minőségű és kevesebb lesz a termés - hangzott el egy szakmai rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.