Back to top

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Fotó: Rimóczi Irén
A spanyolok idén 10 százalékkal csökkentették a dinnye területét, ráadásul a hűvös, esős időjárás miatt áprilisban a mennyiség és a minőség is elmaradt a várttól. A júniusi jégeső pedig komoly károkat okozott a betakarítás előtti állományokban, így

Spanyolországból várhatóan a megszokottnál jóval kevesebb dinnye jut az európai piacokra.

Olaszországban a járvány miatti munkaerőhiány miatt eleve kevesebb dinnyét ültettek, ezért ott is számottevően visszaesett a kínálat. Ez az oka, hogy nálunk többnyire görög és török görögdinnye van a pultokon. Görög- és Törökországban már a végéhez közeledik a szezon, a nagy mennyiség miatt „bedugult” a piac, ez magyarázza a mostani áruházi akciókat, ami egyben kivezetése is a külföldi árunak a magyar dinnye érkezése előtt.

A hazai dinnyéknek sem kedvezett a hűvös tavasz, még áprilisban és májusban is volt fagy, a fagykár jellemzően 20-30 százalék főként Heves és Békés megyékben. A szabolcsi termőtájban jelenleg az esőzések okoznak gondot, de a nyár előre jellemző hűvös, nyirkos idő mindenütt kedvezett a betegségeknek. Ahogy Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete elnöke korábban megfogalmazta, a legnagyobb kár az elmúlt években nagyon népszerű magszegény, illetve mag nélküli fajtáknál látható; a magvas görögdinnyék ellenállóbbnak mutatkoztak az időjárás hatásaival szemben.

Bár a fóliasátrakból már szedtek terméseket, nagyobb mennyiség a szabadföldi fóliaalagutas termesztésből a július 10-20. után lesz kapható az áruházakban, és a hónap végén előreláthatóan az export is beindulhat.

Fotó: Rimóczi Irén

A legkorábban Békésből értékesítenek, a nyarat pedig a szabolcsi-hajdúsági görögdinnyével fejezzük majd be. Az utóbbi 3-4 év piaci zavarai után várható volt az átrendeződés, magyarázza Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének titkára, ám a területcsökkenés részben a Covid-járványból ered, mert éppen a palántanevelési időszakban volt nagy a bizonytalanság. Elsősorban Békésben és Szabolcsban, a meghatározó piaci szereplők termesztenek kevesebb dinnyét, a kisebb régiók termelői ugyanis általában állandó vevőknek, viszonylag jobb áron, kiszámíthatóbban értékesítenek.

Jó hír, hogy a területcsökkenés ellenére több hibrid vetőmagot adtak el, és nőtt az oltott állományok nagysága, ami egyértelműen minőségjavulást vetít előre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Auchan átlagosan 5,6 százalékkal emeli az áruházi dolgozók alapbérét

Az Auchan Retail Magyarországnál a nem vezető beosztásban dolgozó áruházi munkatársak alapbére átlagosan 5,6 százalékkal emelkedik március 1-től - tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t.

Meleg év volt 2020

A szokásosnál jóval melegebb, a csapadék mennyisége alapján átlagos év volt 2020 Magyarországon - állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott elemzésében. Az 1981-2010-es időszak átlagánál 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb, ezzel az 1901-től vezetett hőmérsékleti rangsorban a hatodik helyre került.

Folyamatos fejlődés a hagyományok megtartásával

A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezet egyedi az országban, hiszen már csak náluk működik háztáji rendszerű integráció. A 244 tagú szövetkezetben folyamatosan fejlesztenek pályázati támogatással és önerőből is, hogy alkalmazkodni tudjanak a piaci kihívásokhoz. Jelenleg hagymatároló építésére adtak be támogatási kérelmet a kertészeti korszerűsítési felhívás keretében.

Komoly korlátozást vezetett be Szerbia a borimportra

Szerbia új intézkedéseket jelentett be, melyeknek célja a külföldi borok kereskedelmének korlátozása. A szabályozással az importőrök által szállított borok mennyiségét kívánják szabályozni.

Mikrozöldek különleges csomagolásban

A dán Grow Up FARM cég teljesen új terméket dob piacra Eat-Grow-Repeat néven. A borsó-mikrozöld különlegessége valójában a csomagolás, amelynek alja csírázta­tótál­caként funkcionál, miután a zacskó felső részét eltávolították. Ha a tálcát világos helyre, például ablakpárkányra helyezik és locsolják, újranőnek a zsenge mikrozöldek.

Újratervezéssel növelték a bevételt

A nemzetközi gombaipar számára is kihívásokkal teli év volt 2020. A szigorúbb határellenőrzés megnehezítette az erdei gombák szállítását, a gasztronómiai fesztiválok és az adventi vásárok elmaradása pedig katasztrofálisan visszavetette a gomba iránti keresletet. Ennek ellenére a nemzetközi gombakereskedelemmel foglalkozó németországi vállalat, a Paris Direkt sikeres évet zárt.

Kutyajóléti válságtól tartanak a britek

A járványidőszakban, a négy fal közt elmélkedve rengetegen döntenek úgy az Egyesült Királyságban, hogy itt az ideje, hogy beszerezzenek maguknak egy négylábú társat. A lelkesedés azonban gyakran hamar elillan, így egyre másra kerülnek utcára a jobb sorsra érdemes kutyák. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Már indul az idény

A kiskertekben még jó ideig a téli hideg az úr, a kertművelők számára viszont már megkezdődik a szezon. Az új esztendőben tiszta lappal és reményteljes várakozással foghatunk neki a termesztésnek. Sorra vesszük azokat a biokertben alkalmazható fogásokat, amelyekkel megalapozhatjuk az egész éves vegyszermentes házikerti termesztést.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

Három hétig utazott a tengeren egy konténerbe zárt macska, úgy élte túl, hogy megdézsmálta a dobozokban lévő édességet

Három hétig, élelem és víz nélkül utazott a tengeren egy konténerbe zárt macska, a dobozokban lévő édesség és a kicsapódó pára mentette meg az életét.