Back to top

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

A washingtoni magyar nagykövetség, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab innovációs programjának együttműködésében rendezték meg a közelmúltban a magyar innovatív mezőgazdasági cégek piacra lépését segítő virtuális eseményt. A szervezők eredetileg egy washingtoni szakmai konferenciát terveztek májusban, ezt azonban a járványügyi helyzet miatt őszre kellett halasztani.

Beltéri növénytermesztő sátor
Az online rendezvényen Nagy István agrárminiszter köszöntőjében a Digitális Agrár Stratégiára hívta fel a figyelmet, amely nagyban hozzájárul a versenyképesség növeléséhez.

A tárcavezető azt is kiemelte, hogy a magyar agrárium 25 millió ember ellátására képes, és az alapanyagok több mint 80 százalékát hazánkban termeljük meg. Győrffy Balázs kamarai elnök pedig a NAK TechLab innovációs programjának fontosságát említette, amely hatékonyan támogatja az agrárdigitalizáció felgyorsítását.

Az online konferencián a NAK TechLab program által támogatott öt hazai startup vállalkozás mutatkozhatott be.

Az intelligens méhkaptárt megalkotó Beebox, az egyedülálló szarvasmarhasúly-mérő alkalmazást fejlesztő Agroninja, az automatizált megoldással működő, egész évben kiemelkedő minőségű növényeket nevelő Bedrock.farm, a vegyszermentes, kontrollált növénytermesztés technológiáját kidolgozó Growberry, valamint a sertések betegségeinek korai felismeréséhez hozzájáruló Serket.

A hazai startup vállalkozások amerikai szakértőktől kaphattak tanácsokat. Az amerikai piacra lépést elősegítő online esemény a tervek szerint októberben Washingtonban folytatódik, ahol a startup vállalkozások képviselői immáron személyesen is egyeztethetnek amerikai szakértőkkel és tőkealap-kezelőkkel.

Kockázati tőkebefektetés

Az utóbbi időben divatossá vált start­upok korai fázisú, egyedi fejlesztési ötleten alapuló vállalkozások, többségük termék vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. Alapvetően a nemzetközi piacokon van módjuk a kiteljesedésre, így a nemzetközi skálázhatóság különösen fontos elemük. Az ötlethez kockázati tőkebefektető alap adja az induló tőkét a cégben való részesedésért cserébe.

Mint a nevében is benne van, a befektetés kockázatos, hiszen rossz esetben a versenytársak vagy hasonló termék megjelenése, az ötlet lemásolása, vagy a kedvezőtlen fogadtatás miatt akár el is bukhat a kezdeményezés.

Ám jó esetben akár gyors világsiker is válhat belőle, köszönhetően az újításnak. Cél, hogy a startup cég belátható időn belül a saját lábára álljon, és az addigra megnövekedett cégértékből a kockázati tőkebefektető a részesedésének arányában jó nagy profittal szállhasson ki, hogy utána egy újabb kezdő vállalkozásnak segíthesse a beindulását, felfutását.

A vertikális termesztés a jobb helykihasználás révén csökkenti a költségeket
Drágább, de biztonságosabb

A zöldségtermesztésben is mind fontosabb a termésbiztonság, a fejlesztések arra irányulnak, hogy a környezeti tényezők kiszámíthatatlansága (ingadozó hőmérséklet, fagyok, jégeső, csapadék egyenetlen eloszlása, túl sok vagy túl kevés fény) minél kevésbé kockáztassa az eredményt. Ezért is kap mind nagyobb szerepet a védett, növényházi termesztés.

Hidrokultúrás hajtatáskor a tápanyag- és vízellátás a növények igényeire szabható, nem kell tartani talajlakó kártevőktől, és a korszerű klímaszabályozásnak köszönhetően a növényvédelem is könnyebben megoldható zárt térben.

Az időszakos fényhiány mesterséges megvilágítással pótolható, a túl nagy sugárzástól pedig árnyékolással védhetők a növények. A csúcstechnológiának ára van, de az sem olcsó, ha valamilyen nem várt időjárási jelenség a teljes termést megsemmisíti, akár percek alatt.

