Back to top

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Sokszor leírtuk már, hogy rendszeresen naponta 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani az egészségünk megőrzése érdekében. Különösen a gyermekekkel kellene megismertetni a friss gyümölcsöket és zöldséges fogásokat, úgyhogy e célból működteti például az EU az iskolagyümölcs programot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig harmadik éve futtatja az Európai Friss Kalandok kampányt.

Most egy termelői szervezet, a Fruitmarketing Kft. kezdett új akcióba, két tagjuk, a Fresh Fruit Tész és a Balaton Ker-Tész közreműködésével. A budapesti Minipolisz játszóházban alakítottak ki egy gyümölcstermesztésről és -értékesítésről szóló játszóhelyet, ahol többféle üzenetet tudnak közvetíteni a gyerekeknek.

Fotó: Horváth Csilla
Az ötlet villanásszerűen született meg Tömösváry Máté, a Fruitmarketing Kft. ügyvezetője fejében, miután a kislányával meglátogatta a Minipoliszt. Mint mondja, rögtön az jutott az eszébe, hogy ott nagyon hatékonyan, nagyon sok kisgyereket lehet elérni, hiszen évente 80 ezer gyerek és kísérőik látogatják meg a játszóházat.

A Minipolisz egy interaktív családi játszóház, ahol a gyerekek a való életből modellezett helyzetekben és helyszíneken ismerkedhetnek a felnőttek világával.

Fontos cél volt megismertetni velük, hogy a gyümölcstermesztés versenyfutás az idővel, ezt az egyik játék mutatja be. Sajnos sok ötletet megvétóztak a standépítők a biztonság érdekében, de a madárodúk, a madárcsicsergés megmaradt, és mérethű gyümölcsöt szedhetnek a fáról, vagy mérhetnek ki a pultból a gyerekek. A játszóház a 3-12 éves korosztálynak ajánlott.

Bittsánszky Márton osztályvezető az Agrárminisztérium Borászati és Kertészet Főosztályáról arról tájékoztatott, hogy

a hazai zöldség-gyümölcs fogyasztás örvendetesen nőtt az utóbbi években.

A Központi Statisztikai Hivatal 2010-2018-as vizsgálatai szerint ugyanis 27%-os növekedéssel megközelíti a napi 300 grammot. Különösen gyümölcsből eszünk többet: a kezdeti nem egészen 38-ról csaknem 52 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves fogyasztás, kezd fölzárkózni a zöldséghez, amiből ez a két érték 48 és 57 kilogramm.

Remélhetőleg ezzel az élethű gyümölcsöskerttel sikerül fölkelteni a gyerekek érdeklődését a friss gyümölcsök iránt, és megmutatni, mikor minek van itt az idénye. Ehhez a standon segítő hoszteszeket is kiképzi a Fruitmarketing Kft.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.