Back to top

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

A városi lakónegyedek bővítése miatt az Avas keleti és déli lejtőjén megszűnt a korábban virágzó szőlő-, gyümölcs-, és kertkultúra, amely a hegy jellegzetességét adta, egyúttal Miskolc zöld tüdejeként működött. Ezt tapasztalva Adorján Imre miskolci orvos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház egykori főigazgató-helyettese kezdeményezte és karolta fel az arborétum létesítésének ügyét. A főorvos a kertbarát mozgalom lelkes tagja, 1958-tól részt vett a mozgalom helyi szervezésében, egyúttal a Kertbarátok Miskolci Szövetségének elnöke volt. Magánemberként gazdag örökzöld-gyűjteménnyel rendelkezett.

A főorvos 1986-ban felajánlotta a városi tanácsnak, hogy saját költségén létrehoz egy mindenki által látogatható, a tűlevelű örökzöldek kerti formáit bemutató gyűjteményes kertet.

A kert telepítését 1987-ben kezdték el. A szép, de egy ember számára túl nagy cél megvalósításához megalakították az Arborétum Baráti Kört. Az akkor mintegy ötvenfős csapat készítette elő, később pedig ápolta a kertet. Egyenként 200 négyzetméternyi területrész gondozását vállalták, így sikerült elérni, hogy az elültetett növények közül csak 1-2 százalék ment tönkre. A növények telepítésével 1992-ben végeztek, de védelmük érdekében még hosszú ideig nem engedtek be látogatókat.

Fenyőkert
Fotó: A szerző felvétele
A gyűjteményes kert létrehozásának a fenyőfajok széles körű megismertetése, és ezáltal az általános ismeretek gazdagítása, illetve a természetszeretet növelése volt a célja. A főorvos csaknem minden faiskolát felkeresett az országban, és számos itthon nem kapható növényt hozott be külföldről, javarészt saját költségén.

Az arborétumban mintegy 460 fenyőféle él (cédrusok, jegenyefenyők, lucfenyők, tűnyalábos fenyők és vörösfenyők). Különösen gazdag a gyűjtemény magyar nemesítésű fenyőfélékből.

Ritkaság a japán foszlókérgű tuja (Thuja standishii), több különlegességgel együtt Bécsből hozta Adorján Imre. Az arborétum nyugati oldalán élő fenyőkülönlegességek közül kitűnik a teherbejárat két oldalán strázsáló hegyi mammutfenyő (Sequoidendron giganteum). 

A növények közelebbi megtekintésére járdalapokkal, tipegőkkel kirakott ösvényeket létesítettek.

Az Avasi Arborétum heti egy napon, vasárnap látogatható, de előzetes egyeztetéssel más időpontokban is megtekinthető. A belépés ingyenes, és igény szerint szakszerű csoportvezetést is tartanak. Az arborétumot Adorján Imre unokája, Adorján Eszter okleveles természetvédelmi mérnök vezeti, de a alapítvány elnökségi tagjai is rengeteget tesznek a fenyőkert védelme, fejlesztése, népszerűsítése érdekében.

(Forrás: A miskolci Avas. A miskolci Herman Ottó Múzeum és a Borsodi Nyomda közös kiadványa, szerkesztette: Dobrossy István).

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.