0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

A miniszter hangsúlyozta: el kell érni, hogy minél nagyobb arányban kerüljön magyar élelmiszer a hazai közétkeztetésbe, ezzel is segítve az élelmiszertermelőket, az élelmiszeripari ágazatban dolgozó vállalkozásokat.

Varga Mihály rámutatott: a közbeszerzési eljárás egyszerűsítése, gyorsítása szükséges a gazdaság újraindításához, hogy a vállalkozásoknak könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel, hiszen a közbeszerzések a hazai össztermék (GDP) 7 százalékát érintik.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az ülésen megtárgyalták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közbeszerzési Hatóság előterjesztését, és a törzs javaslatot tesz a kormánynak a hazai élelmiszeripar erősítésére, a közbeszerzési eljárás egyszerűsítésére.

A miniszter szerint, ha a hazai élelmiszer-alapanyagok nagyobb arányban lennének jelen a közétkeztetésben, bővülhetne a helyi termékek piaca, egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozásával pedig egyszerűsíteni lehetne a termékek nyomon követését, az ezzel összefüggő vállalkozói adminisztrációt, és hozzájárulna a gazdaság fehéredéséhez.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a hazai vásárlók és a hazai termékek találkozzanak. A magyar élelmiszertermelőknek fontos a piaci lehetőség, a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a hazai, a helyben elérhető élelmiszeripari termékek egyaránt képviselnek gazdasági és biztonsági szempontot – tette hozzá.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke elmondta, javaslataik uniós és hazai jogi szabályozást egyaránt érintenek. Szerintük a közbeszerzési folyamatot egyszerűsítené és gyorsítaná egyebek közt a nyilatkozati elv gyakoribb használata, a kiíró és ajánlattevő közötti tárgyalások előtérbe kerülése, a bírálatok egyszerűsítése, mindez úgy, hogy a közbeszerzés átláthatósága, a verseny tisztasága ne sérüljön.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy a magyar gazdaság visszaépülése megkezdődött, tartható az idei évre jelzett 3 százalékos visszaesés, ugyanakkor a hiányt újra kell számolni.

Forrás: MTI