A szabályozott körülmények kialakítása kicsiben viszonylag könnyű, például egy fitotronban. Ebben a mesterséges növénynevelő berendezésben minden környezeti tényezőt (hő, fény, páratartalom stb.) tetszés szerint szabályozhatunk, illetve bármilyen éghajlatnak megfelelő állapotot kialakíthatunk. De már 60-180 ezer forint közötti összegért vásárolhatunk úgynevezett grow boxot, olyan beltéri növénynevelő sátrat, mely néhány növény számára ideális körülményeket teremt például kísérletezés céljára.

Egyedi beállítások

A NAK TechLab által támogatott egyik startup cég a kertészeti termesztéstechnológiák kidolgozásában, modellezésében innovatív Growberry. Tagjai tisztában vannak vele, hogy a kontrollált növénytermesztési technológiát sokan már most is szívesen alkalmazzák az üvegházi termesztési módszerek részleteinek kidolgozására, avagy otthoni termesztésre is.

Hasonló berendezésektől eltérően, készülékük fejlesztésekor az vezérelte a Growberryt, hogy azt minél többféle növényfaj termesztéstechnológiai kísérletéhez használhassák. A termesztés hidrokultúrában történik, a tápoldat összetétele a növényfajnak vagy a fejlődési szakasznak megfelelően változtatható, szabályozható a berendezésben a hőmérséklet, a páratartalom, valamint a fény összetétele és a megvilágítás időtartama is. A fény összetétele egyedileg beállítható, a legújabb típusban hat színnel dolgoznak a kétféle fehéren (hideg fehér, meleg fehér) túl.

Kitalálói abból indultak ki, hogy a növénytermesztési tudás fejleszthető. Olyan cégeknek szánják ezt a berendezést, amelyek munkája során különös jelentősége van a precizitásnak, például fűszergyáraknak, ahol e készülékkel kikísérletezhetik, hogy mi kell az adott fajtának, hogy még jobb legyen az íze, külleme, esetleg még nagyobb a hatóanyag-tartalma.

A megszerzett tudást azután megoszthatják a termelőkkel, így a gyártó biztos lehet benne, hogy a megfelelő minőségű alapanyagot kapja majd, már ha a termelők pontosan betartották a technológiai ajánlásokat, amit e berendezésben előzetesen leteszteltek, mondta lapunknak Hudecz Attila.

A Growberry alapító ügyvezetője kiemelte, hogy üvegházi zöldséghajtatásban az új fajták termesztésbe vonása előtt is egyre gyakoribb, hogy azokkal kisebb üvegházban vagy fitotronban próbatermesztést végeznek, hogy már ott kiderüljenek a buktatók, lehetséges kockázatok. A berendezésben modellezhetővé válik a termesztés folyamatának egésze.

Saláta és hagyma hidropóniás termesztése a NASA-nál 2004-ben
Újdonságukkal elsősorban a termeltető cégeket célozzák meg, hogy azok kidolgozhassák azt a termesztéstechnológiát, amit követve a beszállítóik elérhetik a megkívánt minőséget.

Később nyitni készülnek olyan exkluzív éttermek felé, melyek szeretnék, hogy bizonyos szezonális alapanyagok – például a szamóca – egész évben a rendelkezésükre álljanak, hiszen az is megoldható a kifejlesztett készülékükkel. A harmadik majdani célcsoportot pedig a magánemberek alkotják, főként az északibb országok lakói, akik az éghajlati adottságok miatt nem termeszthetnek a szabadban. Részükre automatizált üvegházakban, növénygyárakban termesztenek majd zöldségeket, fűszereket ilyen futurisztikus megoldással, mondta Hudecz Attila. Így legalább részben kiváltható lehet a zöldségek és gyümölcsök távoli tájakról való beszállítása, említette a szakember.

A másik startup, a Bedrock.farm kontrollált beltéri növénytermesztő rendszere sokban hasonlít a Growberryéhez, a fő különbség üzleti szempontból van.

