Back to top

Erősödő tudatos vásárlói magatartás

A budaörsi Príma Élelmiszer Áruházban a tudatos vásárlói magatartás megerősítéséről tartottak sajtótájékoztatót, ahol a tőkehúsok származási helyének feltüntetésének fontossága kiemelt téma volt. A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től a sertéshúsok mellett már a juh-, kecske- és baromfihúsra is kötelezővé teszi a származási jelölést.

Az eseményen megjelent Nagy István agrárminiszter is, aki felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány rávilágított az önellátás fontosságára.

– Bármelyik pillanatban lezárulhatnak újra a határok. Ilyen esetekben rá kell döbbenünk, csak magunkra számíthatunk. Éppen ezért fontos a magyar gazdák támogatása, akiknek a sorsa a tudatos vásárlók kezében van. Ugyanis a magyar termékek vásárlása a magyar gazdaságot erősítik! – figyelmeztetett az agrárminiszter.

Fotó: Fekete István
Hozzátette, a magyar termékek minden esetben a megbízhatóságot jelentik a magyar emberek számára, éppen ezért fontosak azok a jelölések, amelyek a húsok, zöldségek és gyümölcsök származási helyét jelölik.

Idén január 15-től a sertéshús származási országát, illetve eredetének helyét is jól láthatóan, kihelyezett táblán kell jelölni, egyúttal meg kell jeleníteni a származási ország zászlaját is. Ez a szabályozás lehetővé tette, hogy fogyasztók azonos információkat kapjanak az előrecsomagolt és a nem előrecsomagolt sertéshúsok esetében.

Az Agrárminisztérium július 15-től ezt a kötelezettséget kiterjeszti a juh-, kecske- és baromfihúsokra is. A nem előrecsomagolt gyümölcs és zöldség esetében a származási országot jelenleg is fel kell tüntetni. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti!

Közös érdek a magyar termelők és élelmiszer-előállítók támogatása, ugyanis ha hazai terméket vásárolunk, azzal segítjük a magyar gazdaság szereplőit, munkahelyeket védünk meg, emeljük az élelmiszer-ellátás színvonalát, nem utolsósorban az értékes munka végtermékét vásároljuk meg, fűzte hozzá a miniszter.

Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára az eseményen kiemelte, hogy a származási hely megjelölés a termelőknek és a vágóhidaknak is biztonságot ad. Magyarország önellátottsága baromfitermékek esetében 180 százalékos. Az ágazat elsődleges célja a hazai ellátás maximális kiszolgálása.

Fotó: Fekete István
Mint kifejtette, tavaly több mint 200 000 tonna húst termelt a baromfiszektor, idén azonban koronavírusnak köszönhetően a HoReCa-szektor, illetve a harmadik országokba zajló export leállásával, valamint a hazánkban is megjelenő madárinfluenza miatt, a továbbiakban mintegy 30-35 százalékos csökkenés várható víziszárnyas-ágazatban, míg a csirke és a pulyka esetében szűk 10 százalékos termelési visszaesés várható.

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a mérsékelt éghajlati övezetben megtalálható és termeszthető zöldség- és gyümölcsfajták zömmel hazánkban gazdaságosan termelhetők. Két kategóriát különböztetett meg: a frissen értékesített és az átmeneti tárolókban, akár több hónapig is tárolt zöldség-gyümölcsöket. Főként az utóbbiakra vonatkozik a származási hely megkülönbözetés fontossága. Végezetül megemlítette, hogy a Covid-19 megmutatta, hogy szerencsére gyümölcsök és zöldségek tekintetében is önellátóak vagyunk.

Végezetül Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója ismertette, hogy a sertéshúsnál már bizonyítást nyert a származási hely megjelölésének fontossága. A tapasztalatok szerint a magyar vásárlók egyre tudatosabban választanak; kevésbé az ár, inkább az ár-érték alapján vásárolnak.

Fotó: Fekete István
– Azt tapasztaljuk, hogy a jobb minőségű, drágább termékek is nagyobb mennyiségben találtak gazdára, mint eddig. Törekszünk arra, hogy minél több hazai termék legyen fellelhető a polcainkon – meséli a Fodor Attila.

Aki azt is elmondta, hogy több független felmérés arról tanúskodik, hogy 80 százalék fölött áll a magyar termékek részaránya áruházláncainkban. A magyar termékek támogatása mellett azt sem szabad elhallgatni, hogy az import termékek esetében a termékbiztonság sem szavatolható teljes egészében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.

Csaknem 3 milliárd forintos beruházással nyitott és újított fel üzleteket a Spar

Két új City Spar szupermarketet nyitott és négy áruházát felújította a Spar Magyarország, a fejlesztések összértéke megközelíti a 3 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Nem veszélyeztetik a hazai fenyőfa értékesítést a korlátozó intézkedések

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a fenyőfa értékesítést érintő esetleges korlátozó intézkedések körüli bizonytalanságok miatt levélben fordult az Agrárminisztériumhoz.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!