Back to top

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Fotó: Rimóczi Irén
A spanyolok idén 10 százalékkal csökkentették a dinnye területét, ráadásul a hűvös, esős időjárás miatt áprilisban a mennyiség és a minőség is elmaradt a várttól. A júniusi jégeső pedig komoly károkat okozott a betakarítás előtti állományokban, így

Spanyolországból várhatóan a megszokottnál jóval kevesebb dinnye jut az európai piacokra.

Olaszországban a járvány miatti munkaerőhiány miatt eleve kevesebb dinnyét ültettek, ezért ott is számottevően visszaesett a kínálat. Ez az oka, hogy nálunk többnyire görög és török görögdinnye van a pultokon. Görög- és Törökországban már a végéhez közeledik a szezon, a nagy mennyiség miatt „bedugult” a piac, ez magyarázza a mostani áruházi akciókat, ami egyben kivezetése is a külföldi árunak a magyar dinnye érkezése előtt.

A hazai dinnyéknek sem kedvezett a hűvös tavasz, még áprilisban és májusban is volt fagy, a fagykár jellemzően 20-30 százalék főként Heves és Békés megyékben. A szabolcsi termőtájban jelenleg az esőzések okoznak gondot, de a nyár előre jellemző hűvös, nyirkos idő mindenütt kedvezett a betegségeknek. Ahogy Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete elnöke korábban megfogalmazta, a legnagyobb kár az elmúlt években nagyon népszerű magszegény, illetve mag nélküli fajtáknál látható; a magvas görögdinnyék ellenállóbbnak mutatkoztak az időjárás hatásaival szemben.

Bár a fóliasátrakból már szedtek terméseket, nagyobb mennyiség a szabadföldi fóliaalagutas termesztésből a július 10-20. után lesz kapható az áruházakban, és a hónap végén előreláthatóan az export is beindulhat.

Fotó: Rimóczi Irén

A legkorábban Békésből értékesítenek, a nyarat pedig a szabolcsi-hajdúsági görögdinnyével fejezzük majd be. Az utóbbi 3-4 év piaci zavarai után várható volt az átrendeződés, magyarázza Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének titkára, ám a területcsökkenés részben a Covid-járványból ered, mert éppen a palántanevelési időszakban volt nagy a bizonytalanság. Elsősorban Békésben és Szabolcsban, a meghatározó piaci szereplők termesztenek kevesebb dinnyét, a kisebb régiók termelői ugyanis általában állandó vevőknek, viszonylag jobb áron, kiszámíthatóbban értékesítenek.

Jó hír, hogy a területcsökkenés ellenére több hibrid vetőmagot adtak el, és nőtt az oltott állományok nagysága, ami egyértelműen minőségjavulást vetít előre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Kedvezett a járvány a brit epernek

A koronavírus-járvány sok vállalkozásnak keresztbe tett, nem úgy, mint a brit epertermelőknek és -értékesítőknek: sokuk jelentősen több epret adott el idén eddig, mint tavaly, de az Egyesült Királyság egészét nézve is szép számmal emelkedtek a számok.