A Bedrock.farm ugyanis maga termesztette növényeket szállít az éttermeknek, amíg a Growberry kidolgozza a termesztéshez szükséges technológiát. Például ha egy ügyfél az illóolajtartalmat szeretné növelni a fűszer- vagy gyógynövényben, akkor a Growberry kikísérletezi, hogy milyen tápanyagok, fényviszonyok, hőmérséklet és ezek együttállása szükséges ehhez.

Start up!

Az indulás (start) utáni fellendüléshez (up) az egyedi ötleten kívül sok más szempont is szükséges. Egy startup cégnél a fordulópontot az jelenti, ha képes annyi bevételt termelni, ami fedezi a cég működési költségeit (munkabérek, fejlesztések), majd ez alapján később saját erőből vagy nagyobb tőke bevonásával tud gyorsítani az üzletfejlesztésen. A Growberry idén év végére tervezi ezt elérni, mondta Hudecz Attila.

Biztos vannak, lesznek, akik idegenkednek attól, hogy a hidrokultúrában termesztett növények gyökere tápoldatban úszkál, de a hajtatott paradicsom- és paprikaállományok nagy része már most sem talajban fejlődik.

A Growberry alapítója szerint a tájékoztatás kulcsfontosságú, hogy megértessék a fogyasztókkal: a tápoldatból is ugyanazokat a tápelemeket veszi fel a növény, mint a talajból, csak ebben az esetben sokkal jobban szabályozható, a növény igényeire szabható a tápanyag-összetétel. A napfény által kibocsátott fotonok és a mesterséges megvilágítás fotonjai között pedig semmi különbség nincs. A biotermesztésnek mindig voltak és lesznek hívei, de ez a beltéri kontrollált termesztési technológia másfajta hozzáadott értéket nyújt: ezzel télen is megtermeszthető lesz sokféle növény, igaz, csak mesterségesebb körülmények között. A fogyasztó pedig eldöntheti, hogy mi ér meg neki többet, az ilyen technológiával helyben termesztett szamóca, vagy a több mint ezer kilométerről ideutaztatott.

A NAK TechLabja nagy segítségére volt a Growberrynek azzal, hogy a programot olyan szakemberek irányították, akiknek van rálátásuk a növénytermesztési startupokra és a mezőgazdaság működésére, hangsúlyozta Hudecz Attila. Az agráriumban újdonságokat eladni nehéz, főleg a megszokott dolgokhoz és a hagyományokhoz való ragaszkodás miatt. Egy nagy kertészeti céget – főleg ha jól működik – nem egyszerű meggyőzni arról, hogy miért is lenne szüksége egy Growberryhez hasonló innovatív technológiára. E párbeszédben is segített ez az agrárkamarai program.

A kockázati tőkebefektetőtől a kft. először 9 millió forintot hívhatott le, majd további 30 milliót, most pedig egy 230 millió forintos befektetési körnél tartanak.

Felkarolta

A NAK TechLab által támogatott kertészeti témájú vállalkozásokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetének kommunikációs munkatársát, Pécsek Imrét kérdeztük, annak apropóján is, hogy ősszel új pályázatot írnak majd ki, és újra várják az újító ötletek gazdáit inkubációs programjukba.

Milyen módon támogatta a NAK TechLab a résztvevő startup vállalkozásokat?

A HunAgriPower esemény célja öt hazai agrár startup – köztük a Bedrock.farm és a Growberry – amerikai piacra lépésének elősegítése volt, amerikai befektetési szakértők bevonásával. A két csapatot egyéb programjainkon keresztül is segítettük üzleti és szakmai tanácsokkal, mentorálással, illetve a hazai mezőgazdasági piacra való belépéssel. A Bedrock.farm csapata ezen felül hazai kockázati tőkebefektetők előtt mutatkozott be a 2019 májusában megrendezett első befektetői találkozónkon, illetve mindkét csapat részt vett a tavalyi Speedmentoring eseményünkön, melyen gyors üzleti és mezőgazdasági tanácsadással segítettük az agrár start­upokat. A Growberry csapata bejutott a három hónapig tartó első ag­rárstartup-inkubátorprogramba, ahol hasznos szakmai visszajelzéseket kaptak nagyvállalati szereplőktől, valamint üzleti mentoroktól, ezzel formálva terméküket és szolgáltatásukat.

