Back to top

Lovardaátadó – a cél az öttusakomplexum!

Gyömrő határában, a Tövesmajor lovardában lovardaátadó ünnepséget tartottak. Az új fedeles létesítménynek köszönhetően a jövő olimpikonjai a kornak megfelelő infrastrukturális körülmények között készülhetnek a versenyekre. A lovarda egyben a Trion SC öttusázó klub székhelye is, ahol nem mellesleg az ausztrál klasszist, a riói olimpiai bajnok Chloé Espositót készítették fel az ötkarikás játékokra.

Czink György egykori jeles öttusázó birtokán rendezték meg az átadóünnepséget, ahol többek között Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, Gyenes Levente Gyömrő polgármestere, Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, valamint Szűcs Lajos térségi országgyűlési képviselő is részt vett.

Az új, 27x60 méteres, kiváló talajminőséggel rendelkező fedeles létesítmény az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított sportlétesítmény-fejlesztési támogatás, a Magyar Lovassport Szövetség, illetve Czink György ráfordítása által valósult meg.

Egyebek mellett azért esett a választás a Tövesmajor lovarda fejlesztésére, mert Czink György szakembereivel itt készítette fel Chloé Espositót és testévét a riói olimpiára, ahol előbbi Ausztrália első öttusázó olimpiai bajnoka lett, míg 19 éves testéve hetedikként végzett Rióban.

De a külföldi versenyzők mellett a hazai tehetségeket is felkarolja a klub. Kardos Bence például először versenyzett felnőtt kategóriában, ahol egyből magyar bajnok lett, megelőzve a hazai öttusázó ikont is, Marosi Ádámot. A lányok esetében több ifjúsági és Európa-bajnokkal büszkélkedhet a Trion SC, mely tavaly a legeredményesebb hazai öttusázó egyesület lett, maga mögé utasítva a Budapest Honvédot vagy éppen a KSI-t.

Mint Czink György elmondta, bár kis klub az övék, de pont ettől „erős”: egyéni képzés mellett kevés létszámmal foglalkoznak, ezáltal több figyelem jut minden tehetségre.

Hozzátette, bízik abban, hogy a színvonalas körülmények között még jobb eredményeket tudnak majd elérni versenyzőik. Nos, az első lépés a fedett lovardával már megtörtént, de további fejlesztési céljai is vannak Czink Györgynek.

Hamarosan egy 40 állásos Laser Run lőtér várja a sportolókat, ami egy újabb lépés afelé, hogy egy komplex öttusabázis kialakítása valósuljon meg a Tövismajor lovardában.

A lovaglás és a futás már adott, hamarosan a lövészet is, Gyömrő városában pedig igényes uszoda és korszerűen kialakított sportcsarnok biztosítja az úszásban és vívásban való fejlődést. A többi már csak a kitartó munkán múlik!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tréningtippek - Carl Hestertől

Carl Hester nevét minden lovas ismeri, öt olimpián vett részt, olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérem büszke tulajdonosa, kiváló edző, és nem utolsósorban igazi „horseman”. Az alábbiakban néhány megszívlelendő tanácsot olvashattok, mely mindenkinek szól.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Lótenyésztőket segítő támogatás nyílik

Az Agrárminisztérium a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrással meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében 250 millió forint keretösszegű támogatási konstrukciót hirdet meg a lótenyésztők részére.

Amikor a befektetett munka megtérül

Körülbelül egy évvel ezelőtt láttam meg először egy olyan magyar nyereghirdetést, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Fotós szemmel különösen kritikusan szemlélem a weboldalak képanyagait, itt kiváló minőségű fotókon részletesen bemutatott nyergeket láttam, lényegre törő, ám mégis alapos, szakszerű leírással. Nagyon megfogott ez a Magyarországon még nem látott, rendkívül igényes prezentáció.

Miért nem háziállat a zebra?

A lófélék háziasítása párhuzamosan több helyszínen is zajlott, amelyről még írásos emlékek is fennmaradtak. A rómaiak például leírták, hogy a perzsáknál gyakorta onágereket fogtak be a harci kocsikba.

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

XXVI. Kanca- és Ménverseny, Méneskönyvek Versenye

Rekord összegű díjazás, kis mezőny, sztárlovasok. Röviden így jellemezhető a július közepén, Mezőhegyesen megrendezett hagyományos kanca- és ménverseny. A mének döntőjét Aranykapu con Lordan nyerte Krucsó Szabolccsal a nyeregben, a kancákét Timpex Bölcsész és ifj. Szabó Gábor, a szuperdöntőben pedig Timpex Fényév ugyancsak ifj. Szabó Gáborral a nyeregben diadalmaskodott.

Újraindultak a lovasversenyek

Végre valahára valódi, nézők előtt rendezett lovasversenyekről tudósíthatunk! A Pegazus júliusi számának címlapján Pachl Benedek és Donna Friderika látható. A páros a Máriakálnokon megrendezett nemzetközi díjlovaglóversenyen U25 kategóriában mindkét nap győzelmet aratott és ezzel kiérdemelte az év meglepetése címet is.

VINAGORA – ezek az idei győztes borok

Idén a vírusjárvány miatt sok mérvadó nemzetközi borverseny elmaradt, ezért fontos, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő VINAGORA borversenyt viszont sikerült megrendezni Szekszárdon.

Egy gyötrelmes munka felelevenítése

A hajdúnánási Nyakas Farmon július 4-én rendezték meg a kézi aratók idei versenyét. Ez volt a tizenkettedik ilyen találkozó, és a hagyományos időpontban is tartották. Mivel 2020-ban eddig semmi sem úgy alakult, ahogy azt megszoktuk, megtörténhetett volna, hogy az idei „kaszapárbaj” elmarad.