Back to top

Váratlan zavarok a meggypiacon

Július második hetére több tényező hatására bedugult a meggypiac, derül ki a FruitVeB legfrissebb elemzéséből. Bár a tavalyi kevés terméshez mérhető a hozam, a szüretkor érkező esők, a magas induló árak és a fajták együttérése komoly gondot okoz. Ráadásul erős antraknózisfertőzés ütötte föl a fejét, ami lehetetlenné tette az értékesítést.

Fotó: Horváth Csilla
Elsőként érő fajtánk, az Érdi bőtermő szürete idején nagyon kedvezőtlen volt az időjárás. Az Alföldön, majd Kelet-Magyarországon is éppen az érésidő végén hullott különösen sok csapadék, ezért

a gyümölcs repedt vagy annyira magas lett a víztartalma, hogy nem tartható el.

Ez nemcsak a konzervipari felhasználást rontotta, hanem a frisspiaci értékesítést is, mert a boltokban nem lehetett eltartani a friss meggyet. Becslések szerint az Érdi bőtermő negyede nem volt alkalmas feldolgozásra, de a konzervgyárak 5-22 százalékos minőségi kifogással éltek a rossz minőség miatt. A feldolgozási idény első 10 napjában mégis 260-280 forintos nettó árat fizettek a gyártók a beszállított meggyért. Amit a konzervgyárak nem tudtak használni, a légyártók vették meg, 50-60 forint körüli áron. Sajnos tetemes mennyiséget nem sikerült értékesíteni ebből a fajtából.

A vizes meggy miatt a hazai exportőrök is óvatosabban kínálták a termést, a német konzervgyárak sem nagyon keresték a gyümölcsöt és lengyel vásárlási szándék sem mutatkozott.

Nem javult a helyzet a fürtös meggyek (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi) esetében sem. Az esők mellett az is rontotta a helyzetet, hogy

nem volt meg a szokásos egy hét körüli különbség az érésidőkben, túl gyorsan érkeztek az Érdi bőtermő után a piacra.

Július első napjaira a meggyár 210-230 forintra esett vissza.

Az antraknózis sötét foltjai a konzerven is jól láthatók
Fotó: Horváth Csilla
Ezeket a fajtákat is sok eső érte, de még feldolgozható maradt a minőségük július első napjaiban, később azonban elharapózott az antraknózis az ültetvényekben a sok nedvesség hatására. Elsősorban a nagy térállású, sűrű lombú ültetvényekben nem tudnak hatékonyan védekezni ellene. A betegség annyira súlyos méreteket öltött egyes helyeken, hogy a felvásárlók, integrátorok nem is engedték lerázni a meggyet, mert nem érdemes kiválogatni az egészséges gyümölcsöt.

Ennek ellenére torlódik a hazai meggy, mert a német konzervgyárak továbbra is vontatottan vásárolnak, és

az árcsökkenés miatt megindult hűtőipari vásárlások nem váltják ki a konzervgyárak keresletét.

A léipar már nem vásárol fürtös meggyet, mert a cigánymeggyek és az Oblacsinszka a kedveltebb alapanyag a számára.

Rázott meggy
Fotó: Horváth Csilla
Idény közben nehéz pontos képet alkotni, de a helyzet kialakulásában több tényező játszik közre: a visszafogott német, és a gyakorlatilag nulla lengyel kereslet, az esők miatt gyenge minőség, a fajták összeérése, az erős antraknózisfertőzés és a magas induló ár, ami más csatornák számára nem volt gazdaságos.

A helyzet további elemzését ígéri a szakmaközi szervezet, amihez az érintettek segítségét, információit kéri.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Több mint nyolcszázmillió forintból termelő berendezésekkel, informatikai eszközökkel és szoftverekkel bővítette kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft. – közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Kedvezett a járvány a brit epernek

A koronavírus-járvány sok vállalkozásnak keresztbe tett, nem úgy, mint a brit epertermelőknek és -értékesítőknek: sokuk jelentősen több epret adott el idén eddig, mint tavaly, de az Egyesült Királyság egészét nézve is szép számmal emelkedtek a számok.

Agrárjövő a vírus árnyékában

Bár általánosságban véve pozitívak a középtávú mezőgazdasági termelési és élelmiszer­­-fogyasztási kilátások, a koronavírus-járvány mégis árnyékot vet a szektor következő évtizedére – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) július 16-án publikált közös, 2029-ig terjedő előrejelzéséből.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.