Mi a fő különbség a két kertészeti témájú startup terméke között?

A különbség kevésbé jelentős technológiai szempontból, a célpiac viszont annál inkább. Mindkét cég saját hardvert fejleszt. A Bedrock.farm különböző beltéri kontrollált termesztéstechnológiákat integrál saját fejlesztésű termelésmenedzsment módszertan alapján. Ezen eljárás a helyi éttermi igények megvalósítására szolgál. A termesztési környezet növényélettani alapokon mért és vezérelt, az ugyancsak saját fejlesztésű kommunikációs rendszernek köszönhetően pedig elérhető, hogy a séfek az év minden napján kimagasló minőségű és a kívánt mennyiségű leveles zöldekhez, fűszernövényekhez, mikrozöldekhez jussanak. Ezzel szemben a Growberry növényhozam-optimalizálási szolgáltatásokat nyújt különféle nagyvállalati szereplőknek és termelőknek. Egy ilyen készülék kétségtelenül fokozza a termelés biztonságát, persze a termesztés önköltségét is jócskán növeli.

Bár az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sok gondot okoznak a termelésben, önök látnak esélyt arra, hogy az ilyen kontrollált növénytermesztő berendezések az árutermelésben is teret nyerjenek, vagy ezek inkább a családi méretű önellátásnak lehetnek az eszközei?

A népességnövekedés, valamint az egyre fogyatkozó mezőgazdasági területek és a klímaváltozás okozta problémák miatt a jövőben egyre nagyobb igény lesz a vertikális, illetve egyéb újszerű mezőgazdasági megoldásokra. Ugyan ezek a növénytermesztési berendezések az intenzív szántóföldi termesztést nem helyettesíthetik, a családi önellátás méreténél valamelyest nagyobb mennyiségekre lesznek képesek.

Növénytermesztés üvegkamrában?

A Growberry először azzal akart a piacra lépni, hogy segítséget ad a zöldségek és gyümölcsök lakásban való termesztéséhez. A helyzet változott, mert céges megrendelők is érdeklődtek a technológia iránt. A termék végleges formája, és az egyik lehetséges felvevőpiac az ötletgazda egyik norvégiai látogatása során körvonalazódott. A skandináv országban magasak az árak, ám a helyieknek bőven van pénzük és szívesen ennének folyamatosan friss zöldséget és gyümölcsöt, ezt azonban az időjárási és fényviszonyok korlátozzák.

A Growberry első prototípusa első ránézésre egy üvegdoboz volt, LED-világítással és teljes számítógépes megfigyeléssel. Hudecz Attila elmondta, hogy jelenlegi állapotában a termék kapacitása modulárisan növelhető, később pedig bármilyen méretben elkészíthető lesz, és a növények fejlődését nyomon követő mesterséges intelligencia akár élelmiszeripari léptékben is hasznosítható, eladható.

A Growberry első körben a Magyar Fejlesztési Bank kockázatitőke-üzlet­ágától, a Hiventurestől kapott anyagi támogatást.

Ez a program kifejezetten a jó ötletekkel előálló, de anyagi lehetőségekkel és üzleti tapasztalattal még nem rendelkező startupoknak szól; azóta viszont már a komolyabb piaci validációt igénylő Magvető fázisba lépett át a cég. A Growberry küldetése, hogy helyben lehessen jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni minél környezettudatosabban, így a kezdeti kutatási célú szolgáltatások után mesterséges intelligenciával felszerelt, robotizált üvegházakat (Üvegház 2.0) fognak építeni elsősorban ott, ahol más módszerekkel nem lehetséges a növénytermesztés.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.